Vista de Mataró, que suma més pisos de lloguer social. Foto. R. G.
Notícies relacionades
Vista de Mataró, que suma més pisos de lloguer social. Foto. R. G.

Tants pisos buits i tanta gent sense llar

Les ocupacions es multipliquen a Mataró per la proliferació de pisos buits, que l'Ajuntament vol convertir en habitatges socials

A Mataró hi ha uns 3.400 pisos en mans de bancs, empreses i grans tenidors, en els quals oficialment no hi viu ningú. Prop d'un 25%, però, estan ocupats il·legalment. Aquestes ocupacions es deuen en bona part a que l'Ajuntament, malgrat la quantitat de vivenda buida a la ciutat, no té prous habitatges per aquelles famílies que s'han quedat sense casa i reclamen un sostre on viure. Els prop de 250 pisos que gestionen el consistori i PUMSA fan curt. Les ocupacions il·legals es multipliquen i algunes d'elles tenen caràcter conflictiu, generant problemes de convivència veïnal. Davant d'això el consistori començarà aquesta primavera la campanya d’inspecció per detectar aquests pisos buits, en propietat de grans tenidors, empreses o bancs. L’objectiu: que els seus propietaris els posin al mercat o bé els cedeixin a la borsa de lloguer social.

L'objectiu de les inspeccions és aconseguir més pisos per a persones que necessiten un sostre

Passada Setmana Santa començarà la campanya que enguany se centrarà en 368 habitatges repartits per tota la ciutat. “Ens preocupa molt el problema habitacional que es pateix a Mataró”, va explicar la regidora d’Urbanisme, Núria Calpe. Per intentar corregir-ho el consistori es va dotar d'una ordenança que mobilitzi en els mercats aquests habitatges per part dels propietaris. Les inspeccions es faran en el marc de l’Ordenança municipal reguladora del procediment sobre verificació d’habitatges buits, que pretén aconseguir la mobilització en el mercat d’aquests habitatges per part dels propietaris. Així es vol afavorir que augmenti l’oferta de pisos destinats a la borsa de lloguer social i a la vegada lluitar contra les ocupacions il·legals, que estan proliferant precisament per la gran quantitat de pisos buits que hi ha a la ciutat.

Hi ha ocupacions que responen a la pura necessitat d'un sostre, però altres tenen caràcter conflictiu i delinqüencial

Els 368 habitatges que s'inspeccionaran conformen prop del 10% del total que es calcula que hi ha a la ciutat. "Són pocs, ja ens agradaria inspeccionar-los tots en tan sols un any, però les eines i personal que hi podem destinar són els que són", va resoldre Calpe. La majoria d'aquests pisos es troben a Cerdanyola (87 al nord i 64 al sud del barri), seguit per Rocafonda (67) i l'Eixample (50). Les inspeccions es realitzaran presencialment a través d'equips d'inspectors que s'estan preparant als serveis de Llicències i d'Habitatge.

Un jutjat específic

L'inici de les inspeccions s'ha anunciat la mateixa setmana que el consistori ha demanat, en una declaració institucional que el nou jutjat que s’ha d’obrir a la ciutat estigui dedicat específicament a tractar les ocupacions delinqüencials d’habitatges. A més, reclama que hi hagi fiscals especialitzats en aquest tema, que s’unifiquin els criteris legals per combatre-ho i que Mossos i Policia Nacional s’impliquin en tombar les màfies organitzades. Segons una estimació del consistori, uns 850 pisos buits a Mataró (prop del 25% dels 3.400 compabilitzats) estan ocupats il·legalment. Un fenomen que respon sovint a la pura necessitat dels ocupants d'un lloc on viure, després del gran nombre de desnonaments que s'han viscut a la ciutat a causa de la crisi econòmica; però que en altres casos té un perfil conflictiu i delinqüencial, que és el que es vol combatre.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive