El culebrot del Corte Inglés a Mataró es troba en fase judicialitzada des de fa uns mesos. Si aquesta fos una tanda de penals es podria dir que l’Ajuntament de la capital del Maresme ha pres la davantera aturant la primera temptativa de l’empresa de recuperar la inversió feta en un solar cèntric per aixecar-hi un centre comercial que ja no serà. L’Ajuntament ha guanyat la primera batalla judicial al jutjat de primera instància; El Corte Inglés manté la intenció i ho ha recorregut a l’Audiència Provincial. La tanda de penals prossegueix.
L’Ajuntament de Mataró ha presentat com una “primera victòria” la decisió del jutjat del civil que ha acceptat la declinatòria presentada per l’empresa municipal PUMSA, que demanava que l’assumpte passés al contenciós administratiu. El tribunal ho ha acceptat i l’Ajuntament, afirma, “veu així reconeguda la ineludible dimensió pública de l’afer i es manté ferm en la defensa de l’interès públic que li ha impedit a Mataró comptar tant amb la locomotora comercial com amb el que havia de ser l’aparcament més gran del centre de la ciutat”. Primer penal aturat.
- El que pretenia en aquesta instància El Corte Inglés és conegut: recuperar la inversió de 24 milions d’euros efectuada fa més de 15 anys pel solar del sector de Can Fàbregas i de Caralt.
- La línia argumental de l’Ajuntament de Mataró en el litigi és que l’operador ha incomplert allò al que es va comprometre amb la compra, que era alçar la locomotora comercial per la que havia guanyat un concurs públic, millorar la mobilitat i col·laborar amb la promoció econòmica i la rehabilitació de patrimoni.
Després de la famosa sentència judicial que anul·lava la intervenció urbanística que va propiciar el desmuntatge a peces d’una fàbrica protegida com Can Fàbregas per al seu trasllat, l’operador no va dur a terme la seva implementació. L’Ajuntament sosté que ho podria haver fet si hagués volgut perquè al solar hi cabien l’edifici fabril reconstruït i el comercial. La tanda de penals judicial dirimeix qui és part més agreujada: si l’operador per no haver pogut fer el projecte inicial o la ciutat per no haver tingut els serveis als que l’empresa s’havia compromès.
Ara, a l’Audiència Provincial
L’Ajuntament esperarà més victòries, lògicament, perquè en el mateix comunicat ja queda clar que l’operador manté la tanda amb emoció per cada xut. “L’Ajuntament lamenta que El Corte Inglés no cessi en la seva voluntat de continuar litigant amb la ciutat i hagi plantejat de nou un recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial, contra el qual PUMSA ha tornat a presentar les corresponents al·legacions”, assegura l’Ajuntament.
L’Ajuntament ha recordat que “en els darrers anys ha cercat el vistiplau de l’Ajuntament amb la intenció de vendre-li la finca a tercers, que estan disposats a invertir a l’Illa de Can Fàbregas al preu del mercat actual. L’Ajuntament ha estat obert sempre a col·laborar-hi” i afegeix que “la reconstrucció de la fàbrica protegida de Can Fàbregas i de Caralt als terrenys propietat del Corte Inglés mai ha estat un impediment tècnic perquè es pogués tirar endavant el projecte de la locomotora comercial i molt menys perquè es pogués construir al subsòl l’aparcament en aquest àmbit. Recordem que la finca té 9.629 m2 i que Can Fàbregas ocuparia menys del 5% de la superfície del solar”.
Comentaris (15)