El Corte Inglés va invertir 24 milions d'euros en la compra de l'Illa de Can Fàbregas i ara els vol recuperar. Foto: R. Gallofré
Notícies relacionades
El Corte Inglés va invertir 24 milions d'euros en la compra de l'Illa de Can Fàbregas i ara els vol recuperar. Foto: R. Gallofré

El Corte Inglés reclama a l'Ajuntament els 24 milions d'euros invertits a Mataró

L'operador comercial demanda a PUMSA per recuperar la inversió feta fa 15 anys en la compra de l'Illa de Can Fabregas per construir-hi l'equipament comercial, un projecte fallit i que abandona definitivament

Que El Corte Inglés no es faria mai a Mataró, després dels interminables revesos urbanístics i judicials al projecte a l'entorn del solar de Can Fàbregas, era quelcom que tothom tenia assumit a la ciutat. Que l'empresa i l'Ajuntament no aconseguissin trobar una sortida pactada a l'embolic també era de témer. I això és el que sembla que ha acabat passant: l'operador comercial reclama a PUMSA els més de 24 milions d'euros que va invertir ara fa més de 15 anys en la compra del solar per fer-hi el centre comercial i un aparcament.

L'Ajuntament de Mataró ha informat en un comunicat que El Corte Inglés ha "abandonat l'interès públic" que va adquirir amb la compra de l'illa de Can Fàbregas, amb el compromís de construir-hi el citat complex comercial i un pàrquing subterrani de 839 places. L'empresa ha demandat PUMSA, l'empresa municipal, per reclamar-li els més de 24 milions d'euros que va invertir en el contracte de compra-venda del solar del carrer Biada. Un contracte en el qual acordava col·laborar amb la promoció econòmica de la ciutat i la rehabilitació del patrimoni. 

El problema radica, com és ben sabut, que durant aquests darrers 15 anys el projecte ha viscut tota mena d'impediments vinculats a l'antiga fàbrica de Can Fàbregas situada al citat solar, que com que no es va poder enderrocar en tractar-se de patrimoni protegit, es va desmuntar amb l'objectiu de traslladar-la a uns terrenys a tocar. Les peces de l'edifici fa més d'una dècada que romanen en un solar del veïnat de Valldeix, a l'espera que es doni compliment a la sentència del TSJC que va considerar l'operació de trasllat un disbarat, literalment, i va obligar a reconstruir la fàbrica al seu lloc original. Una decisió judicial que data de l'any 2018 i que suposava una estocada definitiva al projecte, rubricada un any després pel Suprem.

20120109155010

Recreació d'El Corte Inglés a Mataró

Més de 5 anys més tard El Corte Inglés ha decidit reclamar a l'Ajuntament els diners invertits, ja que va adquirir el solar a canvi de la garantia de poder-hi fer un equipament comercial de 26.000m2, quelcom que finalment no ha estat possible davant l'obstacle que suposa la necessitat de reconstruir-hi la fàbrica desmuntada. 

El Corte Inglés ha invertit al voltant de 30 milions d’euros per construir un centre comercial a Mataró que, si no canvien les coses, mai es farà realitat. L’empresa va adquirir els terrenys de Can Fàbregas a l’Ajuntament amb la garantia que hi podria crear un equipament de 26.000 metres quadrats. No hi podia haver cap obstacle, inclosa aquella inoportuna fàbrica protegida dins del catàleg del patrimoni, que primer l’Ajuntament va voler enderrocar i finalment va acabar desmuntant. 


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

 

La resposta de l'Ajuntament

Des de l'Ajuntament, però, no es veu així. En el comunicat fet públic aquest dijous, el consistori assegura que El Corte Inglés ha tingut l’oportunitat de construir des del 2012 i "ha cercat sempre una excusa per demorar la seva responsabilitat". De fet, considera que la reconstrucció de la fàbrica protegida de Can Fàbregas i de Caralt als terrenys propietat d’El Corte Inglés "mai ha estat un impediment tècnic perquè es pogués tirar endavant el projecte de la locomotora comercial i molt menys perquè es pogués construir al subsòl l’aparcament en aquest àmbit. Recordem que la finca té 9.629 m2 i que Can Fàbregas ocuparia menys del 5% de la superfície del solar". 

L'ens municipal apunta que darrere de la demanda presentada per l'operador comercial per recuperar la inversió hi ha en realitat un "canvi en el seu model de negoci", que passa per un pla estratègic que inclou la venda d'actius immobiliaris per obtenir noves fonts d'ingressos i una major solidesa empresarial. 

En els darrers anys l'Ajuntament i El Corte Inglés han intentat trobar una sortida al fallit projecte d'aixecar un centre comercial en aquest sector de la ciutat, buscant maneres de vendre la finca a tercers que estarien disposats a invertir-hi per crear algun tipus de pol comercial. El consistori assegura que l'empresa "ha cercat el vistiplau" de l'ens municipal per procedir a la citada venda, i que l'Ajuntament "sempre ha estat obert a col·laborar-hi".

Davant la presentació de la demanda, l’empresa municipal PUMSA ha presentat una declinatòria al jutjat perquè l’assumpte sigui substanciat al contenciós administratiu i també està estudiant complementàriament la presentació d’una demanda de reconvenció per l’incompliment del contracte per part de l’operador comercial.

Comentaris (22)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive