L’AV de l’Escorxador també surt en defensa de la Teixidora. Foto: R.Gallofré
L’AV de l’Escorxador també surt en defensa de la Teixidora. Foto: R.Gallofré

L'Ajuntament vol que es desallotgi d'immediat l'antiga escola Menéndez i Pelayo per enderrocar-la

El consistori recorda que l'edifici té problemes estructurals i defineix "d'il·legal i irresponsable" l'ocupació de l'immoble per part del Sindicat d'Habitatge, amb qui no obrirà cap negociació

L'Ajuntament de Mataró no té cap intenció de negociar amb el Sindicat d'Habitatge respecte a l'ocupació de l'antiga escola Menéndez i Pelayo, immoble buit des de l'any 2018 que està previst enderrocar per problemes estructurals. El consistori reclamarà d'urgència el desallotjament judicial de l'immoble per via administrativa, quelcom que esperem aconseguir ràpidament ja que es tracta d'un bé de titularitat pública, amb riscos acreditats i amb una data d'enderroc que és a punt de ser fixada. 

Una seixantena de persones del Sindicat d'Habitatge van ocupar ahir diumenge, 1 de maig, l'antiga escola al carrer Alarcon, que va tancar portes l'any 2011. Del 2013 al 2018 va ser una de les seus de l'Escola Municipal de Música, un rol que va deixar de jugar arran de la detecció de problemes estructurals a l'immoble. L'Ajuntament va plantejar-se en un primer moment rehabilitar l'edifici, però els estudis realitzats van fer arribar a la conclusió al govern municipal que l'enderroc era la millor opció.

Al novembre de 2021 es va aprovar el projecte executiu per tirar l'edifici a terra, i a principis del mes d'abril es va licitar l'obra. El contracte amb l'empresa adjudicatària es signarà en els propers dies i l'enderroc s'hauria de dur a terme a mitjan mes de juny. A curt termini s'hi farà un aparcament en superfície, tot i que a la llarga el solar ha de destinar-se a un nou equipament, pendent de definir. 

Aquests no són els plans, però, del Sindicat d'Habitatge, que ha ocupat l'edifici per convertir-lo en un centre social "al servei dels mataronins" on, entre d'altres coses, volen oferir classes de català i àrab, activitats extraescolars i de reforç, banc d'aliments, gimnàs popular i altres iniciatives per al veïnat més desfavorit. El col·lectiu pretén obrir negociacions amb l'Ajuntament per decidir el futur de l'immoble. 

L'Ajuntament, però, no sembla tenir cap interès en establir un diàleg amb el Sindicat. Segons assenyalat aquest dilluns el regidor de Via Pública, Juan Carlos Jerez, l'ocupació de l'edifici "és il·legal i també una irresponsabilitat", davant la manca de manteniment i dels defectes estructurals que té l'edifici. L'any 2018 es va acreditar que l'edifici patia patologies que el feien incompatibles amb les activitats educatives. "L'immoble no corre risc imminent de caure, però han passat quatre anys sense cap mena de manteniment, així que la situació ara és pitjor", ha recalcat Jerez. A banda, considera que els ocupants no són interlocutors vàlids. "Mataró té 130.000 habitants i uns regidors que són els seus representants; 60 persones no es poden atribuir el paper de decidir el futur d'un equipament que és titularitat de tots". 

El regidor de Mobilitat, Juan Carlos Jerez

El regidor de Via Pública, Juan Carlos Jerez

El regidor ha apuntat que a l'hora d'afrontar el desallotjament d'aquest tipus d'immobles ocupats hi ha "un procés estandaritzat", que s'iniciarà d'immediat amb la notificació a les persones ocupants dels riscos que corren pels problemes estructurals de l'edifici. Si no marxen per voluntat pròpia, s'iniciarà el desallotjament per via administrativa, que l'Ajuntament espera que es tramiti d'urgència perquè es dona prioritat en casos de béns públics, perquè el procés per enderrocar-lo ja està fixat i perquè les patologies de l'immoble estan determinades per estudis tècnics. 

 

 

Comentaris (9)

eric Fa 1 mes
Esperem que si s'enderroca l'edifici, el solar no serveixi per especular i s'hi acabin fent més pisos. És un solar públic i s'ha de destinar a usos públics.
Maria Fa 1 mes
Li haurem de canviar el nom a Mataró i es digui petiporro, aquestes ocupaciós només serveix per donar carta blanca a ocupar a molts joves que volen marxar de casa i entre 4 ocupant pisos d'aquest en tenim una pila i tenen casa amb pares, i es un afecte dòmino
Anónimo Fa 1 mes
Los que habéis comentado no tenéis ni idea... Este edificio lleva sin ningún uso como 4 años y qué casualidad que lo ocupan y ahora lo quieren derribar, los que habéis comentado que son unos pijos y bla bla bla cuando esté abierto pasaros y los conocéis son gente que luchan por nuestros derechos y hacen labores sociales, cosa que deberíamos hacer todos y lo que hacéis es criticar...
Els 4 de sempre Fa 1 mes
El Cau al bosc, avera si el sindicat de perroflautas ens diran com shan de fotre les coses, classes d’arab? Feminisme? I collarets de macarrons? No fotem…. Aquests són els mateixos que sorganitzem per evitar desallotjaments d’okupes i justifiquen les accions dels menas…. Prou de jugar a nens grans revolucionaris
Richi Fa 1 mes
Bote, Jerez. No podíeu haver enderrocat l'edifici, i mentrestant no ens construeix, fer places de pàrquing tant necessàries per els veïns, sobretot desde que hi ha carril bici? Jerez dimissió!
Ganduls i vividors Fa 2 mesos
Ara sindicat habitatge, abans maulets, abans nens de casa bona...
sense precedents Fa 2 mesos
pero per una vegada d'acord amb l'ajuntament, aquests "niñatos" no ens representen, es mes no representen a ningu, nomes un intolerant o feixiste pot anar parlant en nom del conjunt sense que aquest li hagi donat permis per fer-ho, que es aixo de dir de qui es el carrer? sempre amb els carrers seran nostres, parlem en nom dels mataronins...vinga home, no parleu ni el nombdel vostre gos si teniu...pijos que juguen a repartir i administrar els bens dels demes .
I de que treballen aquests? Fa 2 mesos
la guitarra que no falti, jajajaj, suposso que a vegades tambe surtira una fumera....jajajjaja...aquests sempre tenen temps per tot, anar a liar-la als barris quan volen desocupar ocupes, quan la poli fa controls tambe estan alla amb la seva demagogia de "control racistes"...ara aqui tot el dia tocant-se la ...panxa....i de que viuen? de la paga de papa? de ajudes varies? perque pencar penquen poc....o res...classes d'arab?...i de feminisme per arabs tambe o aixo no cal?.
jerez bote Fa 2 mesos
jerez y bote os faltan el respeto hasta unos niñatos pijos como estos y seguro que no os impondreis con estos como tampoco lo hicisteis con la chusma de pablo picasso hace 4 dias, dais pena, para eso gobernais y os llevais calentito tanta pasta cada mes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive