Més ERO que abans.
Més ERO que abans.

Paula Saez

Les condicions del teletreball a Espanya i què proposa el Govern

Mesos després del inici del confinament, el teletreball s’ha assentat a moltes empreses, per la qual cosa us expliquem què ha acordat el Govern a Espanya.

Ja estem a octubre, però sembla que la situació amb la COVID-19 no s’atura amb l’arribada de la tardor. De fet, tot apunta a que s’apropa un nou confinament que afectarà a la forma de treballar de molts ciutadans espanyols i catalans. Per aquest motiu, és molt probable que torni el teletreball i ens haguem d’adaptar a les mesures establertes per la nostra empresa de forma particular i pel Govern. A continuació us expliquem aquestes últimes, actualitzades des del passat dia 22 de setembre.

Condicions del teletreball a Espanya acordades pel Govern

Per començar, el resum general es que l'executiu ha destacat el teletreball com a eina de modernització i productivitat, a més de garantir que sigui voluntari i amb dret a la desconnexió. A més, han simplificat els tràmits del Ingrés Mínim Vital i aprovar el II Pla Nacional d'Adaptació a el Canvi Climàtic. Tot i això, aquí ens centrarem en detallar les novetats al voltant del teletreball i com ens poden afectar de forma directa.

El Consell de Ministres ha aprovat el Reial decret llei que regularà el treball a distància, que queda definit com aquell que es presti, en un període de referència de tres mesos, durant un mínim de el 30% de la jornada o el percentatge proporcional equivalent en funció de la durada del contracte de treball. Concretament, ha estat la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, qui ha afirmat que aquesta normativa suposarà un canvi de paradigma en les relacions laborals al nostre país i en la metodologia productiva: "És un autèntic procés de modernització i ens col·loca a l'avantguarda de les legislacions europees", assegura.

Díaz també ha reconegut que fins ara hi havia un buit legal al respecte, ja que l'única referència al teletreball estava en l'article 13 de l'Estatut dels Treballadors. La ministra ha assenyalat que, tot i això, i de no gaudir de les condicions necessàries, més de tres milions de treballadors han estat teletreballant durant la pandèmia, demostrant així que aquesta modalitat augmenta la productivitat "i sens dubte, augmentarà també la competitivitat de l'economia espanyola".

 

Un dels trets característics d’aquest decret és el fet que el treball a distància tindrà caràcter voluntari. Per tant, aquesta modalitat no es pot imposar ni per l'empresari ni pel treballador, i l'acord a què s'arribi al respecte serà reversible. A banda, la ministra ha assegurat que el canvi a teletreball no serà mai una causa justificativa de l'extinció de la relació laboral ni de la modificació substancial de les condicions de treball.

Quant a les despeses vinculades a l'exercici de la feina a distància -equips, eines, mitjans i consumibles- seran a càrrec de l'empresa. El lloc que es triï per treballar a distància no tindrà per què ser necessàriament el domicili del treballador, i quedarà garantit el dret a la desconnexió. "L'acord que regeixi la relació laboral fixarà el temps de disponibilitat i es respectaran els drets de registre horari i conciliació", ha explicat Díaz.

La ministra ha afirmat que els drets laborals seran els mateixos en les modalitats presencial i a distància -formació, promoció, prevenció de riscos laborals i de l'assetjament laboral o sexual, entre d'altres- i que el mecanisme de representació col·lectiva s'adaptarà a la nova realitat digital. Per últim, cal assenyalar que aquesta norma preveu un termini de 20 dies després de la seva entrada en vigor perquè les empreses puguin adaptar les noves condicions als seus usos d'organització.

Font: Govern d’Espanya

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive