Catalunya.eth, el país a la blockchain
Notícies relacionades
Catalunya.eth, el país a la blockchain

Catalunya.eth, el país a la blockchain

Les tecnologies descentralitzades ofereixen noves possibilitats de promoció de la cultura i noves organitzacions democràtiques, econòmiques i de presa de decisions

La blockchain serà una de les tecnologies que, si atenem a l'acció de les institucions i les prioritats del teixit empresarial del país, marcaran el sistema productiu i les seves propostes de valor durant la pròxima dècada. La inauguració de CatVers, el metavers català, unida a l'acció durant el darrer any i mig del Centre Blockchain de Catalunya (CBCat) indica que les administracions observen aquesta tecnologia amb curiositat, i exploren com aplicar les seves possibilitats al dia a dia de la gestió del país. El debat social al voltant d'algunes de les possibilitats concretes de la blockchain, especialment sobre el mercat dels NFTs a entorns digitals – el seu valor real, la seva empremta ecològica o l'efecte que tenen sobre la producció cultural – fa bullir encara més un ecosistema que, segons el president del CBCat Quirze Salomó, s'ha "accelerat exponencialment" durant la pandèmia.

Com va apuntar el mateix Salomó durant la presentació del CatVers, Catalunya en concret té especials possibilitats de desenvolupament cultural i nacional mitjançant les possibilitats de la blockchain. El dirigent apunta a una qüestió "filosòfica" al darrere d'aquest potencial. Mentre que el món físic es va explorar "mitjançant la guerra i la violència", la "conquesta" dels nous mons virtuals – com defineix Salomó els multiversos – "es farà de la mà del talent i la creativitat, i a Catalunya la creativitat és molt alta".

En un entorn com la blockchain, altament marcat per les comunitats d'usuaris, Catalunya ja mostra certa precocitat. Prova d'aquesta empenta és la CatalanDAO, una Organització Autònoma Descentralitzada dedicada a la promoció de la cultura i la llengua catalana i dels Països Catalans. Amb escassos mesos de vida, CatalanDAO ja ha portat a terme una iniciativa d'èxit: un calendari d'advent amb tions NFT. Durant el mes de desembre, cada dia s'obria a la venda un token que dona dret a una obra de l'artista plàstic català Klas Ernflo i a una nadala del col·lectiu musical CaboSanRoque. Segons expliquen des de l'organització, els fons recaptats – després del pagament als artistes, que suposa el 50% del muntant total de les subhastes – serviran per finançar projectes, per "comunicar i donar exposició a artistes catalans".

Nous formats pensats per reproduir en altres entorns culturals

A banda de les obres en si – en format digital, però també en físic – els compradors dels NFT adquireixen el dret a proposar projectes culturals a finançar, i a decidir entre totes les propostes. El component democràtic, la presa de decisions descentralitzada, és una de les claus de les organitzacions que es formen al voltant de la tecnologia blockchain. "La transparència és especialment important, cal ensenyar a què es destinen els fons", apunten des de CatalanDAO. L'organització explorarà propostes de finançament de projectes culturals catalans, que poden anar des de l'organització d'un festival d'artistes locals al doblatge al català de sèries i pel·lícules – tot plegat a proposta i discreció dels propietaris dels tokens. El format, segons preveuen des de la DAO, es podria reproduir en altres entorns culturals. "Algun museu o galeria catalana, per exemple, podria fer un projecte d'NFTs", afirmen.

Un dels compradors d'aquests tokens va ser la teleoperadora catalana Parlem. El seu CEO, Ernest Pérez Mas, considera que el projecte de la CatalanDAO "s'alinea amb els valors de l'empresa" en la seva promoció de la cultura i la llengua catalanes. El directiu, a més, observa la possibilitat de difondre aquestes propostes culturals amb un model de presa de decisions i distribució del poder alternatiu. Per Pérez Mas, la blockchain, i en concret iniciatives com les DAOs, ofereixen "l'empoderament de la gent davant dels controls jeràrquics i centralitzats" – un format que la mateixa empresa ja explora mitjançant l'obertura del seu propi domini .eth, que suposa la primera entrada d'una gran tecnològica catalana al web3. "Si a tot això hi podem donar suport mitjançant la cultura catalana sempre hi serem", apunta el conseller delegat de la teleoperadora.

Usar o especular

"No s'ha de caure en utilitzar la tecnologia per utilitzar-la", adverteixen des de CatalanDAO. L'organització considera que, tot i la utilitat potencial de les propostes blockchain, aquestes s'han d'implementar "quan tinguin una raó de ser". En aquest sentit, l'organització critica "l'aspecte especulatiu" que poden adquirir els actius digitals, quan serveixen només com a productes actuen com a productes financers. Pérez Mas comparteix aquesta perspectiva, tot alertant que "el component especulatiu comporta l'ensorrament del prestigi de la blockchain". Tant des de Parlem com des de la DAO alerten d'una "Bombolla especulativa" que, segons el CEO de la teleoperadora, "perverteix l'ús de la tecnologia".

"Si els actius digitals no estan lligats a cap servei, no tenen substància", afegeix Pérez Mas – una apreciació que comparteix la CatalanDAO, des de la que observen, però, que la bombolla acabarà explotant, i excloent de l'equació aquells projectes blockchain que no comportin una utilitat per als usuaris. El procés recorda un ambient similar a principis de segle amb la bombolla de les dotcom, quan una activitat especulativa expansiva "acaba petant i queda tot allò que té utilitat". "La bombolla especulativa dels NFT acabarà explotant – afirmen – i només quedarà allò que és útil".

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive