El Pantà de Sau, que alimenta comarques com el Maresme, pateix la sequera. Foto: ACN
Notícies relacionades
El Pantà de Sau, que alimenta comarques com el Maresme, pateix la sequera. Foto: ACN

capgros.com / ACN

12 pobles del Maresme gasten massa aigua en plena sequera

Es tracta de municipis que superen els 210 litres per habitant i dia, que és la limitació que estableix la preemergència per sequera decretada pel Govern català

Un total de 12 municipis del Maresme gasten massa aigua i probablement hauran de buscar fórmules per limitar-ne el consum davant del període d'extrema sequera que estem vivint. Els pobles en qüestió superen el límit de 210 litres per habitant i dia que establelx la fase actual de preemergència declarada pel Govern català, que ha rebaixat la xifra en 20 litres (fins ara eren 230)

El Govern declararà la preemergència per sequera aquest dimarts al sistema Ter-Llobregat, que aplega uns sis milions de persones i que inclou la comarca del Maresme. Es tracta d'un estadi de transició entre l'actual estat d'excepcionalitat i l'estat d'emergència que permetrà intensificar algunes per forçar la reducció dels consums d'aigua davant la manca de pluges que afecta tot el territori.

La declaració de l'estat de preemergència és un pas més per fer front a la sequera que viu el país, la més greu des que es tenen registres. Per tornar a una situació de normalitat, segons va apuntar el Meteocat la setmana passada, caldria una precipitació equivalent a la pluja que cau de mitjana a Barcelona en tot un any. Tanmateix, no es preveu cap episodi de pluja abundant en el curt i mitjà termini.

* Una primera versió de la notícia assenyalava que eren 7 els municipis que superaven el llindar, quan aquest estava establert en 230 litres per habitant i dia. Aquest dimarts al migdia el Govern català ha baixat el llindar a 210 litres, de manera que la llista augmenta a 12 municipis

 

Segons va explicar el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, la setmana passada, la fase de preemergència es decreta amb la voluntat d'enviar un missatge d'alerta a la ciutadania per tal que augmenti el seu estalvi d'aigua davant una situació de sequera "molt crítica". És, per tant, un estadi de "transició" cap a la fase d'emergència que, segons l'executiu, podria arribar a finals de desembre o al gener.

En l'actual estat d'excepcionalitat, les restriccions afecten els usos agrícoles, industrials i urbans, i inclouen la limitació de la dotació d'aigua en 210 litres per persona i dia, segons ha determinat aquest dimarts el govern català. Es tracta d'una limitació que al Maresme, el mes d'octubre passat, van superar un total de set municipis, segons les dades facilitades per l'Agència Catalana de l'Aigua. Es tracta de Sant Iscle de Vallalta, que arriba als 339 litres per habitant i dia, seguit de Sant Vicenç de Montalt (302), Santa Susanna (299), Argentona (291), Malgrat de Mar (267), Sant Cebrià de Vallalta (257), Tordera (238), Alella (227), Tiana (218) Cabrera de Mar (217), Sant Pol de Mar (216) Cabrils (212), Premià de Dalt (212) 

La capital del Maresme, Mataró, en canvi, no ha de patir per ara per possibles restriccions de consum, ja que amb els seus 140 litres per habitant i dia registrats a l'octubre, es troba encara molt lluny de les limitacions establertes en l'actual fase de sequera. Al conjunt del sistema Ter-Llobregat, els municipis que van registrar un consum d'aigua més elevat van ser Riudellots de la Selva (la Selva), amb 665 litres, Torrent (Baix Empordà), amb 500 litres, Pacs del Penedès (Alt Penedès), amb 498 litres, Matadepera (Vallès Occidental), amb 468 litres, i Vilobí del Penedès (Alt Penedès), amb 451 litres.

D'altres municipis amb un consum molt elevat són Begur (Baix Empordà), amb 409 litres el mes d'octubre, Olivella (Garraf), amb 367 litres, o Vallromanes (Vallès Oriental), amb 348 litres d'aigua per persona i dia.

 

Comentaris (6)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive