Tornen les baixes per Covid per no col·lapsar els CAP
Notícies relacionades
Tornen les baixes per Covid per no col·lapsar els CAP

Tornen les baixes per Covid, automàtiques i per 5 dies

Les baixes es poden demanar a La Meva Salut només notificant els símptomes, sense necessitat de test positiu

El Departament de Salut posa en marxa un sistema telemàtic per a que els positius en covid puguin agafar la baixa laboral a través de LaMevaSalut. Caldrà omplir un formulari online amb els símptomes que es tenen i un metge de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) revisarà el document i concedirà la baixa, que serà notificada al pacient el mateix dia per SMS o per mail. No caldrà aportar un test positiu. 

La baixa serà de 5 dies tot i que es podrà demanar l’alta abans si desapareixen els símptomes. La directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ha detallat que la concessió es basarà en un criteri de confiança i que no es faran trucades per comprovar l’estat del pacient.

No fa falta un positiu

“No volem un test positiu. Ni el volem ni ens interessa ni el demanarem”. Craywinckel, que ha explicat la mesura en una roda de premsa al Departament de Salut, ha insistit en que l’únic que caldrà per demanar la baixa serà omplir el formulari disponible a la web del CatSalut i explicar els símptomes que es pateixen.

El motiu per prendre aquesta decisió, segons ha explicat Craywinckel, és la voluntat de facilitar la tramitació de la baixa als que pateixen símptomes i evitar que s’acostin a un centre de salut per tal de disminuir la pressió assistencial i que algú amb el virus es passegi per un centre sanitari.

Tot i que la baixa serà, per defecte, limitada a cinc dies, Salut insta a que es demani l’alta també a través de la web si els símptomes desapareixen abans que expiri el termini. Pel contrari, si els símptomes persisteixen al cap dels cinc dies, recomanen que el malalt acudeixi al centre de salut per a que un metge pugui visitar-lo.

Ja no fa falta un positiu

Ja no fa falta un positiu

 

Confiança en la gent

Davant de l’escenari que alguns s’aprofitin de la situació, Craywinckel ha admès que el sistema requereix la corresponsabilitat de la gent i que només s’agafin la baixa els que realment tenen símptomes. Ha afegit que confien que això sigui així tenint en compte que quan es va activar un sistema similar al gener “la gent va actuar d’una manera prou sensata”.

Si bé Craywinckel ha afirmat que no es trucarà a la gent per verificar que es pateixen els símptomes, ha afegit que el metge de capçalera -que serà notificat de la baixa i rebrà el formulari de símptomes- podrà trucar al pacient si hi detecta una anomalia. “Pot ser que un metge, al veure el formulari, truqui al pacient perquè el coneix de tota la vida i cregui que una febre alta no és normal en aquella persona i li demani que s’acosti al CAP”, ha citat com a exemple.

Es pot demanar la baixa només amb un símptoma?

Craywinckel ha contestat a aquesta pregunta dient que no hi ha un barem de símptomes segons els qual es concedeixi o es denegui la baixa, sinó que aquesta es concedirà de forma generalitzada basant-se en un criteri de confiança en el pacient. “Cal preguntar-se si un aniria a treballar amb aquells símptomes en condicions normals. Si has passat la nit amb febre i no aniries a treballar, demanes la baixa a través de LaMevaSalut”, ha precisat la directora del CatSalut.

Craywinckel també ha precisat que es tracta d’una mesura temporal però no hi ha posat un termini. “Fins que la presència del virus sigui tan important com fins ara, el mantindrem. Si de sobte els contagis cauen, el traurem”, ha especificat.

Sense novetats pel que fa a la situació pandèmica

A la mateixa roda de premsa on s’ha anunciat el nou sistema per agafar la baixa per covid-19, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha fet balanç de la situació pandèmia a Catalunya.

Cabezas s’ha limitat a repassar les dades del SIVIC que s’havien publicat al matí, a recordar que cal ser prudents si es tenen símptomes, a animar a seguir amb la vacunació i a avançar que, segons les xifres del departament, el creixement de casos de la setena onada s’ha estabilitzat: “Ens cal veure les dades dels propers dies per confirmar-ho però creiem que estem arribant al pic de l'onada”, ha detallat Cabezas.

Arxivat a:

Comentaris (3)

Infermera Fa 1 any
Si ja no estem en pandèmia perquè es tracta a la gent que es contagia com si fossin la peste o extraterrestres... A lo millor a la gent jove no, però a la gent gran s'ha de visitar, res per telèfon perquè una neumonia es pot fer en 2 o 3 dies. Si hem de donar normalitat que sigui amb tots els aspectes, no només quan ens convé.
Metge d'un CAP Fa 1 any
Si us plau, respecteu les persones. A la foto que il·lustra aquesta foto hi és la mediadora d'àrab, que l'Hospital de Mataró va deixar sense feina tot i que és persona estimada i força útil. No té res a veure amb la notícia. Estic segur que el Capgrós té una altra foto per aquesta notícia. La necessitat de la medicació cultural és òbvia però, això no obstant, un cop més van primar els números sobre les persones.
Josep M@ Fa 1 any
Després de dos anys de pandémia les institucions encara no han après a regular ni a gestionar rés de rés, aquest pais no és pot anar amb aquesta màniga ample, estem en un pais de pillos i vividors.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive