Vista de Mataró. Foto: R. Gallofré
Notícies relacionades
Vista de Mataró. Foto: R. Gallofré

A la recerca de pisos buits

L'Ajuntament inspeccionarà aquest 2017 368 habitatges on no hi viu ningú per intentar que els seus propietaris els cedeixin per al lloguer social

Es calcula que a Mataró hi ha uns 3.400 habitatges buits, dels quals hi ha indicis que un 25 % n’estan ocupats il·legalment. En canvi, molts mataronins amb problemes d’emergència habitacional que acudeixen a Benestar Social han d’esperar massa temps per poder trobar un sostre, ja que els prop de 250 pisos que gestionen l’Ajuntament i PUMSA fan curt. Davant d’això, i de l’augment de les ocupacions delinqüencials, el consistori començarà aquesta primavera la campanya d’inspecció per detectar aquests pisos buits, en propietat de grans tenidors, empreses o bancs. L’objectiu: que els seus propietaris els posin al mercat o bé els cedeixin a la borsa de lloguer social.

L'objectiu de les inspeccions és aconseguir més pisos per a persones que necessiten un sostre, i fer front a les ocupacions il·legals que proliferen a la ciutat

Passada Setmana Santa començarà la campanya que enguany se centrarà en 368 habitatges repartits per tota la ciutat. “Ens preocupa molt el problema habitacional que es pateix a Mataró”, va explicar la regidora d’Urbanisme, Núria Calpe. Per intentar corregir-ho el consistori es va dotar d'una ordenança que mobilitzi en els mercats aquests habitatges per part dels propietaris.

Ordenança específica

L’Ajuntament de Mataró inspeccionarà aquest any 368 habitatges buits repartits per tota la ciutat. Les inspeccions es faran en el marc de l’Ordenança municipal reguladora del procediment sobre verificació d’habitatges buits, que pretén aconseguir la mobilització en el mercat d’aquests habitatges per part dels propietaris. Així es vol afavorir que augmenti l’oferta de pisos destinats a la borsa de lloguer social i a la vegada lluitar contra les ocupacions il·legals, que estan proliferant precisament per la gran quantitat de pisos buits que hi ha a la ciutat.

Núria Calpe i Juan Carlos Jerez

Els 368 habitatges que s'inspeccionaran conformen prop del 10% del total que es calcula que hi ha a la ciutat. "Són pocs, ja ens agradaria inspeccionar-los tots en tan sols un any, però les eines i personal que hi podem destinar són els que són", va resoldre Calpe. La majoria d'aquests pisos es troben a Cerdanyola (87 al nord i 64 al sud del barri), seguit per Rocafonda (67) i l'Eixample (50). Les inspeccions es realitzaran presencialment a través d'equips d'inspectors que s'estan preparant als serveis de Llicències i d'Habitatge.

El procediment

A partir d'aquí el procediment serà el següent. Si els inspectors, després de contactar amb els propietaris, comproven que l'habitatge és buit, s'analitzarà si ho està de manera injustificada i durant més de dos anys. Com a causes justificades s'inclouen el trasllat per raons laborals, el canvi de domicili per situació de dependència, i que la propietat de l'habitatge estigui sota algun litigi judicial. En cas que no es doni cap d'aquestes condicions, l’Ajuntament reclamarà a la propietat que prengui mesures efectives perquè l’immoble torni a estar ocupat, i se li recomanarà cedir-lo a la Borsa de Lloguer social. Si, malgrat els requeriments, no es prenen les mesures per mobilitzar l’habitatge al mercat l’Ajuntament pot imposar fins a tres multes coercitives de 3.000 €, 6.000 € i 9.000 €.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive