Del 6G ja se'n parla, també.
Del 6G ja se'n parla, també.

Paula Saez

No s'ha instaurat el 5G... I ja es parla del 6G

En alguns països ja s’està començant a parlar de la sisena generació de xarxes, el 6G, per la qual cosa us expliquem què en sabem a hores d’ara.

El 5G encara no ha arribat del tot, però ja hi ha països com la Xina o Corea del Sud que han començat a parlar de la sisena generació de xarxes mòbils, el 6G, i de les seves intencions de dur a terme el primer projecte pilot al respecte el proper any 2025. Marques com Huawei han promès posar en òrbita aquest mateix estiu de 2021 dos satèl·lits per començar amb les proves preliminars per a implantar-lo. Però, què es exactament el 6G? Us ho expliquem de forma detallada a continuació.

Què és el 6G?

Com el seu nom indica, es tracta de la sisena generació de la connectivitat mòbil que arribarà eventualment per reemplaçar la 5G al presentar unes capacitats majors de velocitat i latència menor. Per tant,  dos dels principals objectius del 6G són precisament aquests, el de reduir encara més la latència en les connexions i augmentar notablement la velocitat de transmissió.

Per suposat, encara no s’ha definit l’estàndard del 6G, per la qual cosa es desconeixen les bandes d'espectre que s'utilitzaran per a la transmissió de dades. Tot i això, s'estima que la seva comercialització serà al 2030 i que els primers casos d'ús reals en aquesta xarxa podrien arribar entre els anys 2026 i 2028.

Avantatges que aportarà el 6G

Si mirem al futur i ens preguntem què aportarà el 6G més enllà de la velocitat superior i la reducció de la latència esmentada, podem parlar de diversos camps que seran potenciats amb aquesta nova generació de xarxes. Comencem amb l’anomenada “realitat estesa”, que inclou les comunicacions hologràfiques i seguim amb la intel·ligència artificial, automatitzada i interconnectada, a més de l'eficiència energètica, que es situarà en nivells de consum molt baixos (una mesura molt útil per al nostre dia a dia).

Diferències entre el 5G i el 6G

Recordem, un cop més, que encara és aviat per conèixer exactament tot el que ens aportarà el 6G. Tot i això, ja es poden començar a comparar algunes de les característiques clau que el diferenciaran del 5G:

  • Latència més baixa
  • Major ample de banda i connexions més àmplies
  • Més eficient, consumirà menys energia i tindrà una major capacitat
  • Incorporació de noves tecnologies en el camp de les telecomunicacions

A més, el 6G també permetrà multiplicar les taxes de transmissió fins a 10 vegades, aconseguint així velocitats de fins a un terabit per segon (pràcticament immediates). Abans de poder implementar la xarxa del 6G s’han de fer moltes proves i superar reptes a nivell tècnic com el fet dexpandir l'espectre fins als 3.000 GHz. Per aconseguir-ho s’hauran de dissenyar noves antenes i investigar tecnologies dúplex avançades, missions que s’acabaran assolint poc a poc a mesura que els anys passin i dominem del tot la xarxa del 5G per poder millorar-la.

Font: xataka

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive