Gràfic de la setmana: paguem més o menys que altres ciutats?
Gràfic de la setmana: paguem més o menys que altres ciutats?

Gràfic de la setmana: a Mataró paguem més o menys impostos que altres ciutats?

El preu de l’IBI i la brossa de Mataró, els dos grans impostos que depenen de l’Ajuntament, comparats amb ciutats similars catalanes, al gràfic de la setmana

Passa cada vegada que el govern municipal comunica, al tombant de l’any, que puja els impostos en la seva proposta d’ordenances fiscals. Els ajuntaments tenen un marge limitat per recaptar diners i greixar els seus serveis públics i dues són les seves fonts d’ingressos principals: l’impost de béns immobles i la taxa de la brossa. Aquest any Mataró les puja totes dues i en alguns comentaris en contra, a xarxes, de partits o de particulars, s’ha dit que a Mataró es paga més per viure-hi que en altres ciutats catalanes similars. Això és cert? Veiem-ho. 

 

 

Hi ha una evidència: els tipus impositius van en augment. L’IBI el 2012 va haver de fer front a una gran pujada derivada de la revisió cadastral (la que fixa el valor de cada propietat, a partir del qual es calcula l’impost) i des de llavors ha fet pujades menors fins els dos primers anys d’aquest mandat, del 8 i del 6%. Amb la brossa, en canvi,al ser una taxa d’un servei, veiem com pràcticament només es toca quan hi ha modificacions del contracte: en el cas de la proposta pel 2021, els nous serveis que han d’entrar en vigor provoquen l’augment del 17,5.

I si ho comparem amb altres ciutats?

En el gràfic de la setmana podem veure la comparació real amb altres ciutats, per saber si els mataronins i les mataronines poden sentir un greuge comparatiu o no. I no només això, també creuem amb dades de la renda per domicili en cadascun d’aquests municipis, una variable que ens serveix per comparar pressions fiscals amb el seu context econòmic concret. Dit d’una altra manera i suaument, Sant Cugat del Vallès o Girona no seuen a la mateixa taula que Mataró.

Val a dir que les fonts emprades per l'elaboració del gràfic són les darreres disponibles. En el cas de la renda per habiatge s'han agafat dades de l'INE i en la comparació d'IBIs es pren com a referència l'Idescat i corresponen a l'any 2019 en la resta de municipis, fet que pot explicar el diferencial amb Mataró del que es calcula a partir de la proposta d'ordenances fiscals per al 2021. Aquest diferencial de dos anys pot esbiaixar la comparació, segons precisen des de l'Ajuntament de Mataró. 

Del gràfic de la setmana veiem com el cost per habitatge i any del servei de recollida de la brossa i neteja viària de la ciutat al que arribarà la capital del Maresme encara no és a la banda alta dels grans municipis catalans que comparem. El mataroní no li surt més cara la neteja, altra cosa és que després els resultats s’adiguin a la nova inversió.

Amb l’IBI, en canvi, veiem com Mataró és la cinquena ciutat de les comparades on el rebut mitjà d’aquest impost és més alt i, en canvi, a la classificació de renda mitjana per domicili (la unitat que paga l’impost) la capital del Maresme és la tercera, però per la cua, d’entre les 10 analitzades. Cal insistir aquí, però, que de la resta de ciutats les dades corresponen a 2019 i de Mataró es fa referència a la proposta pel 2021.

Comentaris (6)

Victor Fa 2 anys
Jep que et paga el PSC? Deixa opinar a la gent que se’t veu el llautó !
Jordi Martinez Somavilla Fa 2 anys
El primer i essencial es com s´administren els diners de l´Ajuntament. Quina es la estructura de l´Ajuntament i quant s´en va en nomines que haurien de ser prescindibles (assessors per exemple, que en teoria fan la feina dels Regidors) ? Es adequat el nombre de Regidors a temps complet ?. Quines son les despeses improductives ? Quines son les prioritats de la Ciutat ? Quines son les inversions a fer i amb quines prioritats ? Com es fan els estudis de les inversions i la recuperació de les m
Roser Fa 2 anys
Vivim a Can Quirze, els impostos els pague'm tots evidentment, però el mal estat de TOT és veu passejant. Tenim dos geriàtrics, un col.legit amb molts alumnes i som molts veïns visque'n aquí, i ni tan sols podem tenir un autobús que arribi fins a la primera rotonda. Lamentable però cert.
Dani Fa 2 anys
Si el Partit Socialista no hagues dilapidat (i embutxacat) els diners de l'ajuntament en successius pufos especulatius amb PUMSA (tal i com va fer quan accedi a la Generalitat, dilapidant 60.000 milions en no res), els mataronins no hauriem de pagar mes i mes impostos amb mes i mes pujades per a rebre a canvi, aproximadament, zero serveis i tenir una de les ciutats mes descuidades i insegures de Catalunya. "Disfruten de lo votado": ens roben a mans plenes i el premi es tornar a manar.
Joaquim Fa 2 anys
Amb la quantitat de diners que l'ajuntament s'ha estalviat al no haver-hi festa major, augmentar els impostos ja és una qüestió de morro
Joan Fa 2 anys
Volem serveis, però no volem pagar impostos, l'IBI serveix als ajuntaments per pagar molts serveis (estic d'acord que potser tenim un ajuntament que, si baixa l'activitat econòmica, també caldria aprimar-lo) però en el cas de la brossa, a part de la recollida, a Mataró som uns bruts, si no embrutessim tant potser no ens hauríen de netejar tant i el rebut que paguem sortiria més econòmic

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive