El carrer Barcelona, artèria del comerç local i de proximitat de Mataró
El carrer Barcelona, artèria del comerç local i de proximitat de Mataró

Pas endavant perquè el casc antic de Mataró sigui un centre comercial a cel obert

Mataró és una de les ciutats escollides per implementar les APEU, un model que aposta perquè el comerç urbà es gestioni com si fos un centre comercial

Convertir el casc antic de Mataró en un centre comercial a cel obert és una idea de la qual se'n parla des de fa molts anys i que mai s'arriba a concretar. Sembla, però, que es comencen a fer passos endavant definitius perquè la idea es converteixi en quelcom tangible. Mataró és una de les ciutats que prenen part en el programa pilot de les APEU, un model que aposta perquè les zones comercials urbanes, com ara el centre de la capital del Maresme, es gestionessin com si fos un 'shopping mall'. 

Mataró és una de les 18 ciutats incloses en el projecte impulsat per a la Diputació de Barcelona per implementar les APEU, àrees geogràfiques delimitades on les activitats comercials i empresarials i l'administració local acorden promoure i dinamitzar conjuntament la zona per fer-la més competitiva. És a dir, que botigues, establiments i Ajuntament es posen d'acord en el model a seguir, els establiments que en són membres paguen una quota i a canvi, en treuen beneficis conjunts a nivell de gestió i promoció. Com un centre comercial, però a cel obert. 

Les APEU Tenen un cicle de vida d'entre 3 i 5 anys i es financen gràcies a les quotes obligatòries dels establiments que la integren. El seu model d'inspiració són els BID (Business Improvement District), com a model anglosaxó, dels quals hi ha actualment uns 2.500 a tot el món.

Locals comercials tancats per la Covid

El project ha de servir per aixecar persianes avui abaixades

La Diputació ofereix una subvenció, de 40.000 euros, destinada a realitzar els treballs previs per a definir el model del futur APEU per Mataró, l’Ajuntament va presentar la seva candidatura, que té el suport de les entitats comercials i de restauració de la ciutat i que basa bona part de la seva fortalesa en el Pla d'Impuls del Centre, que ja té previst revitalitzar i fer més atractiu el casc antic de cara a millorar-ne la mobilitat i l'oferta cultural, comercial i gastronòmica.

Mataró té previst ara crear un grup de treball específic per implemntar l'APEU, que  està format per personal de l’Ajuntament i representants del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, NEM, Associació Mercat Plaça Gran i Casc Antic, FAGEM, PimecComerç i Cambra de Comerç.

 

Comentaris (5)

Nina Fa 1 mes
Yo espero y deseo que el centro histórico se recupere, pero tengo mis dudas. ¿Habrá aire acondicionado y calefacción? ¿Lavabos equipados y mantenidos como los de un centro comercial? ¿Aparcamiento gratuito? ¿Oferta de gastronomía variada y asequible? Sin esto, seguiré yendo a Alcampo.
Joan Fa 1 mes
Als centres comercials hi ha seguretat privada. On son els polis al centre de Mataró? Dins l'ajuntament o a les oficines o... al carrer no. Gran diferència.
Tens raó, Joan Fa 1 mes
Tens raó. Als centres comercials, a més de seguretat privada, no t'hi trobaràs bicicletes ni patinets circulant pels passadissos que et puguin atropellar.
Montserrat Fa 1 mes
Tota iniciativa per millorar la situació del comerç de Mataró centre es benvinguda. Tanmateix mentre no hi hagi més facilitats per poder-hi accedir serà picar contra una paret.
Joan Fa 1 mes
Si no ponen lugares para aparcar gratis, como en Granollers, por ejempo, yo continuaré yendo a comprar a Granollers. Llego, aparco, compro, ceno... y me vuelvo. Me los gasto donde lo ponen fácil.
Pere Fa 1 mes
On pots aparcar gratis a Granollers, Joan?
Geoffrey Fa 1 mes
Talking and talking,,,,,,more of the same .....

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive