Aprovat fa poc més d’un any al Parlament de Catalunya, la Llei 11/2020 per la regulació del preu del lloguer permet congelar i rebaixar el preu del lloguer allà on es consideri que el mercat està tensionat, actualment 61 municipis catalans. Es tracta d’una llei que vol evitar pujades abusives en zones concretes de Catalunya i establir uns topalls màxims que surten de calcular la mitjana entre lloguers d’aquestes zones. Comajuan Finques, experts en el sector industrial i residencial, analitza les claus d’aquesta llei i com afecta a propietaris i llogaters.
Des de la immobiliària indiquen que la voluntat d’aquesta norma és la de rebaixar els preus que es trobin per sobre de l’índex de referència, i es busca sempre que la despesa familiar en habitatge no superi el 30%. Aquesta dada, es compleixi o no amb la normativa, és important seguir-la si es vol tenir una economia familiar equilibrada, ja que un percentatge més elevat pot suposar problemes per pagar altres despeses familiars.
No complir amb la normativa pot comportar sancions de fins a 90.000 euros
La normativa compta amb una sèrie de sancions que van dels 3.000 fins als 90.000 euros en aquells propietaris que no compleixin amb el topall que marca l’índex en les zones esmentades. El sistema té en compte metres quadrats i altres aspectes com l’any de construcció, estat de l’immoble, eficiència energètica, elements extres com tenir ascensor o traster, i es pot calcular fàcilment a través d’aquest enllaç.
Què ha de saber el llogater
Tal i com relaten des de Comajuan Finques, els llogaters han de saber que hi ha tres supòsits que defineixen el preu màxim del contracte: si s’ha llogat en els últims cinc anys, cal revisar el preu anterior i l’índex i escollir el més baix; si no ha estat llogat en els últims cinc anys, no podrà superar l’índex de referència; si el llogater anterior era un familiar i el preu era molt baix, es pot pujar fins a l’índex de referència. També cal destacar que es pot signar un augment de fins a un 5% del preu si es compleixen un mínim de tres requisits com que estigui moblat, tingui calefacció, aparcament, zones comunitàries...
Els drets i deures del llogaters són diversos i cal tenir-los pactats en el contracte
Els llogaters també han de saber que no, no es poden afegir altres despeses al contracte si no constaven en l’anterior contracte (com pot ser l’IBI, escombraries, comunitats). Això sí, si estaven detallades o el pis no havia estat arrendat prèviament, es podran pactar qui paga les despeses.
Què ha de saber el propietari
Els propietaris han de saber que no poden cobrar un lloguer per sobre del que marca la llei, i que els llogaters poden reclamar el retorn amb interès que pot arribar a un 6%. A més, hi ha sancions lleus i greus segons l’actuació del propietari que més val tenir en compte.
Sancions greus (de 9.000 a 90.000 euros): llogar l’habitatge incomplint els criteris de determinació de la renda establerts per la llei, establir una renda que superi el màxim en un 20% o més, ocultar al llogater que l’habitatge té un règim de contenció de rendes; i ometre informació relativa a l’índex de referència o a l’import de la renda del contracte anterior.
Sancions lleus (de 3.000 a 9.000 euros). No fer constar l’índex o preu del contracte anterior a la publicitat de l’habitatge, no adjuntar el contracte o la documentació sobre l’índex de preus (o falsejar-la); establir una renta que superi l’import màxim en menys d’un 20%
Comajuan Finques recorda que les naus industrials i locals comercials es troben exclosos d’aquesta llei, que només s’aplica en l’àmbit de l’habitatge. Com experts en el sector immobiliari ofereixen serveis en aquest camp, així com una cartera d’habitatges en lloguer que compleixen les condicions esmentades anteriorment i que cal seguir per a la seguretat de tots: propietaris i llogaters.
Comentaris