Tot el que cal saber de la Renda 2020 marcada per la Covid
Notícies relacionades
Tot el que cal saber de la Renda 2020 marcada per la Covid

Tot sobre la Renda 2020 marcada per la Covid-19 i els ERTO

El Gràfic de la Setmana repassa de forma visual i atractiva totes les novetats, condicionants i elements a tenir en compte per a la campanya de la Renda 2020.

 

Els ERTO i els ajuts per combatre la pandèmia marcaran una campanya de la renda "singular", que s'allargarà des del 7 d'abril fins al 30 de juny. Encara que la normativa es manté igual, durant el 2020 van canviar molt les circumstàncies personals i hi haurà "moltes dades a comprovar" en l'esborrany, segons els experts. Un dels grups que hauran de vigilar més són els centenars de milers de treballadors en ERTO que hauran de fer la declaració de l'IRPF si guanyen més de 14.000 euros l'any perquè han tingut dos pagadors –l'empresa i el SEPE–. Els experts alerten que la gran majoria haurà de pagar perquè l'organisme estatal no ha practicat retenció als pagaments de l'atur i alguns, fins i tot, hauran de tributar uns diners que no han rebut.

"La gran majoria d'afectats per ERTO que han percebut més de 14.000 euros els hi sortirà a pagar", avisa l'advocat d'Auren Lluís Basart. Segons el professor col·laborador de la UOC, el govern espanyol hauria d'haver fet una excepció normativa amb aquest col·lectiu que es troba en una situació econòmica "complicada" i que ara es pot trobar amb l'"espant" d'haver d'abonar "de cop totes les retencions" derivades de la prestació, ja que el SEPE no practica retenció si no se li demana. Per pal·liar la situació, s'espera que Hisenda aprovi en els propers dies el fraccionament en sis terminis de l'IRPF fins al desembre sense interessos de demora als afectats per un expedient.

Per exemple, una persona que ha cobrat 21.000 euros, 5.000 dels quals del SEPE i 16.000 de la feina, haurà d'acabar ingressant 1.647 euros per compensar la falta de retenció de la seva prestació. "La suma dels dos imports pot fer no només que tinguis obligació de presentar-la sinó que en alguns casos et sortirà a pagar, i la gent que té rendes d'aquests nivells no estava acostumada que li sortís a pagar", diu l'economista i vocal de la Comissió d'Assessors Fiscals del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carme Jover.

Menys recaptació

Tenint en compte el context de crisi econòmica, Concha Forteza preveu que en aquesta campanya la recaptació general anirà la baixa davant la caiguda en picat dels ingressos de treballadors i empresaris. "Si la gent ha guanyat menys diners, hi ha menys recaptació", indica.

"És una campanya singular, no és una campanya normal. L'any 2020 ha estat molt marcat per la pandèmia i per la crisi econòmica a molts sectors. La previsió de recaptació és una mica a la baixa", afegeix, en la mateixa línia, Lluís Basart. Durant la campanya anterior, l'Agència Tributària va tornar més de 1.271 milions d'euros als contribuents catalans, un increment del 7%.

patrocini bleconomistes

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive