Impostos
Impostos

L'Ajuntament de Mataró pujarà l'IBI un 8%, 42 euros de mitjana

La mesura s'aplicarà dins de les ordenances fiscals de 2020 perquè el consistori ha de fer front a més despeses i ha ingressat menys diners del previst

Pujada d'impostos a la vista a Mataró. L'Ajuntament té previst augmentar l'Impost de Bens Immobles (IBI) un 8% de cara al 2020. Això significa que, de mitjana, el rebut anual pujarà uns 42 euros. També està previst que s'incrementi el rebut de la brossa, en aquests cas uns cinc euros, i hi haurà altres pujades ja programades com la de la taxa de gual, que s'està aplicant progressivament.

L'augment l'ha anunciat aquest dilluns el primer Tinent d'Alcalde, Juan Carlos Jerez, en una trobada amb periodistes. El motiu que ha esgrimit és doble: per una banda l'Ajuntament ha d'afrontar més despeses, com ara els increments salarials del sector públic, la millor de serveis com ara el Mataró Bus, la recollida de la brossa i la neteja viària o l'enllumenat. Per l'altra, els ingressos del consistori han estat menors dels esperats, amb diverses partides -com ara l'Impost de la construcció, participació dels ingressos de l'Estat- que han resultat inferiors a les previstes.

La proposta d'increment fiscal, que el govern del PSC i En Comú Podem ja ha traslladat a l'oposició -a la qual no necessita ja que té majoria absoluta per tirar-ho endavant- arriba després de dos anys de congelació de tributs. Ara que el PSC, amb els comuns com a soci, gaudeix d'una posició molt més sòlida en el si del govern, s'atreveix a anunciar i a dur a terme l'augment de l'IBI sense necessitat de buscar socis polítics. Fonts del govern apunten que era una mesura necessària per garantir la solvència de les arques municipals, però que en els anteriors cursos havia estat impossible de dur a terme ja que cap partit de l'oposició s'hauria tacat les mans donant suport a una mesura impopular.

L'IBI és l'impost més important que gestionen els Ajuntaments. L'han de pagar Les persones propietàries de qualsevol bé immoble o titulars d’un dret d’usdefruit, i l taxa es calcula a partir dels valors cadastrals assignats per la Direcció General del Cadastre. L'any 2012 va patir la pujada més brutal dels darrers temps, un 32%, i des de llavors s'ha mantingut congelat o bé amb pujades mínimes. El 8% que aplicarà ara el consistori resulta, per tant, un dels augments més importants dels darrers anys.

Jerez ha afirmat que l'alcalde, David Bote, ha ordenat que el consistori explori altres vies per garantir la solvència de l'Ajuntament, més enllà de carregar impositivament els ciutadans. En concret ha mencionat que s'analitzaran mesures d'estalvi i d'eficiència econòmica en el si de l'Ajuntament, així com l'esponsorització d'esdeveniments que tinguin lloc a Mataró, entre d'altres mesures.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive