Una trentena de persones han realitzat durant aquest estiu tasques informatives i control d'aforament a les platges de Mataró. L'estiu més inusual a causa de la Covid-19 ha comportat mesures excepcionals al front marítim, de cara a intentar que s'hi mantinguessin les mesures sanitàries i de seguretat necessàries per frenar la pandèmia.
El balanç que fa l'Ajuntament de Mataró, a nivell de dades, de la tasca realitzada per aquests mediadors es resumeix en 129.000 controls d'accessos, que es realitzaven els dies de màxima afluència (caps de setmana),i en l'atenció d'un total de 4.700 incidències. Aquestes últimes han estat relacionades amb la informació de les mesures de contenció de la pandèmia, el distanciament social, el bany a l’espigó, tinença de gossos i conductes incíviques.
El fet que ha estat un estiu ben atípic també queda demostrat per una altra dada: el servei de salvament i socorrisme de les platges de Mataró registra un 45% menys d’atencions sanitàries durant l’estiu. Des del 15 de juny, el servei adjudicat a l'empresa Proactiva per a la vigilància ha realitzat 275 assistències sanitàries, mentre que al 2019 van ser 501. Baixen totes les tipologies d’atencions: tant els traumatismes (133 l’any passat, 123 al 2020) com les picades de medusa, que es redueixen a menys de la meitat (de 288 a 114), i les assistències greus (d’11 a 5).
També s'ha vist reduït l'ús del servei de bany assistit, que presta Creu Roja. En concret, en un 80%, probablement derivat de les restriccions per la situació epidemiològica. Respecte als dies amb bandera vermella a les platges hi ha hagut poca variació a causa de la qualitat de l’aigua després de tempestes: 3 dies al 2019 i 4 dies al 2020.
Comentaris