L'habitatge cooperatiu: una alternativa viable a Mataró?
L'habitatge cooperatiu: una alternativa viable a Mataró?

El futur del lloguer a Mataró vol ser just i cooperatiu

Bloc Cooperatiu és un projecte innovador i pioner al món que transforma la relació entre propietàries i llogateres

patrocini Pous renda
 

“El preu just ha de permetre que anar a viure de lloguer sigui una aposta viable i de futur”

La ciutat de Mataró ha vist néixer i créixer el projecte Bloc Cooperatiu. Es tracta d’una cooperativa de llogateres creada amb el propòsit de resoldre les problemàtiques actuals d’habitatge a la ciutat transformant el mercat de lloguer. Un projecte pioner al món, que ja gestiona amb èxit més de 60 habitatges, i que aquest 2023 vol obrir-se a més propietàries que els confiïn els seus pisos buits llogats a un preu just.

La problemàtica dels pisos buits

Com en moltes altres localitats, a Mataró moltes persones pateixen dificultats per accedir a l’habitatge tot i que hi ha molts pisos buits. Un dels membres del grup impulsor de Bloc Cooperatiu, Lluís Ferrer, explica quina és la solució que proposen: “Som un projecte comú, que parteix de la consciència que els pisos són un bé de consum a cuidar i mantenir; contràriament a la situació actual, en què sovint el mercat d’habitatges i la seva tendència a l’especulació provoca l’existència de pisos buits que de mica en mica, van quedant desactualitzats pel poc manteniment que se’n fa. Això fa impossible l’entrada del pis al mercat de lloguer. I això és una roda que, com a ciutadanes, sentim la necessitat d’aturar”.

El projecte assumeix els principis universals del cooperativisme per afrontar aquesta situació i iniciar un futur diferent, on la relació entre propietàries i llogateres es basi en la responsabilitat i la confiança.

bloc coop

Bloc Cooperatiu

 

“Lloguer just i per a tothom”

El Bloc posa en contacte les propietàries amb persones llogateres compromeses

La cooperativa és molt més que una associació de persones llogateres. És un projecte que proposa una nova manera de funcionar i avançar en una mateixa direcció per construir una comunitat connectada amb habitatge digne per tothom. El projecte està obert a trobar noves propietàries que estiguin disposades a ajustar el preu del lloguer a canvi de guanyar seguretat, confiança i tranquil·litat, i amb ganes de contribuir a la construcció d’una ciutat millor.

El Bloc posa en contacte les propietàries amb persones llogateres compromeses, en gestiona les candidatures i assegura el pagament del lloguer, amb un preu pactat per sota del preu de mercat: “un lloguer just”. Com explica Lluís Ferrer, secretari del Bloc Cooperatiu, “això revoluciona el mercat, perquè permet a la propietat perdre les pors habituals”. 

El desig de la cooperativa és ampliar a Mataró el parc d’habitatges de lloguer a un preu just, de manera que poder anar a viure de lloguer al municipi sigui una aposta viable i de futur

Bloc a bloc 

És així que el Bloc adopta els principis del cooperativisme per, en paraules de Lluís Ferrer, “aconseguir que Mataró sigui una ciutat per a tothom, cohesionada i on la seva gent en sigui impulsora”. 

El projecte de Bloc Cooperatiu és una iniciativa pionera a Europa i al món, que ja gestiona uns 60 pisos amb un alt índex de satisfacció per totes les parts implicades. Ara, la cooperativa vol seguir creixent cap a un mercat de lloguer més just a la capital del Maresme per convertir-se en un referent. “Per això ara busquem propietats amb ganes d’assaborir la sensació d’ajustar preu del lloguer per guanyar tranquil·litat i aconseguir que Mataró sigui una ciutat per a tothom, cohesionada i on la seva gent en sigui impulsora”.

Comentaris (3)

rius Fa 6 mesos
Jo també vull impostos justos i que no ens cosin cada vegada més a impostos als treballadors, també vull que els meus impostos serveixen per quelcom perquè ningú veu seguretat, ni policia, ni neteja, ni serveis comunitaris ni res de res, solament pagar i pagar, doncs que sigui just tot per part de administració pública també. Igual no poden ser justos els impostos i cada vegada més cars perquè cada vegada hi ha més associacions a mantenir (pot ser aquesta) que viuen dels demés
Andreu Fa 6 mesos
A mi tampoc em.sembla just els impostos que em cobra l' administració i en concret, l' ajuntament de Mataró. Baixo el lloguer pero també que em baixin els impostos, no? Vinga, Bloc cooperatiu, aneu a negociar-ho.
I perque parleu de Mataro Fa 6 mesos
com si fos la opinio de tota la ciutat? que es aixo de mataro vol?...a qui representeu? a quants LLOGATERS?...si, es que els homes tambe lloguen, quan feu aquest lleguatge ja es veu el pal de que va tot, pero la pregunta es la mateixa, perque sembla que parleu en nom de tot el poble?.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive