Gràfic de la setmana: paguem més o menys que altres ciutats?
Gràfic de la setmana: paguem més o menys que altres ciutats?

Gràfic de la setmana: a Mataró paguem més o menys impostos que altres ciutats?

El preu de l’IBI i la brossa de Mataró, els dos grans impostos que depenen de l’Ajuntament, comparats amb ciutats similars catalanes, al gràfic de la setmana

Passa cada vegada que el govern municipal comunica, al tombant de l’any, que puja els impostos en la seva proposta d’ordenances fiscals. Els ajuntaments tenen un marge limitat per recaptar diners i greixar els seus serveis públics i dues són les seves fonts d’ingressos principals: l’impost de béns immobles i la taxa de la brossa. Aquest any Mataró les puja totes dues i en alguns comentaris en contra, a xarxes, de partits o de particulars, s’ha dit que a Mataró es paga més per viure-hi que en altres ciutats catalanes similars. Això és cert? Veiem-ho. 

 

 

Hi ha una evidència: els tipus impositius van en augment. L’IBI el 2012 va haver de fer front a una gran pujada derivada de la revisió cadastral (la que fixa el valor de cada propietat, a partir del qual es calcula l’impost) i des de llavors ha fet pujades menors fins els dos primers anys d’aquest mandat, del 8 i del 6%. Amb la brossa, en canvi,al ser una taxa d’un servei, veiem com pràcticament només es toca quan hi ha modificacions del contracte: en el cas de la proposta pel 2021, els nous serveis que han d’entrar en vigor provoquen l’augment del 17,5.

I si ho comparem amb altres ciutats?

En el gràfic de la setmana podem veure la comparació real amb altres ciutats, per saber si els mataronins i les mataronines poden sentir un greuge comparatiu o no. I no només això, també creuem amb dades de la renda per domicili en cadascun d’aquests municipis, una variable que ens serveix per comparar pressions fiscals amb el seu context econòmic concret. Dit d’una altra manera i suaument, Sant Cugat del Vallès o Girona no seuen a la mateixa taula que Mataró.

Val a dir que les fonts emprades per l'elaboració del gràfic són les darreres disponibles. En el cas de la renda per habiatge s'han agafat dades de l'INE i en la comparació d'IBIs es pren com a referència l'Idescat i corresponen a l'any 2019 en la resta de municipis, fet que pot explicar el diferencial amb Mataró del que es calcula a partir de la proposta d'ordenances fiscals per al 2021. Aquest diferencial de dos anys pot esbiaixar la comparació, segons precisen des de l'Ajuntament de Mataró. 

Del gràfic de la setmana veiem com el cost per habitatge i any del servei de recollida de la brossa i neteja viària de la ciutat al que arribarà la capital del Maresme encara no és a la banda alta dels grans municipis catalans que comparem. El mataroní no li surt més cara la neteja, altra cosa és que després els resultats s’adiguin a la nova inversió.

Amb l’IBI, en canvi, veiem com Mataró és la cinquena ciutat de les comparades on el rebut mitjà d’aquest impost és més alt i, en canvi, a la classificació de renda mitjana per domicili (la unitat que paga l’impost) la capital del Maresme és la tercera, però per la cua, d’entre les 10 analitzades. Cal insistir aquí, però, que de la resta de ciutats les dades corresponen a 2019 i de Mataró es fa referència a la proposta pel 2021.

Comentaris (10)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive