Programa d'acollida d'animals de víctimes de violència masclista
Programa d'acollida d'animals de víctimes de violència masclista

Només un 4% dels habitatges de lloguer accepten famílies amb gats o gossos

A Espanya hi ha 11 milions de gossos i gats i en un 44% de les llars viu un animal de companyia

patrocini Pous renda
 

A Catalunya, només un 4% dels propietaris d’habitatges en lloguer accepten expressament a famílies amb animals de companyia. Aquestes dades es desprenen d’un estudi del portal immobiliari Fotocasa, que s’ha aliat amb la Fundació Affinity per a visibilitzar les dificultats que tenen a les famílies amb gossos i gats a l’hora de llogar una casa. Totes dues entitats han decidit aliar-se per a mostrar algunes de les barreres que encara existeixen perquè els animals de companyia siguin acceptats plenament en la nostra societat.

Per als catalans, llogar un habitatge al costat del seu gos o gat no és fàcil, sent Lleida la província on hi ha més dificultats perquè solament el 2% dels pisos en lloguer permeten expressament l’accés a famílies amb animals. Girona registra un 4% d’acceptació, seguida de Barcelona amb un 6%.

Catalunya supera la mitjana espanyola en accés al lloguer a famílies amb gats o gossos

Segons dades de Fotocasa, el lloguer al nostre país suposa el 23% del mercat immobiliari i, de fet, el nombre d’habitatges en aquest règim no ha parat de créixer des de la crisi econòmica de 2008. Cada vegada són més els espanyols que acudeixen al lloguer per motius diversos: econòmics, laborals, de flexibilitat, etc.

A Espanya, solament el 4% dels pisos en lloguer permeten expressament l’accés a famílies amb animals, percentatge que ha baixat respecte al 2021, on la xifra es trobava en un 5%. Aquesta xifra podria ser major si totes dues parts, el propietari de l’habitatge i la família que conviu amb un gos o gat, arriben a un acord. A Espanya, la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), reguladora del mercat del lloguer, atorga als arrendadors la potestat per a acceptar o no animals en la seva propietat.

“Volem treure a la llum els problemes que tenen les persones que conviuen amb un animal de companyia a l’hora de llogar un habitatge on tots els membres de la família, inclosos els gossos i gats, siguin benvinguts. Volem ser un altaveu d’aquest problema que afecta moltes persones cada any i animar-les al fet que puguin expressar-se i demanar un canvi d’actitud a la societat. En molts contractes s’inclou la clàusula de ‘no s’accepten animals’ per defecte i volem moure a la reflexió sobre aquest tema. Conviure amb un animal de companyia no és sinònim de problemes, simplement cal complir unes normes bàsiques i creiem que avui dia tenim suficient informació i responsabilitat com per a assegurar una bona convivència”, assegura Isabel Buil, directora de la Fundació Affinity.

Cal tenir en compte que conviure amb un animal de companyia és una situació bastant generalitzada al nostre país. Segons dades de Fundació Affinity, en gairebé la meitat de les llars a Espanya -en concret en un 44%- viu amb animals. En aquest sentit, les limitacions existents per a aquestes famílies que volen accedir a un habitatge de lloguer comprometen una necessitat bàsica.

“No és una novetat que cada vegada tinguem més gossos i gats, per això, es fa cada vegada més necessària l’acceptació d’animals en l’habitatge de lloguer. Aquesta admissió ajudaria a l’equilibri del mercat del lloguer, on moltes famílies inquilines són rebutjades de les candidatures a l’habitatge pel fet de tenir gossos o gats. En aquest sentit, existeixen instruments com a segurs o clàusules en el contracte que aporten seguretat i garanties als propietaris, en el cas que es produeixin desperfectes. En definitiva, és responsabilitat de tots aconseguir una societat més respectuosa amb els animals i les seves famílies”, comenta María Matos, directora d’Estudis i portaveu de Fotocasa.

Comentaris (3)

Eloi Fa 9 mesos
Oh, el problema no son els gossos, son els propietaris maleducats. Precisament pq no saben si el propietari del gos serà responsable o no, si el gos estarà tot el dia bordant, si deixarà tones de pèls a l'escala, farà malbé mobles, etc. Adopteu un tamagotxi si us sentiu sols.
Ernesto Fa 9 mesos
Sin perros tienes más tranquilidad y menos suciedad, mira si hay ventajas. Aparte para el propietario lo puede alquilar o vender mejor, tiene su lógica igual que si la zona es conflictiva tendrá menos valor.
Enriqueta Fa 9 mesos
Evitas ladridos y meadas en tu portal i el de los vecinos sinó no hay perros, es de lógica que vendes y alquilas mejor. Cuando se van tienes que reformar el piso por las manchas y rascadas de las puertas.
Margarita bordas Fa 9 mesos
Jo visc a una communication de veins a l'habana i cuasi a cada pis tenen animals un ho dos hi no passa res de ,de pixats ni lladrucs ,si no hos agraden el animals np poseu excuses,I diu molt poc de vosaltres no en fiò dels m no sont amats dels animals

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive