El sucre, un verí blanc?
El sucre, un verí blanc?

Redacció

El sucre, un perill creixent

Les autoritats sanitàries cada vegada adverteixen més del perill de consumir sucre en grans quantitats

Fa uns anys van ser els greixos i després els hidrats de carboni. Han estat alguns dels enemics en forma d’aliment que han anat sorgint els darrers temps. Avui dia és el sucre. I és que els darrers descobriments científics van aixafant cada cop més els potents interessos de la indústria alimentària. Però realment és dolent el sucre? Tot allò que té gust dolç és negatiu per a la nostra salut? 

El sucre es transforma en el nostre organisme, a priori, en energia. Però en excés es converteix en àcid greixós i s’emmagatzema per convertir-se en cèl·lules greixoses adiposes, que s’instal·len als malucs, les cuixes, els braços i l’estómac. A més, un excés de sucre pot portar a malalties com la diabetis de tipus 2 o la hiperglucèmia, malalties que poden malmetre els vasos sanguinis o òrgans vitals. Això incrementa el risc de patir problemes cardiovasculars, renals, accidents cerebrovasculars, problemes a la vista i neurològics. 

Cal distingir els tipus de sucres

Per tant, és recomanable evitar les grans quantitats de sucre. Però sobretot, cal distingir entre el sucre intrínsec, el que pertany a cada aliment, com la fruita o la verdura, de l’afegit o lliure. És aquest segon tipus, el que s’afegeix, el que cal evitar. Els aliments als quals s’hi afegeix sucre contenen monosacàrids i disacàrids tot i que també se’n pot trobar de manera natural en aliments com a la mel, els xarops, els sucs de fruita o els concentrats de suc. Aquest tipus de sucre “lliure” es troba en aliments que aparentment no contenen cap mena de sucre, com les salses, els sucs de fruita o les cada cop més conegudes com a “begudes ensucrades envasades”, que la Generalitat de Catalunya grava amb un impost amb l’objectiu de reduir-ne el consum pels efectes nocius per a la salut poblacional. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana reduir el consum de sucres lliures tant en adults com en infants a menys del 10% de la ingesta calòrica total. Una reducció per sota del 5% representaria beneficis addicionals per a la salut. 

Però com podem saber quins aliments contenen sucres afegits? La resposta sembla fàcil; mirant les etiquetes. D’entrada, ens podem fixar que el percentatge de sucre no superi entre els 8 i 10 grams (entre 2 i 10 es consideraria presència moderada, per cada 100 grams). Però a l’apartat en què apareixen els percentatges, de vegades no es desglossen tots els ingredients. Precisament, cal tenir en compte que sovint el sucre apareix batejat amb altres noms, com dextrosa, sacarosa, glucosa, melassa... i fins a més de 70 sinònims

Polítiques per limitar els sucres afegits

L’OMS recomana elaborar directrius polítiques que, tenint en compte els aliments disponibles i els costums alimentaris de cada país, adoptin les recomanacions de limitar el consum de sucres afegits. Un dels trucs per evitar en la mesura del possible els sucres afegits és basar la nostra dieta en aliments que estiguin mínimament processats. D’aquesta manera, ens assegurarem que no s’hi ha pogut afegir cap mena de sucre. De fet, els aliments que no requereixen etiquetes per desglossar-ne els ingredients són els que representen una garantia total que no contindran els sucres afegits que caldria evitar.  

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive