Cada cop més casos d'estafes per mail, SMS o trucades
Cada cop més casos d'estafes per mail, SMS o trucades

Redacció

Cada cop més casos d'estafes per mail, SMS o trucades

Repassem en què consisteix l'Smishing, Vishing i Phishing; els tres sistemes d'estafa que la Policia detecta cada cop més

patrocini Pous nova llei
 

En l'era digital en què vivim, la tecnologia ha portat no només comoditats, sinó també noves formes d'estafes i frau que han portat la Policia Nacional a llançar una advertència important. Cada cop són més habituals els casos de grans estafes per tres sistemes ben diferents i també les operacions policials per detectar-les i desarticular grups organitzants.

La Policia Nacional ha desarticulat aquesta setmana una organització criminal d'àmbit estatal especialitzada en ciberdelinqüència. Es calcula que el grup ha defraudat més de 150.000 euros en 80 fets delictius arreu del país a través de ciberatacs i estafes a clients d'entitats bancàries. Els agents han detingut 54 persones, 44 homes i 10 dones d'entre 16 i 51 anys, com a presumptes autors. D'aquests, 52 van ser detinguts a les demarcacions de Barcelona i Lleida, i dos a Alacant. Se'ls acusa de pertinença a organització criminal i estafa.

En aquest article, identificarem tres dels tipus més comuns d'estafes tecnològiques: Smishing, Vishing i Phishing, i proporcionarem consells per evitar caure en les seves trampes.

1. Smishing: L'Engany a través de Missatges de Text

El Smishing és una pràctica fraudulenta en què els estafadors tracten d'obtenir informació personal o financera de les persones a través de missatges de text SMS. Aquests missatges solen fer-se passar per entitats bancàries o institucions legítimes, com ara emissores de targetes de crèdit. La víctima, en rebre el missatge, pot ser portada a un lloc web fals que sembla autèntic, on se li demanarà que proporcioni informació confidencial.

2. Vishing: La Suplantació d'Identitat a través de Trucades Telefòniques

Es coneix com a Vishing una tècnica d'enginyeria social encaminada a l'obtenció de dades personals i/o bancàries, però en aquest cas el frau es cometeix a través d'una trucada telefònica, enganyant la víctima mitjançant la suplantació d'identitat d'una tercera persona, arribant en ocasions a facilitar dades personals obtingudes d'altres fonts per generar confiança en l'usuari.

3. Phishing: L'Engany a través de Correus Electrònics

En la modalitat coneguda com a Phishing, els estafadors intenten suplantar la identitat de les seves víctimes fent-se passar per una entitat financera, empresa o institució amb bona reputació per provocar en l'usuari un engany i aconseguir robar dades de caràcter privat com acreditaus d'accés i altres contrasenyes.


Consells per Evitar Ser Víctima d'aquest Tipus d'Estafes


  • No facilitar dades de caràcter personal ni contrasenyes si es reben trucades telefòniques de números desconeguts.
  • Dubtar de les comunicacions rebudes en què se'ns nomena guanyadors de premis si això comporta facilitar les nostres dades personals, claus o contrasenyes privades.
  • Controlar regularment els extractes bancaris per detectar a temps les transaccions no autoritzades.
  • Desconfiar de les propostes que garanteixin una remuneració econòmica per participar en transaccions bancàries amb tercers desconeguts.

És important ser vigilant i educar-se sobre aquestes amenaces per evitar ser víctima d'elles. La prevenció és la millor defensa en aquest cas.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive