Apareix un túnel subterrani del segle XVIII sota el carrer de Sant Josep. Foto: P. Ramentol
Apareix un túnel subterrani del segle XVIII sota el carrer de Sant Josep. Foto: P. Ramentol

Apareix un túnel subterrani del segle XVIII sota el carrer de Sant Josep

Els treballs de renovació del vial fan descobrir un hipogeu en desús, amb les seves escales descendents, en perfecte estat

Unes escales descendents en perfecte estat de conservació. Per elles s’accedeix a una galeria subterrània, uns dos metres per sota de l’actual cota del carrer de Sant Josep. És la troballa feta la setmana passada en el decurs de les obres de reforma integral d’aquest important vial de Mataró. És un hipogeu que no estava identificat i els arqueòlegs creuen que es pot datar del segle XVIII.

De sota de l’actual Centre de Mataró sempre en surten sorpreses. La zona, habitada durant segles, és prolífica en restes arqueològiques de diferents èpoques (hi ha el jaciment d'Iluro, per exemple) i quan es fan treballs com l’actual reforma del carrer de Sant Josep és normal que hi aflorin. Durant tot l’any que estan durant les obres han aparegut restes de diferent importància, en una zona que es coneix que té molta història sota terra. Des d’un cadàver en perfecte estat al traç i els fonaments de la muralla. Les obres encaren ara el seu mes final però ha estat quan ha aparegut un hipogeu del que no es tenia constància. 

L'accés a l'hipogeu trobat. Foto. P. Ramentol
L'accés a l'hipogeu trobat. Foto. P. Ramentol


Què s’ha trobat?

La descoberta, explica l’Ajuntament de Mataró, és la d’un hipogeu que formaria part d'una de les cases que es van enderrocar quan es va eixamplar el carrer de Sant Josep. “No n'hi havia constància i els arqueòlegs han fet ara una rigorosa documentació de l’estructura. En concret, es tracta de part de la galeria d’un hipogeu que passa per davant la confluència dels núms. 2 i 4 del carrer de Sant Josep, que en el seu dia va ser escapçat pel col·lector que ara s'ha substituït”.

  • L’equip d’arqueòlegs creu que es podria datar al segle XVIII i que va continuar en ús després que el col·lector modern l’escapcés.

Mataró, plena d’hipogeus


Els hipogeus són construccions subterrànies associades a habitatges, per on s’accedeix i discorre bona part de la galeria. No sembla que tinguin cap orientació determinada i sovint el tram final de l’hipogeu, on hi ha la cambra, se situa per sota d’espais públics. A vegades un hipogeu pot passar per sota de diferents habitatges . La finalitat que tenia la construcció és desconeguda, així com perquè van deixar-se d’utilitzar.

A Mataró hi ha documentats altres hipogeus, fins i tot en el mateix carrer Sant Josep. Estan recollits en el catàleg del Pla General de Patrimoni Arquitectònic de Mataró.
 

Comentaris (8)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive