Buscar feina.
Buscar feina.

El full de ruta per buscar feina a Mataró

L’Ajuntament disposa de diversos programes i canals amb els quals vol ajudar a les persones en atur

Buscar feina es converteix sovint en una tasca feixuga, desesperant en molts moments i amb una certa tendència a la desorientació. Per on començo? Què faig? Qui em pot ajudar? A quines portes haig de trucar? Són moltes preguntes que es poden perdre en la immensitat d’un oceà de dubtes. Intentem centrar la mirada, establir el focus correctament i dibuixar un full de ruta a través dels diferents canals que ofereix l’Ajuntament de Mataró a les persones que busquen feina. El SOM, el Servei d’Ocupació de Mataró, és l’organisme que agrupa les diferents iniciatives d’àmbit municipal que pretenen ajudar a les persones de Mataró que són a l’atur. El SOM té dos espais d’atenció; un al carrer Francisco Herrera, 70, i l’altre al Servei d’Ocupació Jove al Centre Cívic Cabot i Barba. Malgrat la pandèmia i una conseqüent reducció de l’atenció presencial, els serveis -declarats essencials- continuen oberts i amb un reforç de l’atenció virtual.

El regidor d’Ocupació i Empresa, Sergi Morales, dibuixa el recorregut que hauria de seguir una persona que vulgui aprofitar els serveis de l’Ajuntament per buscar feina: “Primer de tot, cal demanar cita prèvia a la web de l’Ajuntament, per telèfon al 937582131 o al correu serveiocupacio@ajmataro.cat. A partir d’aquí, fem la inscripció i tindrem hora amb un orientador/a que ens ajudarà a fer la valoració de la situació i definir objectius. Aquesta persona ens acompanyarà durant tot el procés de recerca de feina. Nosaltres tenim diferents programes d’acompanyament i orientació i, d’entrada, ja mirarem si algun dels programes que estem treballant s’escau directament a la persona que volem ajudar.” El SOM també disposa del Club de Feina, un espai físic amb diferents ordinadors. Aquí s’ofereix el recurs tecnològic, i també assessorament personalitzat, i es fan grups de recerca de feina online.

A nivell de formació, l’Ajuntament distingeix dos grans blocs: “D’una banda, la formació ocupacional de més llarga durada. Aquesta permet obtenir certificats i és coordinada amb oferta privada. Fem cursos gratuïts, per exemple, en gestió administrativa, serveis de manteniment, cuina, cambrers, operaris de carretons elevadors, jardineria, etc. En acabar el curs, sempre s’ofereixen pràctiques.” L’altre bloc és l’’Anem per feina’: “Són càpsules formatives més curtes que permeten millorar certs aspectes més concrets. Per exemple, com elaborar un currículum atractiu, quin canals de recerca de feina tinc, com preparar una entrevista de feina, com funciona el procés de selecció de l’Ajuntament, etc. Són activitats d'entre 2 i 8 hores i molt concretes.”

Programes específics per col·lectius vulnerables

Sergi Morales diu que l’Ajuntament també disposa de programes específics adreçats a col·lectius més vulnerables o amb més dificultats per a trobar feina, com les víctimes de violència de gènere o les persones més grans de 45 anys. En relació a ofertes de feina ja vigents, la web de l’Ajuntament inclou un catàleg amb ofertes que no cal que siguin gestionades directament pel consistori local. A la web també hi ha un catàleg de formació online gratuïta que es pot fer en època de Covid. 

El regidor d’Ocupació i Empresa afegeix una altra via per adquirir experiència professional: “Els plans d’ocupació, que depenen de convocatòries externes a l’Ajuntament però que ens permeten tenir al voltant de 150 persones cada any que hi participen. Són formacions especifiques amb contracte de treball de 6-12 mesos.” Finalment, Sergi Morales apunta que el govern local promou la millora de competències i la formació contínua però que també contempla la via de l’emprenedoria: “Hem de partir de la idea que algunes persones voldran emprendre. En aquest sentit, tenim les cooperatives entre els joves (Social Neet), el Cafè de Mar (emprenedoria social) i els serveis d’emprenedoria i empresa del TecnoCampus.”

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive