Bitcoin: què és, com funciona, per què se’n parla
Bitcoin: què és, com funciona, per què se’n parla

Paula Saez

Què has de saber abans d'invertir en bitcoin

Si vols començar a invertir en bitcoin has de conèixer els principals riscos i reptes que poden estar lligats a les criptomonedes.

Les bitcoin estan de moda i els motius són diversos: es troben a l’abast de gairebé qualsevol butxaca, contenen la promesa de que aconseguirem beneficis tot i que no invertim massa, etc. Sembla fàcil invertir en criptomonedes i molts es pensen que mirant uns quants vídeos al YouTube aprendran a fer-ho. Res més lluny de la realitat.

Qualsevol principiant que estigui començant a moure’s en aquest món haurà de preparar-se per aprendre, equivocar-se i perdre...però potser també guanyar. Davant d’aquesta atractiva promesa, qui es pot resistir?

Si ets dels que vol començar a invertir en bitcoin però desconeix els riscos que comporta aquesta acció, a continuació t’oferim una sèrie de consells que cal conèixer abans de fer el pas.

Què has de saber abans d'invertir en bitcoin?

 • Són volàtils i impredictibles: el valor de les criptomonedes varia de forma constant i de forma exagerada. Per fer-vos una idea, es va disparar un 1.000% en dotze mesos però també es va desplomar un 15% el passat mes d’abril. Per aquest motiu, si no juguem bé les nostres cartes ens pot fer perdre diners.
 • És preferible fer petites inversions: si no comptem amb massa estalvis i/o no dominem el món de les inversions de criptomonedes, és preferible invertir una quantitat reduïda i que no ens preocupi perdre. Per començar, establir el límit en menys de 1.000€ podria ser el més adequat, però sempre dependrà en gran mesura de cada cas i persona.
 • Falta de regulació: es tracta d’un tipus de moneda autoregulada, sense cap tipus d’autoritat ni país que la controli o doni suport. En el marc europeu, encara no existeixen gaires lleis ni normes que regulen les bitcoin, per la qual cosa no comptem amb garanties ni protecció com en el cas d’altres productes financers.
 • Possibilitat de robatori, pèrdua o estafa: lligat al punt anterior es troben aquests perills, ja que escollir la plataforma i el moneder virtual més adients és essencial per evitar estafes. També s’han vist molts casos d’oblit de contrasenyes, fet que ja ha acumulat fins a 115.000 milions d’euros en pèrdues globals. El millor que podem fer és informar-nos bé, preparar-nos i emprar el temps necessari per fer tot el procés amb calma i seguretat.
 • Les criptomonedes s’han de declarar a Hisenda: tot i que no estiguin massa regulades al nostre país, les bitcoin s’han d’afegir a la nostra declaració de la renda anual, ja que s'adquireixen com a inversió, no dins d'una activitat econòmica. És un actiu subjecte al Impost sobre el Patrimoni, per la qual cosa s’ha de declarar juntament amb la resta de béns que es posseeixen des de l’any 2017. Potser de cara a la renda d’aquest any ja no hi arribeu, però si el fet d’invertir en criptomonedes es troba entre els vostres plans, ja podeu apuntar-vos ben clar que hauran d’aparèixer a la declaració de l’any vinent per complir amb la legalitat.

I un últim punt important. Derivat de la manca de regulació, es consideren per molts un atac directe al sistema monetari dels Estats, i per tant, se li voldrà fer front com ha passat recentment amb la Xina, que n'ha regulat el seu ús tret de nivell particular.

Així que com es diu sempre... En aquests casos, invertir el que estiguis disposat a perdre.

Font: business insider

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive