Art i festa, cartells i programes de Santes
Art i festa, cartells i programes de Santes

Cartells i programes de més d’un segle de Santes, a l’Ateneu

El fons de cartells i programes de la Festa Major del Museu Arxiu de Santa Maria s’exposa a l’Ateneu de la Fundació Iluro

Té tots els números de ser l’exposició de l’any a Mataró. El Museu Arxiu de Santa Maria desembarca a l’Ateneu de la Fundació Iluro fins el 29 d’agost amb una exposició que farà les delícies de tota cuca que viu per Les Santes. El centre d’estudis locals de Mataró té el millor arxiu de cartells i programes de la Festa Major i en motiu del seu 75è aniversari planteja l’exposició ‘Art i festa’, un repàs cronològic integral de totes les creacions que es guarden al voltant de l’anunci de la cita més especial del calendari. Programes, cartells, programes de Fermalli o del Foment mataroní conformen una mostra que, comissariada per Conxi Duro, permet una viatge complet al llarg de la història de la ciutat, la seva festa, els seus artistes i l’evolució de l’art i el cartellisme. Una visita indispensable.

Del 18 de juny al 29 d’agost a l'Ateneu Fundació Iluro (la Riera, 92)

L’exposició va des de cartells de finals del segle XIX, alguns en tramat sobre fusta que es podran veure en exclusiva, a l’original que havia de ser per les no-Santes del 2020 i es reutilitza aquest any, de Marta Floriach. Els diferents espais en què es divideix l’exposició exploren la relació entre art i  festa en èpoques successives de la nostra història. Dels exemplars  vuitcentistes als de la diversitat contemporània, passant pels cartells de la  República, l’únic cartell de la Guerra Civil, els de la postguerra o els de la  modernitat més innovadora, la mostra convida a resseguir la mirada d’artistes i  grafistes sobre la celebració festiva, i la petjada poderosa que al llarg del temps  hi deixen impresa els cartells i els programes amb el seu llenguatge i la seva  plasticitat.  

El Museu Arxiu de Santa Maria s’ha bolcat en aquesta mostra, per la qual ha restaurat alguns dels cartells més antics i que permet fer visible el seu extens fons. El seu President i director Nico Guanyabens explica que “l’exposició és una gran oportunitat d’oferir a la ciutat la visió sobre l’evolució de l’art i la festa. Art en el sentit que recollim totes les il·lustracions en motiu de l’anunci de la festa i també perquè permet veure la simbologia de la ciutat i Les Santes al llarg de les diferents èpoques. 

Art i festa
La mostra 'Art i festa'

Aventura que “el que pot cridar més l’atenció són els cartells més antics, que ens ensenyen l’antiguitat de la festa i com ha evolucionat la seva comunicació, el com s’anuncia. És un devessall de colors gràcies al que podrem veure l’evolució de la plàstica i el cartellisme comprimit en un espai i comprovar la diferent simbologia, el joc de banderes segons l’època o els diferents símbols mataronins que s’hi representen, com la Coca de Sant Simó o la Creu de Terme”. Un vídeo del making-off de la mostra i QRs amb informació ajudaran a completar la visió de la mostra. 

L’exposició ‘Art i festa’ programarà una xerrada i diferents visites guiades durant el juliol, el mes que culminen les dates de Santes. Igualment, el Museu Arxiu completarà la celebració del seu 75è aniversari que va començar amb la publicació del llibre sobre la història de Sant Simó amb la restauració a la tardor d’un mapa de carreteres únic, entre Mataró i Granollers, que data del segle XVIII.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive