La darrera proposta del govern per als autònoms
La darrera proposta del govern per als autònoms

La quota d'autònoms puja un 0,3% aquest octubre

L'Estat també demanarà que els autònoms paguin allò que no han pagat des del gener, quan havia d'entrar en funcionament la mesura: 26 euros.

Tres euros poden sonar poca cosa, però també poden ser una clara evidència de manca de sensibilitat. L'Estat espanyol ha aplicat des d'aquest mes d'octubre una nova pujada de la quota dels autònoms, aquest cop d'un 0,3%. Això significa que es pagaran prop de tres euros més mensuals, però el moviment arriba amb  sorpresa: com que aquesta mesura s'havia d'aplicar al gener, ara es demana que es paguin els 26 euros que no s'han pagat dels mesos anteriors. Per una banda, l'objectiu és poder finançar les prestacions que els autònoms reben quan estan de baixa o han hagut de cessar l'activitat, però d'altra banda, es posa en marxa precisament quan milers d'ells han perdut bona part dels ingressos.

L'associació d'Autònoms de Catalunya ha demanat, en declaracions a Rac1, que aquesta pujada i el recàrrec de tots els mesos anteriors serveixin per incrementar també les prestacions. Segons explica, en el cas "d’autònoms que malauradament des de l’estat d’alarma (des del 14 de març) estan cobrant una prestació per cessament d’activitat, també reclamarem que se’ls ingressi amb efectes retroactius la diferència d’aquest percentatge. L’hem de pagar, però també reclamem que ens el tornin i que ens l’ingressin". També es demana que es cobrin els pagaments pendents de manera fraccionada.

La mesura ha aixecat les protestes del col·lectiu, com el del president de l'ATA, Lorenzo Amor, que la setmana passada qualificava aquesta actualització "d'estocada injustificable amb la que està caient". "Pagaran 30 euros més en la seva quota en aplicar una pujada de tipus que haurien d'haver fet al gener. Apliquen un pujada amb caràcter retroactiu en el pitjor moment, quin error", s'exclamava en una piulada al Twitter.

"No és el moment de reformar la situació dels autònoms"

D'altra banda,  la Cambra de Comerç de Barcelona s'oposa a l'aplicació de la reforma en el sistema de cotització dels autònoms, una proposta que el govern espanyol porta treballant des de fa setmanes i que obligaria els autònoms a cotitzar en funció dels seus ingressos. Segons l'organisme, el nou sistema pot conduir a un sistema "més just", però considera que "ara no és moment per aplicar-lo". "Plantejar la reforma en l'escenari actual denota més aviat un afany recaptatori", ha assenyalat en un comunicat. Tal com apunta l'ens, el nou sistema calcularia les cotitzacions utilitzant com a referència els ingressos de 2019. "Això comportaria que un autònom afectat per una davallada de facturació pugui tenir un índex impositiu superior", ha apuntat l'ens.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive