Què són els interessos en negatiu i com ens afecten
Què són els interessos en negatiu i com ens afecten

Què són els interessos en negatiu i com ens afecten

Desgranem quina importància té aquest tipus d’interès i com ens poden afectar.

Un tipus d'interès negatiu pot resultar difícil d'entendre, però en realitat té un significat. L'objectiu del BCE amb aquesta mesura és que els diners flueixin i circulin, és a dir, que la gent els faci servir per comprar, per prestar, per invertir… però que no es quedi dipositat enlloc.

Amb tipus d'interès en negatiu, el Banc Central Europeu no paga cap tipus de rendibilitat als bancs quan aquests dipositen els diners a les arques, sinó tot al contrari: les entitats que vulguin mantenir els diners aturats hauran de pagar interessos per això. Per contra, si un banc demana diners al BCE, quan hagi de tornar-ho no haurà de pagar interessos, sinó que haurà de tornar menys del que realment va demanar.

L'objectiu últim no és cap altre que penalitzar que les entitats financeres tinguin els seus dipòsits paralitzats al Banc Central Europeu i incentivar-les a prestar diners a famílies i empreses, per així reactivar l'economia comunitària impulsant el consum i la inversió.

Algunes de les conseqüències principals dels tipus d'interès negatius són les següents:

1. Comptes corrents i dipòsits bancaris al 0%

Els tipus al 0% han penalitzat, i molt, als estalviadors. Actualment és molt difícil trobar comptes bancaris o dipòsits que ofereixin una rendibilitat elevada. Tot i així, el tipus d'interès mitjà dels dipòsits espanyols a termini fix de fins a 1 any s'ha mantingut per sota del 0,05% durant més d'un any.

Combatre la inflació amb productes d'estalvi segurs avui dia és més difícil que mai. Els estalviadors han de buscar solucions d'estalvi transfrontereres que els permetin obtenir una rendibilitat més elevada pels diners.

2. Hipoteques més barates

Les hipoteques referenciades a l'euríbor, que són la gran majoria a Espanya, són avui més barates que mai. La baixada d’aquest indicador ha suposat un abaratiment de les quotes hipotecàries dels ciutadans. Aquests diners extres que les famílies no gasten es poden destinar a l'estalvi o al consum.

Tot i això, per als bancs privats, la reducció d'ingressos en concepte d'interessos per hipoteques els ha portat a augmentar els diferencials sobre els quals s'aplica l'euríbor i a fomentar la venda d'hipoteques mixtes o fixes, que tenen un cost més gran.

3. Préstecs més accessibles

Els tipus al 0% també han facilitat l'accés als préstecs bancaris a particulars i famílies. Els bancs prefereixen prestar els seus diners a haver de pagar per dipositar a les arques del BCE i, per tant, flexibilitzen les condicions de concessió. Això comporta un problema: l'increment exponencial de la morositat.

4. Més comissions

Si els ingressos via interessos són menors, les entitats bancàries augmenten els ingressos a través de les comissions. Particulars i empreses han d'abonar tarifes cada vegada més altes per realitzar operacions que abans els sortien gratis, com ara transferències bancàries, ingressos de xecs o pagaments d'impostos, sobretot si es fan a les mateixes oficines bancàries.

Font: www.raisin.es

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive