Criptomonedes: cal declarar-les? En quins casos?
Criptomonedes: cal declarar-les? En quins casos?

Paula Saez

Criptomonedes: cal declarar-les? En quins casos?

Arriba el moment de fer la declaració de la renda del passat any 2021 i si heu invertit en criptomonedes és probable que us toqui declarar-les.

L’any passat us vam parlar de com afegir les criptomonedes a la declaració de la renda, però aquest 2022 les coses han canviat lleugerament. Des del 6 d’abril i fins al proper 30 de juny és possible presentar la declaració (amb una sèrie de desgravacions possibles), un procés que pot arribar a ser complicat si som autònoms o bé hem d’afegir algun valor que no controlem com és el cas de les criptomonedes. No us preocupeu, ja que per aquí us deixem tot el que heu de saber al respecte d’aquest tema.

Com declarar les criptomonedes (2022)

Davant del creixement en les inversions d’aquest tipus de moneda Hisenda ha augmentat el control sobre aquestes divises per poder perseguir la evasió i castigar el frau fiscal. De fet, aquest any 2022 els avisos a posseïdors de criptomonedes referents a que les han de declarar ha augmentat des de 14.800 fins a 233.000, multiplicant en gran mesura la xifra present al nostre país durant el passat any 2021.

Per facilitar el poder afegir aquest tipus de monedes virtuals a la Declaració de la renda aquest any s’ha incorporat, com a novetat, la casella 1626 amb el títol de 'Saldos en monedes virtuals'. Fins ara els posseïdors d’aquest tipus de monedes les havien d'incloure a l'apartat genèric de 'Altres béns i drets de contingut econòmic', però a partir d’ara toca declarar-les al seu apartat corresponent.

No tots els inversors de criptomonedes les han de declarar, ja que segons indica l’Agència Tributaria només estan obligats a fer-ho els qui hagin obtingut més de 1.000€ nets, tant si procedeixen d’Espanya o de l’estranger. El motiu és que aquest tipus d’operacions es consideren guanys / pèrdues patrimonials o rendiments de capital mobiliari i són gravables amb impostos. 

Quant al que hem d’incloure a la casella 1626, es tracta dels moviments (com vendes i intercanvis) amb les monedes virtuals que s’hagin realitzat el passat any 2021. Si s'han obtingut interessos o rendiments derivats de les criptomonedes la cosa canvia, ja que cal incloure'ls a l'apartat de 'Guanys i Pèrdues' perquè no deriven de la transmissió d'elements patrimonials. El tercer cas és en el que aquestes criptomonedes no hagin generat rendiments i és únicament en aquest escenari quan no serà necessari incloure-les a la declaració, ja que s'han produït guanys ni pèrdues derivades de la possessió d’aquetes monedes virtuals.

Les multes per la ocultació d’aquests actius poden ser de fins a 5.000€ per cada dada o conjunt de dades no declarades. En cas de que la omissió d’aquestes transaccions sigui parcial o falsa la multa pot augmentar fins a 10.000€ com a mínim. Són xifres altes per a la gran majoria dels ciutadans, per la qual cosa és més que recomanable informar-nos bé de com fer aquest procés de declaració de criptomonedes o bé comptar amb l’ajuda d’un gestor professional per fer-ho.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive