fix o variable
Notícies relacionades
fix o variable

Escollir hipoteca: interès fix o variable?

En l'actualitat, la competència entre els dos tipus d'hipoteques és ferotge. Escollir depèn de la situació de cadascú. Àkteon, especialistes en el sector, ho explica.

En l’actualitat el mercat de l’habitatge es troba a un bon moment. Durant el confinament les famílies han sentit la necessitat de millorar la seva situació en l’àmbit de l’habitatge, en recerca de més metres, més lluminositat, més espai exterior, etc. Per altra banda,  el tipus d’interès, està vivint un període d’estabilitat en els seus mínims històrics. Davant això, Àkteon, assessoria financera especialitzada en hipoteques, desgrana el mercat i què és millor.

Aquesta situació ha donat peu a què, on anteriorment era una font de rendibilitat per la banca les hipoteques a tipus d’interès variable, existeixi una gran competència en hipoteca a tipus d’interès fix a llarg termini (20 o 30 anys).El comprador davant tals ofertes té la temptació de triar aquesta com la opció més adient. La pregunta que sorgeix és: si la banca ha reaccionat en aquesta direcció per cuidar el seu marge, és aquesta la millor opció per al comprador d’habitatge.

La resposta a aquesta pregunta és... depèn.

A l’hora d’escollir quin tipus d’interès, fix o variable, hem de tenir present:

  • Destí del préstec sol·licitat
  • L’estalvi previ del comprador
  •  Renda residual del comprador després de pagar les despeses financeres
  • El termini de l’operació
  • L’aversió al risc del comprador.

Tots tenim al cap situacions provocades per la impossibilitat de poder pagar la hipoteca. Això ha fet que l’aversió al risc amb referència a la sol·licitud d’un préstec hipotecari sigui major i que la tendència a valorar com ideal el préstec a tipus fix sigui major.

Però la reflexió a l’hora de demanar un préstec haurà d’anar més enllà. No és el mateix optar per una compravenda amb molts estalvis al banc que necessitar tot aquest per fer l’operació. En el cas de quedar-se sense estalvis, l’interès fix sembla ser més recomanable, ja que ens dona estabilitat encara que paguem més quota en primera instància. En el primer cas, es podria estudiar una hipoteca a tipus variable perquè ens podem aprofitar de la rendibilitat que ofereix el mercat.

El termini de l’operació real, és a dir, el necessari per poder cancel·lar-la, no el contractat, és un altre element a tenir en compte. Si el termini és curt, és interessant negociar un bon variable. Si el termini és llarg, més de 15 anys, és preferible un tipus fix.

En resum, l’elecció de quin tipus d’hipoteca triar no té una resposta única. És una decisió personal en la qual hem de tenir en compte una sèrie de factors que no son estàndars. Així que cada comprador té la seva hipoteca. Per aquest motiu, des d’Àkteon pensem que és molt important que a l’hora d’escollir disposem del màxim d’informació i que un professional trobi en els productes que hi ha al mercat el finançament que més s’ajusti a les nostres necessitats i preferències.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive