Els responsables de la mesquita de Rocafonda estan satisfets amb la mesura anunciada pel govern municipal de regularitzar la situació de l'oratori. "És una demanda històrica, que portem molts anys arrossegant", explica Abdessamad El-Bakali, president d'Al Ouahda, l'entitat que gestiona aquest espai religiós al polígon de Mata-Rocafonda. La parcel·la on hi ha l'immoble, compartit amb Creu Roja, passarà a ser considerat equipament, cosa que permetrà acabar amb la incertesa que viuen ara els seus ocupants.
La parcel·la on hi ha l'immoble, compartit amb Creu Roja, passarà a ser considerat equipament municipal
"La nostra única demanda ha estat sempre regularitzar la nostra situació, a través dels mecanismes que fossin", afirma El-Bakali, que lamenta que els anteriors governs municipals "mai tinguessin la voluntat de trobar una solució". Cosa que sí ha tingut, segons ell, l'executiu actual. Des de 2012, quan es va acabar el contracte de 10 anys amb Al Ouahda, aquest s'ha anat renovant mes a mes, ja que el marc urbanístic en el qual es troba l'edifici ha impedit fins ara fer una nova concessió a llarg termini.
"El govern actual és seriós i per fi vol regularitzar la situació", diu el president d'Al Ouahda, que considera que aquesta mesura "no és cap favor que es faci a la comunitat musulmana, sinó un problema de ciutadania que s'havia de solucionar". El Bakali afirma que els usuaris de l'oratori i els socis d'Al Ouahda "som mataronins que complim amb tots els deures i obligacions i que sempre actuem des del respecte a la normativa, al sentit comú i al bon veïnatge". Partint d'aquesta base, assegura que "també tenim drets, i disposar d'un lloc de pregària en situació regular és un d'ells".
Activitats més enllà de la mesquita
Més enllà de gestionar la mesquita, Al Ouahda promou diferents activitats obertes a tothom, entre les quals recentment han destacat una taula rodona sobre islam i radicalització, o una jornada dedicada a la prevenció del bullying. L'entitat ha rebut subvencions de l'Ajuntament, però constaten que és per a la promoció d'aquestes activitats i no pas per a les despeses de l'oratori. "L'any 2014 vam tornar la subvenció íntegrament perquè no vam poder gastar els diners, i l'any passat ni en vam demanar", apunta El Bakali. Pel que fa al local de la mesquita, paguen un lloguer mensual d'uns 700 euros, a més de les despeses en llum i aigua. "Tot es finança amb les quotes dels socis i amb aportacions extraordinàries durant festes com el Ramadà", explica el responsable de l'entitat, que l'any passat va tancar amb 50.000 euros de despesa i 10.000 de dèficit. "Som una associació que compleix amb tots els mandats democràtics, en 20 anys hem tingut 8 presidents, els mandats són màxim de tres anys, hi ha dones a la junta i fem una assemblea anual", relata el president.
Els divendres i en dies festius l'oratori acull més de 2.000 persones, i sovint queda petit
L'oratori de Rocafonda és el que té més usuaris de la ciutat. Els divendres, dia festiu per als musulmans, i especialment en dates assenyalades com el Ramadà, a l'edifici s'hi reuneixen més de 2.000 fidels, alguns d'ells vinguts de diferents poblacions del Maresme. Des d'Al Ouahda asseguren que els agradaria tenir un edifici en propietat com a mesquita, tal i com en gaudeixen les comunitats musulmanes d'altres municipis catalans, però no tenen recursos. Una opció seria demanar diners a països com Marroc, Qatar o Aràbia Saudí, "Però estem del tot en contra en fer-ho, volem que la mesquita sigui de la gent del barri, de la ciutat i del nostre país, no d'un altre", constaten.
Comentaris