Molts locals comercials amb aparadors tancats a Mataró
Molts locals comercials amb aparadors tancats a Mataró

Els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia es reduiran un 50%

El decret de la Generalitat permetrà als llogaters demanar canvis en les condicions del contracte i, si no hi ha acord, forçar la reducció al 50%

El Govern reduirà a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la crisi generada per la pandèmia, en cas que arrendatari i propietari no es posin d'acord en altres modificacions, segons ha pogut saber l'ACN. El decret, que l'executiu català aprovarà aquest dimarts al consell de Govern, preveu que els llogaters puguin demanar canvis "raonables" en les condicions del contracte però que, si no hi ha acord a través de la negociació, es forci la reducció al 50% del lloguer mentre duri la suspensió total de l'activitat o la reducció proporcional en cas de restriccions parcials. Per donar cobertura legal a la reducció, el decret preveu que en un termini de dos anys el Govern inclogui la clàusula 'rebus sic stanitibus' a l'ordenament jurídic.

Segons han confirmat fonts de Govern a l'ACN, el decret per la reducció dels lloguers prioritzarà que hi hagi acords entre llogaters i propietaris, però preveurà la reducció al 50% si és impossible la via negociada en el termini d'un mes. La reducció és del 50% en cas de tancament total per mesures de suspensió de l'activitat decretades per les autoritats, i en una proporció igual a la meitat de la pèrdua d'aprofitament de l'immoble si hi ha reduccions d'horaris o altres limitacions.

Un dels sectors més beneficiats pel decret és el de la restauració. D'acord amb les fonts consultades per l'ACN, el fet que el restaurant en qüestió ofereixi serveis d'entrega a domicili o recollida no afectarà a la possibilitat d'exigir la reducció al 50% del preu del lloguer. Per donar cobertura legal a la mesura, el Govern haurà d'aprovar en el termini màxim de dos anys un nou projecte de llei per incorporar a l'ordenament jurídic la clàusula 'rebus', que permet establir la regulació necessària perquè es pugui renegociar un contracte en cas de "canvis imprevistos de circumstàncies". La norma s'haurà de promoure des del codi civil.

Fonts del Govern admeten que la normativa podria ser recorreguda pel govern espanyol al Tribunal Constitucional, però la consideren necessària tenint en compte la dramàtica situació econòmica del sector de la restauració. En tot cas, el text del decret ha estat redactat pels experts en dret civil del departament de Justícia per tal que estigui blindat legalment. El Gremi de Restauració va demanar al Govern que la reducció fos del 75% i va mostrar el seus dubtes sobre la clàusula 'rebus' i els problemes derivats de la manca d'acord entre propietaris i llogaters.

Ajuts de 40 milions d'euros

La reducció al 50% del lloguer se sumarà al paquet d'ajuts de 40 milions d'euros que oferirà el Govern a la restauració i els centres de bellesa que han hagut de tancar. Segons càlculs de l'executiu, es podrien rebre fins a 1.500 euros per negoci per compensar els 15 dies decretats de tancament i cobrir despeses com el lloguer o els subministraments. Els diners s'atorgaran fins a la fi de la partida pressupostària.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive