La Caixa i el Sabadell van estar a punt de fusionar-se.
La Caixa i el Sabadell van estar a punt de fusionar-se.

La fusió entre CaixaBank i Bankia és una realitat

Es preveu que l'operació pugui culminar durant el primer trimestre del 2021

Els consells d'administració de CaixaBank i Bankia van aprovar dijous passat la fusió de les dues entitats. Era el pas previst després que els accionistes majoritaris dels dos bancs acordessin sumar esforços per crear l'entitat bancària més gran d'Espanya. La presentació oficial de l'acord de fusió serà aquest divendres al migdia a València, seu social d'ambdues entitats, segons la convocatòria de roda de premsa conjunta que han difós. El nou banc, que mantindrà el nom i la imatge corporativa de CaixaBank, serà el desè en dimensió d'Europa. Les negociacions han servit per perfilar el pes de cada entitat en el nou banc o el procés de sinergies per retallar costos i plantilla i garantir la rendibilitat.

La nova entitat resultant de la fusió de CaixaBank i Bankia estarà representada per l'entitat catalana en un 74,2% del capital mentre que la madrilenya aportarà el 25,8%, segons han confirmat les dues entitats aquest divendres al matí en un fet rellevant a la CNMV. CriteriaCaixa, entitat controlada al 100% per la Fundació Bancària La Caixa, es mantindrà com a accionista principal amb un 30%, mentre que el FROB passarà a tenir un 16,1%. Pel que fa el consell d'administració, estarà format per 15 membres, dels quals un 60% seran independents i un 33% seran dones. D'altra banda, s'espera que l'operació es pugui tancar definitivament durant el primer trimestre del 2021 després de l'autorització de les autoritats de la competència.

El FROB analitzarà com queda l'interès públic

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), principal accionista de Bankia, farà una "anàlisi detallada" de la proposta del consell d'administració per fusionar-se amb CaixaBank i prendrà la decisió "més adequada per a l'interès públic". En un comunicat, l'ens públic ha dit que comptarà amb "assessors externs" per valorar la integració i "totes les alternatives que es poguessin plantejar per generar valor i, per tant, optimitzar la capacitat de recuperar les ajudes" –és a dir, el rescat de més de 22.000 milions d'euros que l'Estat va fer a Bankia. Després d'aquesta anàlisi, el FROB fixarà la seva opinió i la transmetrà a la junta general d'accionistes, que haurà d'avalar la fusió, cap al novembre.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive