El barri de Cerdanyola, on es va produïr la baralla
El barri de Cerdanyola, on es va produïr la baralla

Mataró encara no ha pujat l’IBI als pisos buits

Les ordenances fiscals vigents contemplen un recàrrec del 50% però el procediment per identificar els pisos és complex segons l’Ajuntament de Mataró

Mataró encara no ha pogut aplicar el recàrrec en l’import de l’Impost de Béns Immobles per a pisos buits que va aprovar per aquest 2020. Expliquen des de l’Ajuntament que el procediment per identificar els pisos buits és “complex i ha d’estar perfectament justificat”. El nombre real de pisos buits a Mataró s’estima en una xifra propera als 3.000 habitatges.

En paral·lel a l’augment de l’IBI del 8% respecte el del 2019, quan es van presentar les ordenances fiscals per aquest 2020 una de les novetats va ser l’aprovació a Mataró d’una proposta que també s’han fet seva molts altres municipis catalans i que passava per aplicar un recàrrec per als propietaris de pisos buits. És un dels pocs procediments de competència municipal que es poden articular per pressionar els propietaris d'immobles buits. S’argumentava llavors que d’aquesta manera incentivaria que aquests habitatges afloressin al mercat immobiliari, especialment per a règims de lloguer i habitatge social, essent bona part d’aquests pisos propietats d’entitats bancàries i grans tenidors. 

Un recàrrec aprovat i vigent

L'Ajuntament diu que hi està treballant per poder-lo aplicar ja aquest any

Concretament el que es va aprovar és l’aplicació d’un recàrrec del 50 % de la quota de l’IBI per habitatges declarats desocupats de forma permanent des de fa més de dos anys. Entrats al darrer trimestre de l’any, la realitat és que l’Ajuntament encara no ha pogut aplicar el recàrrec a cap propietari de pis buit. Això, òbviament, fa que de moment no hagi pujat la recaptació pel principal tribut municipal respecte un parc immobiliari de pisos buits que en alguns estudis s’ha estimat al voltant dels 3.000 pisos.

Uns pisos de Mataró. Foto: R.Gallofré

Uns pisos de Mataró. Foto: R.Gallofré

L’Ajuntament afirma que “està treballant per poder aplicar, amb efectes 2020, el recàrrec del 50% sobre l’IBI d’aquells habitatges que puguin ser declarats desocupats de forma permanent durant 2 anys, tal i com preveuen les ordenances fiscals”. El problema rau en el fet que “la declaració de desocupació és un procediment complex que ha d’estar perfectament justificat” però des de l’Ajuntament es treballa, afirmen, amb la idea de “poder començar a aplicar en els propers mesos aquest recàrrec als propietaris d’immobles on prèviament s’hagi comprovat la seva situació”.

No tots els pisos buits són “habitatge buit”

Segons l’ordenança municipal per poder ser considerat ‘habitatge buit” cal trobarSe davat un pis desocupat de manera permanent i sense causa justificada durant més de dos anys. Si es compleixen aquestes característiques, l’habitatge es podrà considerar buit. Com a causes justificades perquè un habitatge romangui desocupat permanentment per un termini de més de dos anys, l’ordenança preveu les següents: el trasllat per raons laborals, el canvi de domicili per situació de dependència, que la propietat de l'habitatge estigui sota algun litigi judicial (per exemple, una herència), el fet que la propietat estigui posada en venda o lloguer en el mercat de forma efectiva i la reserva per a fills en edat d’emancipació. El procediment. Amb l'ordenança s'estableix un equip d'inspectors d'habitatges buits que són els que han d’obrir expedients per identificar els habitatges susceptibles de poder rebre el recàrrec aprovat.

 

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive