Smishing: les estafes a través de SMS que van a més
Smishing: les estafes a través de SMS que van a més

Smishing: les estafes a través de SMS que van a més

Els Mossos d'Esquadra alerten de la proliferació de casos d'aquest tipus d'estafa conegut com Smishing

patrocini pous
 

L’Smishing és una variant del Phishing que utilitza tècniques d’enginyeria social i missatges de text, tipus SMS, dirigits a usuaris de telefonia mòbil. Amb l’aparença de provenir de fonts fiables, com entitats bancàries, intenten aconseguir dades confidencials de l’usuari, que posteriorment utilitzen per cometre les estafes.

Aquests SMS inclouen un enllaç que en ser clicat porta a pàgines web il·lícites. D’aquesta manera, l’usuari introdueix la informació sol·licitada, usuari i contrasenya de la seva banca electrònica. Tota aquesta informació va a parar a mans dels ciberdelinqüents que l’aprofiten per realitzar compres fraudulentes, transferències o reintegraments de diners en caixers automàtics.

Els Mossos d'Esquadra alerten de la proliferació de casos d'aquest tipus d'estafa, cada cop més estès. Aquesta mateixa setmana han detingut un home que va aconseguir fraudulentament prop de 15.000 euros amb extraccions bancàries i compres per internet gràcies als comptes de diverses víctimes. 

Consells preventius i bones pràctiques per evitar aquestes estafes

Per evitar aquestes estafes, des del Cos de Mossos d’Esquadra es recomana:

 • · No obrir missatges SMS d’usuaris desconeguts o que no s’hagin sol·licitat. Es poden eliminar directament i no s’ha de contestar en cap cas aquests SMS.
 • . Precaució amb els enllaços SMS i al descarregar fitxers adjunts de correus, encara que siguin de contactes coneguts.
 • . En cap cas emplenar formularis sospitosos que demanin la introducció d’informació confidencial, com dades personals o números de compte ni de targetes bancàries.
 • · Verificar que el nostre sistema operatiu i l’antivirus que utilitzem estiguin actualitzats i actius.
 • · Cap empresa envia per SMS sol·licituds de pagament on sol·licitin dades personals dels clients. Si es rep un SMS en aquest sentit, no s’ha de facilitar cap dada. En cas de dubtes, s’ha de contactar directament amb el proveïdor del servei per assegurar la veracitat de la informació.

Un estafador del Maresme detingut el desembre


Els Mossos d'Esquadra van desarticular el passar desembre al Maresme un grup que va fer compres fraudulentes amb el mètode smishing. Han detingut cinc homes d'entre 19 i 21 anys, com a presumptes autores d'almenys 21 estafes. Els investigadors van detectar diverses denúncies per compres fraudulentes a establiments del Maresme, Barcelona i el Vallès Oriental. Els investigadors van comprovar que darrera d'aquestes compres hi havia un entramat criminal que enviava SMS massius fent-se passar per oficines bancàries o empreses de missatgeria. S'han aconseguit identificar 21 víctimes.

Comentaris (1)

Jaume Fa 1 mes
Vigileu amb el 2299. Ni bojos us passi pel cap obrir aquest correu

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive