La piscina del CN Mataró: els equipaments esportius hauran d'aplicar restriccions per l'emergència per sequera
Notícies relacionades
La piscina del CN Mataró: els equipaments esportius hauran d'aplicar restriccions per l'emergència per sequera

capgros.com/ACN

Aquestes són les restriccions amb l'emergència per sequera

La fase d'emergència per sequera decretada aquest dijous pot arribar a prohibir a gimnasos i clubs esportius fer servir les dutxes, i reomplir les piscines privades, d'hotels o balnearis

Les piscines privades, d’hotels i balnearis no es podran reomplir quan entri en vigor l’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, però es permetran les esportives amb algunes limitacions. Aquesta és una de les modificacions del Pla Especial de Sequera de la Generalitt que entra en vigor amb la declaració, aquest dijous, del decret d'emergència. Entre d’altres, l’executiu ha aprovat la reducció dels cabals ambientals en els rius Llobregat, Ter i Muga, l’ajornament de la posada en marxa de noves granges i hotels, així com restriccions a les dutxes de les instal·lacions esportives. En la fase 3 de l’emergència, la més restrictiva, gimnasos i clubs esportius hauran de tancar les dutxes.

Gimnasos i clubs esportius

En fase d'emergència 1, les piscines cobertes que estiguin incloses en el cens d'equipaments esportius de la Generalitat es podran reomplir sempre que es redueixi el consum d'aigua de la resta d'instal·lacions. La resta de piscines, com les privades o les dels hotels, no es podran reomplir ni total ni parcialment. Tampoc les piscines comunitàries o les de balnearis.

iStock 698557138

Limitacions a les dutxes de gimnasos i clubs esportius

En fase d'emergència 2, si un centre esportiu vol reomplir la piscina, les dutxes de les instal·lacions s'hauran de tancar. En el cas de les piscines descobertes destinades a l'ús de l'esport federat, en la fase 1 de l’emergència, només podran mantenir-se obertes si el centre tanca les dutxes per compensar el consum, ja que, segons ha apuntat l'executiu, l'aigua d'aquestes s'evapora molt més fàcilment.

La fase 3 de l’emergència afectarà a tots els gimnasos i clubs esportius, tinguin o no tinguin camp de gespa o piscina. En aquest estadi, el més restrictiu que preveu l’emergència, el Govern ordenarà el tancament de les dutxes de totes les instal·lacions esportives i, a més, quedarà prohibit regar els camps de gespa així com omplir o reomplir les piscines d’aquestes instal·lacions.

200 litres per habitant i dia

Les mesures d’estalvi que estableix el Pla de Sequera en l’escenari d’emergència que no es modifiquen i per tant es mantenen inclouen la reducció fins a 200 litres per habitant i dia de la dotació màxima, una quantitat que pot baixar fins els 160 litres en cas d’emergència extrema. A més, s’estableix la reducció del 80% del reg agrícola, del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials, i la reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i supressió total del reg).

Mataró aposta per reaprofitar l'aigua de dutxes i banyeres

S'estableixen límits de consum d'aigua a la llar

Dutxes a les platges i activitats amb aigua

El Govern també ha aprovat que, un cop s'entri en fase d'emergència, quedi prohibit l'ús de les dutxes de les platges. L'estiu passat alguns municipis com Sitges ja van aplicar aquesta mesura, mentre que d'altres no ho van fer o es van limitar a deixar oberts només els rentapeus. Amb aquesta modificació, quedarà prohibit l'ús de totes les dutxes de les platges catalanes.

Les platges, sense dutxes per la sequera Mataró gasta un 10% menys d'aigua en l'estiu de la sequera

Les platges, sense dutxes per la sequera

L'executiu també ha aprovat prohibir algunes activitats que impliquen l'ús d'aigua susceptible de consum humà, com ara les pistes de gel o les festes d'escuma. Així mateix, en fase d’emergència, quedarà prohibida la neteja de qualsevol tipus de vehicle, excepte que la neteja es realitzi a establiments comercials de neteja de vehicles que comptin amb sistemes de recirculació de l'aigua.

Reg d'arbrat públic

En fase d'emergència, segons el que estableix el pla, només es permet el reg d'arbres monumentals situats en espais públics -el reg de zones verdes privades queda totalment prohibit en fase d'emergència-. El Govern, però, ha decidit flexibilitzar aquesta mesura i, en dos dels tres estadis que preveu l'emergència (emergència 1 i 2), es permetrà també el reg de l'arbrat públic, només amb aigua regenerada o freàtica, per evitar l'estrès hídric i que aquest caigui o mori, ja que es vol preservar també el seu ús com a refugis climàtics de cara a l'estiu. Pel que fa les fonts ornamentals, llacs artificials, i altres elements d'ús estètic d'aigua, en emergència quedarà prohibit l'ompliment total o parcial.

 Nou Parc Central. Foto:R.Gallofré

Es permetrà el reg d'arbrat públic, amb aigua freàtica. Foto:R.Gallofré

Moratòria a noves granges, hotels o càmpings

Més enllà de les restriccions ja estipulades pel Pla de Sequera en la fase d'emergència, el Govern ha aprovat altres mesures complementàries. Una d'elles és la moratòria a noves activitats ramaderes, industrials o turístiques que fan un ús intensiu d'aigua, com ara granges, hotels o càmpings, un cop s'entri en emergència. Tal com ja va anunciar l'executiu a finals de l'any passat, es tracta d'una moratòria, ja que no podran iniciar-se aquestes activitats -ni tampoc ampliar-ne d'existents- durant tot el temps que duri la fase d'emergència, però sí un cop se'n surti.

 

Comentaris (10)

Jordi Fa 15 dies
Al Juan Àvila. Vostè es un maleducat, un ximple i un pocavergonya i incívic. Vagis sen a fer punyetes.
irresponsanbles dirigents a Catalunya Fa 19 dies
el problema es solament a Catalunya i hi han altres comunitats amb els embasos plens. es el problema del fanatisme de la gent ací i els polítics ho saben i no fan res per mantenir embasos, fer zones de recaptació d'aigua, tot s'ha dedicat al procès, ambaixades per colocar amics, asociacions de tot tipus, conferències per cobrar, i després la comunitat totalment desatesa, és uan vergonya, la única de tot l'estat i fins i tot a llocs més secs no tenen la sequia, algú ha de fer-.se respo
Josep Maria Fa 19 dies
El primer que s'ha de fer es acabar amb les fuites d'aigua a les xarxes de distribució. Quasi un 20% de l'aigua es perd per aquesta causa. Us imagineu quanta aigua s'ha 'perdut' a Catalunya en aquest concepte? Ah...les piscines de la costa, amb aigua del mar. I sobretot que plogui d'una vegada, necessitem una bona llevanta
Alex R Fa 29 dies
El que tenim de aprendre és a dutxar-nos a casa quan faci falta no pas cada dia (excepte gent que per feina s'embroti/suor fora de lo normal). Molta gent es dutxa cada dia per costum/norma social i no és sa ni recomanable, és una costum social il.lógica. I sobretot, el més important tindriem de començar a dutxar-nos com fan o feien els japonesos, amb un cubell d'aigua enlloc de aixeta oberta i desperdiciant tanta aigua. Sembla una animalada, el dia que no tinguem aigua per cuinar o beure v
juan avila Fa 29 dies
yo me ducho las veces que me sale de los c.....nes.!!!!!
Montserrat Fa 1 mes
L'us de les dutxes als centres esportius és un sac foradat. Fa molta rabia veure com la gent abusa del consum d'aigua en aquests llocs. A veure si els enginyers inventen un sistema per controlar l'ús individualitzat de les dutxes i també de la electricitat. Com una targeta de viatjar en tren però per fer enjegar l'aigua.
Jordi Fa 1 mes
Tot és un engany i manipulació per mantenir-nos preocupats i responsabilitzar-nos dels desastres que ells mateixos creen. Els ciutadans de peu amb la bossa del mercat salvarem el món. Mentre les grans empreses.... I encara hi ha algun comentari per aquí dalt que demana control individualitzat.....Amen. #agenda2030
SARO Fa 1 mes
NO VEIEM RESTRICCIONS AMB MOLTA GENT QUE AGAFA MOLTISSIMA AIGUA DE LES FONTS DE LA CIUTAT I QUE NO PAGA CAP IMPOST NI DE RES.
Babba Fa 1 mes
Però si se puede llevar en las garrafas el agua de las fuentes i gratis para su casa. Cantidad lo que desea!!!
Papito Bragulat Fa 1 mes
El problema ve de lluny, però mentre l'aigua venia a dojo les administracions miraven cap a una altra banda i no es feia manteniment de res. Sembla ser que un 25% de l'aigua potable es perd per les fuites d'unes canonades que diuen que han envellit. Ostres tu, hi ha llocs que els acueductes romans encara porten aigua. Tot plegat excuses de mals administradors d'un bé comú.
I tot per estar mes Fa 1 mes
per altres temes mes politics i que afecten nomes una petita part de la ciutadania que no per temes com aquest, si s'hagues fet plans alternatius, infraestructures per aprofitar aigua o per treure del mar....igual malgrat la sequera estariem millor preparats, pero clar, millor dedicar diners a xiringuitos, tv3, amiguets, simpatitzants...gent de la corda...i no a sol.lucionar i anticipar-se als problemes.
MARTA Fa 1 mes
Algu em sap dir com es que es fa neu artificial, tinc entés que la fan amb aigua ?, com es que continuen regant camps de gols ?
Observador mataroní Fa 1 mes
Sí, la neu artificial de les pistes d'esquíar es fabrica per mitjà dels canons que combinen al seu interior: aigua i aire comprimit; en cada dispar, l'aigua surt pulveritzada a gran velocitat gràcies a l'aire, i a l'entrar en contacte amb l'aire de l'estació d'esquí es converteix en neu.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive