Deliveroo, incapaç d'oferir condicions dignes als riders, abandona Espanya.
Deliveroo, incapaç d'oferir condicions dignes als riders, abandona Espanya.

Paula Saez

Deliveroo deixa Espanya per la nova llei rider

Us expliquem les claus del tancament del servei d’entrega a domicili Deliveroo al nostre país i com afectarà aquesta mesura als seus treballadors.

A finals del passat mes de novembre la plataforma britànica Deliveroo va anunciar el cessament de la seva activitat a Espanya. Amb més de 10.000 socis (locals i restaurants) des de que va començar les seves operacions el passat 2015 al nostre país, són gairebé 4.000 treballadors els que es veuran afectats per aquest tancament. A continuació us expliquem quins són els motius principals d’aquesta decisió i com repercutirà en la vida dels riders.

Motius de la marxa de Deliveroo

Les seves raons per abandonar l’activitat en Espanya són diverses, però comencen pel fet que el nostre país va representar menys del 2% del valor brut de les transaccions (GTV) de la firma el primer semestre d'aquest any 2021. Són dotze els mercats en els que opera Deliveroo arreu del món i el nostre era un dels menys destacats quant a dades i resultats positius. Amb una alta competència per altres plataformes amb serveis similars com Uber Eats, Glovo o Just Eat (que de fet és la que més triomfa a Espanya, amb un 50% de les preferències per part dels usuaris de serveis de menjar a domicili), la companyia ha arribat a la conclusió que el més prudent és retirar-se a temps.

Tot i que aquests darrers mesos havien aconseguit duplicar les seves comandes i augmentar els ingressos fins més d’un 80% respecte al primer trimestre de l’any, no ha estat suficient com per mantenir el seu funcionament a Espanya. L’anomenada “llei Rider” que va entrar en vigor el passat mes d’agost també ha tingut un paper molt important en aquesta decisió, ja que es tracta d’una normativa que obliga a totes les plataformes de lliurament de menjar a domicili a contractar els seus riders i no tenir-los com a autònoms o falsos autònoms. Unes condicions dignes de feina que no totes les empreses estan disposades a proporcionar.

Com afecta als riders?

Després de més de sis anys d’activitat, el número de treballadors afectats (entre riders i altres gestors) augmenta fins a 3.800. Des de la companyia asseguren que s’asseguraran de que els seus treballadors disposin d'un “adequat paquet de compensació” que compleixi totes les normatives i la legislació local, però encara no coneixem cap cas que demostri que realment compliran la seva paraula. 

De fet, aquesta indemnització ha de ser bastant complerta, ja que hauria de suposar un mínim de 20 dies de salari per any treballat, segons marca la llei. A més, des de Deliveroo han assegurat que oferiran als seus treballadors "un programa d'ajuda a la recol·locació que prestarà Randstad, de sis mesos de durada i de 9 mesos per als més grans de 45 anys". El compliment de la llei Rider també causarà que hagin de pagar indemnitzacions de fins a 10.000€ per deixar tots els caps lligats abans de marxar de forma definitiva d’Espanya i deixar d’operar i oferir serveis al nostre país. 

Appat i la importància de tenir els riders assegurats

Amb la voluntat d'oferir un servei de delivery ètic i sostenible va néixer precisament Appat, una empresa mataronina centrada en restaurants de la capital del Maremse on tots els treblaladors cotitzen a la seguretat social, tenen vacances pagades, un sou dins del conveni i compten amb els drets d'un treballador a règim general. Appat va impulsar-se al juliol d'aquest 2021 amb la voluntat d'oferir el millor servei als clients, perpo amb les millors condicions possibles pel seu model de negoci. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive