Arreglar telèfons, per exemple.
Arreglar telèfons, per exemple.

Paula Saez

Un índex de reparabilitat per a indicar si els productes són fàcils d'arreglar

França introduirà al gener un "índex de reparabilitat" sobre els productes tecnològics i Europa acaba d'aprovar exactament el mateix; us expliquem com ens afectarà.

Aquest any 2020 no ha estat gens fàcil. Tot i això, ja estem esperant rebre una vacuna per la COVID-19 i així poder tornar poc a poc a una normalitat real. Tot i això, el proper 2021 pel qual cada cop queda menys també ens aportarà una bona ració de reptes i canvis. Un d’ells, en l’àmbit tecnològic, està relacionat amb el que us explicarem a continuació. A partir de 2021, els consumidors francesos veuran una etiqueta en els productes tecnològics que s’anomena índex de reparabilitat i determina si els productes són fàcils d'arreglar o no. És una iniciativa del Ministeri de Transició Ecològica gal que vol conscienciar sobre la possibilitat de reparar productes per a incentivar un consum sostenible. A Europa ja s'ha aprovat una mesura similar, tot i que de moment són recomanacions inicials. Per aquest motiu, us expliquem tot el que sabem al respecte, a continuació.

Com ens afectarà l’índex de reparabilitat dels productes tecnològics

Per començar, cal esmentar que els consumidors podran triar aquells productes que es venen a grans superfícies i  la reparació dels quals pugui ser més fàcil, amb una nota del 0 al 10. La notícia arriba després que aquesta setmana passada el Parlament Europeu votés una nova política per a "desenvolupar i introduir marcs reguladors que aportin claredat, i informació visible i comprensible als clients sobre el temps de vida estimat i capacitat de reparació dels productes des del moment en el qual són comprats", detalla GSMArena. La iniciativa parteix del Ministeri de Transició Ecològica gal, al detectar que al país només el 40% dels productes tecnològics són reparats quan arriba el fi de la seva vida útil.

Si us pregunteu quin tipus de productes podran rebre aquesta etiqueta us podem oferir una resposta clara: ordinadors portàtils, telèfons mòbils, televisions i fins i tot aspiradores (pendents de qualificar). L'índex de reparabilitat francès ho hauran de calcular els propis fabricants dels productes tenint en compte diversos factors i els criteris que marcaran la nota que els productes aconsegueixin sobre aquest nou índex vénen determinats per les instruccions dels articles i la seva accessibilitat, la capacitat dels mateixos de desmuntar-los o no que es trobin peces de l'article en el mercat, així com el preu de les mateixes. L'últim factor a tenir en compte és precisament el tipus d'article a la venda.

A partir de l’1 de gener de 2021 aquest índex apareixerà en tots els productes tecnològics a la venda amb l'objectiu de "sensibilitzar el consumidor sobre la possibilitat de reparar productes". Europa també ho vol adoptar, però de moment a Espanya no s'albira en l'horitzó una iniciativa en aquest sentit. Per aquest motiu, haurem d’esperar uns quants mesos a que aquestes mesures s’assentin bé a França i, ja que som països veïns, és probable que acabin per arribar també a Catalunya.  Per ara, ens hem de limitar a seguir les recomanacions del Govern quant a la regulació del consum excessiu durant aquestes dates assenyalades i, en cas de sortir i visitar diversos centres comercials, assegurar-nos de complir sempre amb les mesures sanitàries establertes.

Font: Business Insider

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive