Blockhain: què és i perquè creix.
Blockhain: què és i perquè creix.

Paula Saez

Blockchain: què és i perquè creix amb tanta força

Us oferim una detallada explicació sobre què és el blockchain i per què està tant de moda i creix amb força últimament al sector econòmic.

El terme blockchain o “cadena de blocs”, ha crescut en popularitat últimament fins a esdevenir un concepte que ningú interessat en la tecnologia i la economia hauria de perdre’s. Planteja tota una revolució en molts àmbits i us ho expliquem detalladament a continuació per a que podeu comprendre els trets característics que el defineixen i el perquè del seu gran creixement darrerament, per a facilitar que els usuaris tinguin un major control sobre les seves transaccions.

Què és el blockchain?

El blockchain, bàsicament, elimina els intermediaris haguts en tota transacció bancària, descentralitzant així tota la gestió. El control del procés passa a estar en mans dels usuaris, no dels bancs i són ells els que es converteixen part d'un enorme banc amb milers, milions de nodes, cada un dels quals es converteix en partícip i gestor dels llibres de comptes dels bancs.

Per tant, aquesta cadena de blocs es un gran llibre de comptes en els quals els registres (anomenats blocs) estan enllaçats i xifrats per protegir la seguretat i privacitat de les transaccions. És, en altres paraules, una base de dades distribuïda i segura (gràcies al xifrat) que es pot aplicar a tot tipus de transaccions i altres àmbits que no són el bancari i l’econòmic. Exemples d’això són el registre de propietats, els pagaments en el món real o el carsharing (compartir cotxe), entre d’altres.

Cal destacar que un dels requisits que ha de tenir aquesta cadena és el fet de que hi hagi diversos usuaris (nodes) que s'encarreguin de verificar aquestes transaccions per validar i que així el bloc corresponent a aquesta transacció es registri en aquest anomenat llibre de comptes. Quant al procés, és bastant senzill, tot i que pugui semblar el contrari:

  1. L’usuari A vol enviar a l’usuari B un bitcoin, per exemple.
  2. Els usuaris de la xarxa comproven que l’usuari A compta amb aquests fons.
  3. Si és així, tots anoten aquesta transacció, que passa a quedar complida i a formar part del bloc de transaccions.
  4. A mesura que passa el temps, més i més transaccions es van completant i passant a aquest bloc, que té una capacitat limitada que depèn de l'estructura de la cadena de blocs i de la mida de cada transacció.
  5. Quan un bloc ja no admet més transaccions, arriba un moment important: el de "validar" o "segellar", que és el que els usuaris fan al fer mineria de bitcoin.

Amb el concepte de “mineria de bitcoin” ens referim a realitzar una sèrie de complexos càlculs per aconseguir que els blocs quedin registrats de forma permanent en aquesta cadena de blocs, i no puguin ser modificats sense que s'alterin tots els blocs enllaçats amb ell, una operació que a banda necessitaria que la majoria dels nodes (usuaris) la validessin.

 En definitiva, per no entrar de ple a explicar el complex procés que es dut a terme, podem aclarir que aquest anomenat llibre de comptes està distribuït entre els usuaris i és segur. A més, la cadena de blocs, tot i que protegeix la privacitat dels seus usuaris, sí que permet controlar la traçabilitat d'aquestes transaccions, un tret molt atractiu si el que volem és assegurar-nos de primera mà del que està passant amb les nostres transaccions.

Font: Xataka

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive