Phishing: les estafes via email no paren de créixer
Phishing: les estafes via email no paren de créixer

Phishing: les estafes via email no paren de créixer

Us expliquem què és el Phishing i com detectar-lo per no quedar amb informació rellevant a l’abast de ciberdelinqüents

patrocini pous lloguer segur
 

El Phishing és un dels mètodes d’estafa que més està creixent. Consisteix en l'enviament d'un email en el qual els ciberdelinqüents suplanten la identitat d'una companyia coneguda o d'una entitat pública per a sol·licitar informació personal i bancària a l'usuari. A través d'un enllaç inclòs en el correu electrònic intenten redirigir-li a una pàgina web fraudulenta perquè introdueixi el seu número de targeta de crèdit, DNI o la contrasenya d'accés a la banca digital.

Aquests correus electrònics fraudulents solen incloure el logotip o la imatge de marca de l'entitat, contenen errors gramaticals i intenten transmetre urgència i por perquè l'usuari realitzi les accions que li sol·liciten.

Els Mossos recorden l'increment d'aquestes estafes de suplantació d'identitat a través de missatges de telèfon mòbil o correus electrònics i insisteixen que no s'ha de clicar els enllaços ni obrir fitxers annexos sense estar segur del seu origen. En cas de dubte, cal contactar amb els gestors bancaris o altres emissors dels missatges per comprovar-ne la legitimitat.

Per una altra modalitat existent de 'phishing', també recomanen que "sempre es desconfiï" de correus on un dels proveïdors propis demani canvis del número de compte per fer les transferències bancàries. Cal contactar amb aquests proveïdors i comprovar que no és una estafa.


Com protegir-te del phishing


  • Reforça la seguretat dels teus dispositius i mantingues actualitzats el sistema operatiu, el navegador i les aplicacions. 
  • No introdueixis mai les teves dades personals en una pàgina web a la qual has accedit a través d'un correu. En el cas que sí que la coneguis, entra teclejant la direcció en el navegador.
  • Revisa els teus comptes periòdicament per a tenir controlats els moviments que es realitzen en elles i el total acumulat. Si veus alguna operació que no reconeixes, posa't immediatament en contacte amb atenció al client
  • Revisa bé la URL de l'enllaç que t'han enviat. Fins al més mínim detall (una lletra diferent, un punt o un guió, per exemple) pot ser clau per a no caure en el parany. També has de comprovar que l'enllaç comenci per “https”, segell inequívoc de seguretat.
  • No continuïs llegint el missatge si és extremadament alarmant o si t'obliga a prendre una decisió en un període curt de temps. Si es dona algun dels dos casos, el banc contacta amb el seu client per una via més segura.
  • No descarreguis un arxiu adjunt en un correu electrònic, més sense passar-lo per un antivirus, tret que sàpigues que prové d'una font segura.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive