Apareix un enterrament infantil de fa 16 segles sota el carrer de Sant Josep
Notícies relacionades
Apareix un enterrament infantil de fa 16 segles sota el carrer de Sant Josep

Apareix un enterrament infantil de fa 16 segles sota el carrer de Sant Josep

La descoberta d’una àmfora funerària en molt bon estat correspondria a la Necròpolis de l’antiga Iluro, l’antecedent romà de l’actual Mataró

Les obres del carrer de Sant Josep de Mataró encaren la recta final però segueixen sent propícies a les descobertes arqueològiques. Dijous, dia 2, es va localitzar una àmfora funerària d’un nounat o d’un nen molt petit. Un enterrament infantil d’època romana, tal i com salta a la vista i en molt bon estat de conservació. Els arqueòlegs creuen que podria datar d’entre els segles IV i V després de Crist i que correspondria a la necròpolis de l’antiga Iluro.

 • El fotògraf Lluís Rugama va fer les fotos oportunes de la troballa, que se suma a la col·lecció de descobertes en les obres d’arranjament d’aquest vial. 
 • Anteriorment també va aparèixer el fonament de la muralla, un enterrament adult o, fa dues setmanes, un hipogeu.
 • L’àmfora funerària estava a la vora d’una altra, en aquest cas en molt mal estat de conservació

Els morts de l’antiga Iluro

El jaciment de l’antiga Iluro, el precedent romà de l’actual Mataró, s’amaga i s’estén a sota de bona part de l’actual Casc Antic de la capital del Maresme. Que el carrer de Sant Josep, especialment en la seva part més propera a la Riera, s’assenta sobre l’antiga necròpolis romana se sabia i estava datat. El que sorprèn en aquest cas és que no hagi estat fins al final de les obres que els arqueòlegs (que fan visites setmanals als treballs) hagin fet una troballa com aquesta.

La descoberta al carrer de Sant Josep. Foto: Lluís Rugama
La descoberta al carrer de Sant Josep. Foto: Lluís Rugama


Les notícies al teu Whatsapp

 • Els titulars destacats de cada dia, directes al teu mòbil. Fes clic a aquí, envia la paraula Alta i guarda't el número a l'Agenda.
 • També pots trobar Capgròs a Telegram i subscriure’t als newsletters diaris de Capgros.com.

Explica l’Ajuntament que va ser aquest dijous 2 quan els arqueòlegs van trobar les restes d'un enterrament infantil en àmfora, probablement d'un nounat o un nen molt petit. Prèviament s’havien localitzat les restes d’una altra àmfora funerària, en aquest cas en molt mal estat i sense restes humanes a l’interior. 

Les troballes es podrien datar entre els segles IV i V d.C. i estarien relacionades amb els enterraments de la necròpolis de l’antiga Iluro, segons les primeres anàlisis. Han aparegut en una localització molt propera al lloc on, el passat juliol, ja es va trobar un altre enterrament romà, en aquest cas l’esquelet d’un individu adult.

Les obres al carrer de Sant Josep prossegueixen però l’Ajuntament adverteix que degut a l’aparició de les restes “per finalitzar els treballs a la banda de muntanya, en concret en l’àmbit afectat per l’aparició de les àmfores funeràries,  caldrà esperar al pronunciament de la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de la Generalitat, que es preveu es reuneixi a mitjan novembre”.
 

Comentaris (4)

Pepet Fa 3 mesos
Penso que totes les troballes que es consideren suficient importants, un cop ben identificades, s,haurien de traslladar com mes aviat millor al Museu i alla fer els estudis que calguin. En un descampat com ara ca la Madrona no ve d,aqui el temps que estiguin treballant els arqueolegs, pro dins un dels carrers de maxima afluencia de vianants i comerços, s,ha de minimitzar els perjudicis.
Blai Fa 3 mesos
Els del "pincellet" són professionals que estudien la nostra història. Sí a algú li costa entendre-ho potser té un problema....
anonim Fa 3 mesos
Un entrebanc més pels pobres botiguers. Ara espera a que una comisio sense cap presa decideixi que fer, i com que sols es deuen reunir un cap cada tres mesos... adeu campanya de reis.
jau Fa 3 mesos
Si depèn dels del pincellet el carrer Sant Josep s'acabarà pels voltants del 2030..... anant bé.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive