Què són les smart cities?
Què són les smart cities?

Paula Saez

Què són les smart cities?

Us expliquem què són les smart cities, un concepte que defineix aquelles ciutats que apliquen les noves tecnologies en tots els seus àmbits.

Avançar cap a un futur on la tecnologia està present en tots els àmbits de la nostra vida és l’objectiu de moltes empreses i organitzacions. Projectes com l’anomenat Starlink, d’Elon Musk, que pretén fer arribar la connexió a Internet arreu de tot el món amb l’ajuda de satèl·lits, és només un dels centenars d’exemples que trobem en desenvolupament. En aquest article ens centrarem en parlar de les smart cities, o ciutats intel·ligents, un concepte que fa referència a aquelles metròpolis que empren els avenços tecnològics per facilitar i millorar la vida dels seus ciutadans.

Què són les smart cities?

Una ciutat intel·ligent és aquella capaç d'aprofitar les dades que recull diàriament per part dels seus ciutadans i serveis de cara a generar informació nova que li permeti millorar la seva gestió i ser més sostenible, més competitiva i oferir millor qualitat de vida. Per tant, és necessària la participació i col·laboració de tots els actors ciutadans, ja sigui de forma directa (a través de l’ús d’aplicacions creades especialment per estar lligades als serveis que ofereix la ciutat) o indirecta, vivint el dia a dia. Aquest fet és el que es coneix com a “Open Data” i cada cop ens apropem més a aquest model de dades compartides.

Els seus trets característics de les smart cities són els següents:

 • Ús eficient dels recursos energètics: al emprar tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), automatització d’edificis, planificació urbana eficient...
 • Millora de l’eficiència i la seguretat: a més d’afegir la preocupació generalitzada per respectar l’entorn social.
 • Sistema de comerç electrònic: per millorar l’accés als productes des de qualsevol lloc.
 • Transparència entre governs i ciutadans.
 • Tecnologies aplicades a àmbits com la salut o l’educació.
 • Facilitats per al desenvolupament d’iniciatives privades de serveis
 • Disponibilitat de millors comunicacions: banda ampla, cobertura i connectivitat...
 • Millora de la mobilitat i els serveis públics: a més de la xarxa de transports (metro, busos i demés).

Exemples d’smart cities

Va ser a l’any 2016 quan Nova York va destacar com la “ciutat més intel·ligent del món” al informe anual del IESE. Aquesta organització també compta amb un portal web interactiu que ens permet descobrir i comparar les ciutats intel·ligents d’arreu del món, que destaquen pels seus valors d’economia, capital humà, mobilitat i transport, cohesió social, projecció internacional, medi ambient, tecnologia, planificació urbana i gobernança. Al nostre país trobem varies ciutats intel·ligents com Barcelona, que destaca per sobre de Madrid en l’apartat de planificació urbana.

Com podeu comprovar, avui dia gairebé qualsevol ciutat avançada d’arreu del món es pot considerar smart city, ja que en els darrers anys els avenços en tecnologia han permès desenvolupar una xarxa complexa de connexions i serveis que fan ús de la tecnologia per millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans. I no dubtem en que cada cop més metròpolis rebran aquest qualificatiu. 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive