Paula Saez

Ultraprocessats, què són i per què cal evitar-los

Us expliquem què són els productes alimentaris ultraprocessats, quins tipus hi ha i per què no són bons per a la nostra salut.

Els ultraprocessats són un tipus d’aliment preparat de forma industrial que cal evitar degut a les conseqüències negatives que produeixen. Generalment es tracta de productes que contenen una quantitat desmesurada de sucre, greix o sal. Els moviments com el Realfooding creat per el dietista Carlos Ríos, tracten de conscienciar a la població i advertir dels perills de menjar de forma regular aquests tipus d’aliments. A continuació us expliquem les claus principals d’aquest assumpte, per a que pugueu comprendre el que esteu menjant i com canviar la vostra dieta diària cap a una vessant més sana.

Què són els productes ultraprocessats?

Les diferències entre menjar real i ultraprocessat són substancials, ja que com bé explica Carlos Ríos a El Comidista: "són preparacions industrials comestibles elaborades a partir de substàncies derivades d'altres aliments. Realment no contenen cap aliment complet, sinó llargues llistes d'ingredients. A més, aquests ingredients solen portar un processament previ com la hidrogenació o fregit dels olis, la hidròlisi de les proteïnes o la refinació i extrusió de farines o cereals”.

Per a poder comprovar tot això ens hem de fixar en el seu etiquetatge, ja que allà és freqüent trobar tant matèries primeres refinades (farina, sucre, olis vegetals, sal, proteïna, etc.) com additius (conservants, colorants, edulcorants, potenciadors de sabor, emulsionants ...).

Malauradament, en aquest grup podem trobar el 80% dels queviures que venen en els supermercats com begudes ensucrades, precuinats, pastisseria, carns processades, galetes, làctics ensucrats, postres, dolços, cereals refinats, pizzes, nuggets, barretes energètiques o dietètiques, etc.

Tot i això, cal fer una distinció amb els productes processats que sí que són saludables perquè no interfereixen en la qualitat de l'aliment. Exemples d’això serien l'oli d'oliva, els formatges artesans, les conserves de peix, verdures o llegums, a més de les hortalisses o peix congelat.

Per què cal evitar els ultraprocessats?

Ja que la majoria d'aquests aliments contenen al menys una de les següents substàncies: additius, sal, greixos poc saludables, sucre i/o farines refinades, tendeixen a ser addictius. Són un tipus de productes barats, còmodes, apetitosos, accessibles i que es conserven durant molt temps, per la qual cosa ens poden crear un cert hàbit o dependència difícil d’eliminar. Totes aquestes substàncies no només ens aporten calories buides, sinó que són perjudicials per a la nostra salut i generen obesitat, diabetis, pujades de colesterol i altres problemes.

Actualment no hi ha un protocol clar i oficial establert per a poder frenar aquesta situació, ja que els interessos econòmics que moueu a les grans empreses que generen productes ultraprocessats (com Bimbo, Coca Cola, Gallina Blanca, Pepsico, Nestlé, Grefusa o Ferrero) aconsegueixen que aquestes companyies formin part del Pla d'Hàbits de Vida Saludables (Havisa) de l'Ministeri de Sanitat. Es tracta d’un pla de comunicació creat per promocionar hàbits de vida saludables en la població espanyola....o així hauria de ser.

Per tant, el que hem de fer és tenir una certa responsabilitat particular i adonar-nos de que part del que mengem no es bo per a la nostra salut. D’aquest forma, ho podem canviar poc a poc per millorar els nostres hàbits alimentaris i així  assegurar-nos de que posem la nostra salut com a prioritat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive