El carrer de Sant Josep es reobrirà primer per a vianants i passades les festes, per a cotxes
Notícies relacionades
El carrer de Sant Josep es reobrirà primer per a vianants i passades les festes, per a cotxes

Així es reobrirà el carrer de Sant Josep després de les obres

El carrer estarà acabat per als vianants a l'inici de la campanya de Nadal però els cotxes no hi passaran fins després de les festes

Coincidint amb el Black Friday, en el darrer cap de setmana d'aquest mes de novembre, s’inaugurarà la reurbanització del carrer Sant Josep, una de les principals artèries comercials de la ciutat que uneix la plaça de les Tereses amb La Riera i que s’ha pavimentat a un sol nivell, per donar prioritat als vianants. Uns treballs en la línia de la pacificació del casc antic, en el marc del Pla d’Impuls del Centre que vol revifar aquest sector de la ciutat a nivell comercial i urbanístic, i que també ha inclòs obres com el redisseny del Camí Ral o el canvi de paviment de la plaça de Santa Anna. El carrer quedarà obert en primer lloc per a vianants, i els cotxes no hi podran passar fins després de festes. Les troballes arqueològiques dels darrers dies no han d'alterar el calendari, segons el consistori. 

En les darreres setmanes han estat notícia els elements arqueològics sorgits en les obres del carrer, que se sumen a les del juliol.  El passat 2 de novembre l’equip d’arqueòlegs que fa el seguiment de les obres de renovació de les xarxes d’aigua i clavegueram i reurbanització del vial va trobar les restes d'un enterrament infantil en àmfora, probablement d'un neonat o un nen molt petit. Prèviament s’havien localitzat les restes d’una altra àmfora funerària, en aquest cas en molt mal estat i sense restes humanes a l’interior. Les troballes es podrien datar entre els segles IV i V d.C. i estarien relacionades amb els enterraments de la necròpolis de l’antiga Iluro. Han aparegut en una localització molt propera al lloc on, el passat juliol, ja es va trobar un altre enterrament romà, en aquest cas l’esquelet d’un individu adult.  

Apareix un túnel subterrani del segle XVIII sota el carrer de Sant Josep. Foto: P. Ramentol

Apareix un túnel subterrani del segle XVIII sota el carrer de Sant Josep. Foto: P. Ramentol


 
Des de l'Ajuntament de Mataró constaten que, malgrat aquestes circumstàncies, se segueix treballant amb el calendari previst. És a dir, que el carrer ha de ser transitable per a vianants el darrer cap de setmana de novembre, coincidint amb el Black Friday, de cara a normalitzar  l'activitat comercial per l'inici de la campanya de Nadal, tal i com havien reclamat insistentment els comerciants a l'Ajuntament. Ara bé, el carrer quedarà obert per als passejants però no per als vehicles a motor, ja que es preveu que aquests no hi puguin passar fins passades les festes de Nadal.

Des de l'Ajuntament apunten, a banda, la possibilitat que la pavimentació definitiva de la zona de la recent troballa i de connexió amb La Riera es porti a terme amb uns dies de posterioritat a l'obertura del carrer als vianants, sense que això impedeixi el trànsit de persones. 

Mentrestant els operaris treballen a contrarrellotge per complir amb els calendaris. La pavimentació del carrer es continua realitzant aquestes dies en tot el tram entre la plaça de les Tereses i l’establiment comercial Friking, davant del que ha aparegut la darrera troballa arqueològica. Aigües de Mataró segueix avançant en la renovació de les xarxes d’aigua i clavegueram en els darrers metres del carrer fins a La Riera a la banda de mar. Pel que fa a la finalització dels trebalsl de muntanya, on han aparegut les àmfores funeràries, des de l'Ajuntament expliquen que caldrà esperar al pronunciament de la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de la Generalitat, que es preveu es reuneixi a mitjan novembre.

Les notícies al teu Whatsapp

  • Els titulars destacats de cada dia, directes al teu mòbil. Fes clic a aquí, envia la paraula Alta i guarda't el número a l'Agenda.
  • També pots trobar Capgròs a Telegram i subscriure’t als newsletters diaris de Capgros.com.

Vianants i vehicles

Passades les festes nadalenques, al carrer Sant Josep hi hauran de conviure vianants i vehicles a motor. Si bé el carrer Sant Josep serà prioritari per a vianants, també hi passaran vehicles en hores concretes. És a dir, que s’aplicarà un sistema similar al de La Riera, on en determinats trams horaris els vehicles de transport hi poden accedir, a banda dels residents al vial i els usuaris del citat aparcament. El control es farà a través de càmeres lectores de matrícules, com les que ja hi ha instal·lades a la Baixada de les Espenyes. Durant els primers mesos no seran sancionadores de cara a facilitar que els usuaris s’acostumin a la nova configuració del carrer. 

El tancament de la Riera de Mataró al trànsit fa aigües. Foto: Jordi Pujolar

En alguns moments els carrers per a vianants del Centre com La Riera són massa plens de cotxes. Foto: Jordi Pujolar

El regidor de Mobilitat, Xesco Gomar, insisteix que l’objectiu de l’Ajuntament en l’àmbit de la mobilitat, amb totes les accions que ja s’han realitzat o que es duran a terme, és “posar el vianant al centre de tot”. Però també constata que el govern municipal “no és un enemic” del vehicle privat” i que “no es pot fer trampes al solitari” negant realitats com ara la necessitat dels comerços del casc antic d’abastir-se de mercaderies, l’existència de pàrquings com el del carrer d’en Moles o la presència d’escoles concertades en artèries com La Riera que atreuen a diari desenes de cotxes de famílies que hi deixen els fills.

La gestió del pas dels vehicles a La Riera ha generat moltes crítiques ciutadanes, ja que en determinats moments del dia la presència de furgonetes i camions que nodreixen els comerços de la zona i els cotxes de les famílies del Cor de Maria fan que el principal carrer del centre de Mataró sembli qualsevol cosa menys un vial per a vianants. Caldrà veure si el “nou” carrer Sant Josep contribueix a millorar la situació o bé encén encara més el debat sobre l’equilibri entre passejants i cotxes.

 

 

 

Comentaris (7)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive