Injecció de vida per al teixit econòmic de Mataró
Injecció de vida per al teixit econòmic de Mataró

Injecció de vida per al teixit econòmic i productiu de Mataró

Emprenedors, negocis i autònoms poden beneficiar-se de les línies d’ajuts municipals per fer front a la crisi generada per la Covid

L’impacte de la Covid-19 és brutal. No tan sols ha creat una situació d’emergència sanitària mundial sense precedents, i ha obligat a establir restriccions de moviments i d’altres drets bàsics que han generat una gran tensió social. També cal tenir molt present l’impacte econòmic que té, i seguirà tenint durant molts anys, la pandèmia  en el nostre teixit productiu. Qualsevol empresa, des de la més petita fins a les grans multinacionals, sigui del sector que sigui, s’ha vist plenament afectada. A Mataró bona part del sector econòmic està conformat per pimes, microempreses i autònoms, que són els que més difícil ho tenen per superar l’actual situació. Dos altres àmbits importantíssim a la ciutat, el comerç de proximitat i la restauració, també les estan passant més que magres.

És precisament a aquests sectors als quals van dirigits dues de les diverses mesures més importants, que s’han pres en el marc de la Taula per a la Reconstrucció Social i Econòmica de Mataró i que, després d’haver estat aprovades a Ple municipal de setembre, ja s’estan començant a materialitzar. L’organisme promogut des de l’Ajuntament de la capital del Maresme, que compta amb la participació de tots els partits presents al Ple i de sindicats i patronal, ha promogut, per una banda, una línia d’ajuts per a autònoms i microempreses mataronines. I per l’altra, un projecte per reobrir els locals de la ciutat que actualment estan en desús. Us n’expliquem els detalls.

Ajuts per a autònoms i microempreses. La gran majoria d’autònoms i empreses s’han hagut d’endeutar durant aquests mesos per fer front a l’impacte econòmic que ha generat la pandèmia en la seva activitat. Impossible sobreviure si no és amb aquests crèdits, als quals hauran d’anar fent front durant els propers anys confiant que la recuperació de l’activitat econòmica els ho permeti. De cara a ajudar-los en aquest sentit, l’Ajuntament ha obert una línia d’ajuts per pagar els interessos dels préstecs demanats específicament per aquest motiu. “Poden ser crèdits per per mantenir l’estructura de personal de l’empresa, per a reenfocament de l’activitat i obertura de noves línies de negoci, o per fer front a temes de seguretat i protecció contra la Covid”, exemplifica Sergi Morales, regidor d’Ocupació i Empresa.

WhatsApp Image 2020 09 30 at 12.33.16
Ajudes en autònoms i empreses

En total l'Ajuntament destina 200.000 euros a aquesta iniciativa per al 2020. L'import màxim al que es pot aspirar és de 1.058 euros per a cada sol·licitant en funció de les condicions i durada del préstec que hagi formalitzat. Empreses i autònoms de tots els sectors econòmics poden sol·licitar els ajuts, així com les entitats d'economia social i solidària amb activitat empresarial, sempre i quan compleixin els requisits per ser considerades microempreses. “Volem que aquest ajuts siguin fàcils, àgils i donin una resposta ràpida”, assevera Morales.

Característiques dels ajuts

  • L’Ajuntament hi destina un total de 200.000 euros
  • Cada autònom o microempresa opta a un màxim de 1.058 euros
  • Per pagar interessos derivats dels préstecs
  • Els crèdits han de ser per fer front als efectes de la Covid
  • S’han d’haver demanat després del 14 de març
  • Cal disposar de local a Mataró o tenir-hi el domicili fiscal
  • Sol·licituds del 15 d’octubre al 13 de novembre

Aixequem persianes. L’any 2017 l’Ajuntament va crear aquest projecte destinat a reobrir locals de la ciutat en desús. Per fer-ho, la iniciativa posa en contacte propietaris d’aquests locals i emprenedors que en busquin per instal·lar-hi el seu negoci, de cara a aconseguir avantatges per les dues parts implicades. Llavors el projecte se circumscrivia a les zones de la ciutat afectades per la Llei de Barris: Cerdanyola, Rocafonda i El Palau. Però, per què no estendre-ho al conjunt de la ciutat? I més quan en el darrer any diversos estudis han detectar que la desertització comercial és una realitat a moltes zones del municipi. “Ens preocupa que aquest fet s’accentuï arran de la Covid”, apunta el regidor d’Empresa. Per això, el Ple de setembre, arran d’una proposta feta per la Taula per la Reconstrucció Social i Econòmica, va aprovar les bases reguladores de l’Aixequem Persianes per aquest 2020, ampliant la convocatòria al conjunt de Mataró.

El projecte inclou altres novetats com ara l’ajut de fins a 500 euros per finançar el projecte tècnic en l’obertura del negoci. També hi ha ajudes per a l’elaboració del pla d’empresa fins a subvencions com el 100% de descompte en llicències ambientals i de comunicacions prèvies, l’ICIO o els controls posteriors a l’inici de l’activitat. Pel que fa als propietaris, poden estalviar-se l’import de l’IBI durant els tres primers anys de lloguer. L’Aixequem persianes s’emmarca en un seguit de propostes de l’Ajuntament per a la reactivació de locals buits, que també inclouen un estudi de la mà del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat per millorar la qualitat i diversificacio de l’oferta comercial de la ciutat; i el projecte “Comerç galeria oberta” per reobrir temporalment locals tancats de cara a fer-hi exposicions i activitats culturals de la mà d’artistes i creadors locals.

Característiques del projecte

  • Uneix propietaris de locals buits i emprenedors que busquin seu per al projecte
  • Va néixer l’any 2017 circumscrit a Rocafonda, Palau i Cerdanyola
  • Aquest 2020 s’estén a tota la ciutat
  • Estalvi de l’IBI durant tres anys per al propietari
  • 500 euros per al projecte tècnic de l’obertura del negoci
  • Subvencions fiscals en llicències ambientals i ICIO
  • Termini de presentació de les sol·licituds fins al 30 de novembre

Altres mesures per a la reactivació de Mataró

La Taula per a la Reconstrucció Social i Econòmica de Mataró ha aprovat un altres mesures econòmiques i socials per reactivar la ciutat. En l’àmbit productiu, s’impulsen iniciatives com el monitoratge de les necessitats de les empreses locals, assessorament per a l’estalvi energètic, ‘fast track’ per a l’activació de terrasses a bars i restaurants, formació virtual per a empreses i treballadors o diverses mesures de flexibilització fiscal. La bateria de propostes aprovades en l’àmbit social van des de les ajudes per no perdre l’habitatge a l’atenció als col·lectius en situació de vulnerabilitat com les persones grans o dependents; passant per l’atenció a la infància i l’adolescència, dotar de més recursos a l’Entorn -on s’han doblat el nombre de lots de menjar solidari, el suport psicològic, més necessari que mai per a tota mena de col·lectius, o l’atenció a les víctimes de violència de gènere, després que les denuncies s’hagin disparat amb la fi del confinament. “La crisi generada per la Covid ha afectat a tothom, el perfil dels usuaris del servei de Benestar Social ha canviat molt i hem hagut de reforçar moltíssim els recursos que hi destinem”, explica la regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo. D’altra banda, també destaca el programa d'ajuts per a la matrícula a les universitats del TecnoCampus per a situacions derivades de la crisi del Covid-19, amb una dotació de 500.000€.

Què és la Taula per a la Reconstrucció Social i Econòmica de Mataró

La Taula per a la Reconstrucció Social i Econòmica de Mataró es va constituir el 22 de maig passat i està integrada per l’alcalde, David Bote, representants dels cinc grups municipals presents a l’Ajuntament (PSC-CP; ECPM-ECG; ERC-MES-AM; Junts per Mataró i Ciutadans), i i els membres del Consell Econòmic i Social de Mataró (CESM): la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM), la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) i els sindicats UGT i CCOO. L’objectiu d’aquest organisme és elaborar el Pla per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró, de cara a fer front als efectes econòmics i socials que ha tingut la pandèmia de Covid a la ciutat. El pla i totes les mesures que contingui ha de servir per a millorar les condicions de vida de les persones més afectades per la crisi i a la reactivació del teixit productiu i l’ocupació.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive