Diferents tipus de mascaretes disponibles
Diferents tipus de mascaretes disponibles

Tipus de mascaretes i com les hem de fer servir

Quins models de mascaretes hi ha al mercat, quines ofereixen més protecció, com s’han de portar i mantenir i per què són imprescindibles contra la Covid

La mascareta és el sistema més simple i eficient d’aturar la propagació de la Covid-19. Això sí, tan sols és eficaç si en portem el model adequat, si en fem l’ús que correspon i si la mantenim com pertoca. Condicions que no tothom compleix, posant-se en perill a si mateix i als altres. Més enllà del que garlin els fanàtics de les teories conspiratòries, ha quedat plenament demostrat que les mascaretes –que a l’inici de la pandèmia no eren obligatòries- són una de les mesures de prevenció més importants per evitar contagis, i per això avui s’han de dur pràcticament sempre quan som en espais públics.

Les mascaretes protegeixen altres persones de la contaminació de la nostra saliva, i també –tot i que no tots els models- a qui la porta de la contaminació de la saliva d’altres persones. Sempre s’han de complementar, això sí, amb la distància de seguretat i amb la higiene de mans freqüent. I perden gran part de la seva efectivitat si no es duen adequadament. 

Aquest article, que compta amb l’assessorament informatiu de la farmàcia Colldeforn de Mataró, analitza els seus avantatges i inconvenients dels diferents tipus de mascareta, els seus modes d’ús i els casos en què cal portar-les, en base al que estableixen els departaments de Salut de la Generalitat i l’Estat. L’elecció del model i la durada de cada mascareta sempre dependrà, en tot cas, de l’àmbit i circumstàncies on s’utilitzi: la càrrega viral a la que ens exposem no serà la mateixa si som a un hospital o a un parc, per exemple.

Tipus de mascaretes

N’hi ha bàsicament de quatre tipus: les higièniques (les més simples i normalment d’un sol ús), les quirúrgiques (similars, però amb un major grau de protecció), les autofiltrants (que eviten la transmissió i també protegeixen qui la porta) i les de teixit (amb un grau molt variable d’eficiència).

Mascareta higiènica

higiènica         

Són les més bàsiques, i les més habituals. Estan indicades per a les persones sanes. Presenten com a principal característica que no protegeixen a qui la porta, sinó que es limiten a evitar que els portadors transmetin agents infecciosos. Per tant, els seus usuaris estan exposats als demés si aquests no porten mascareta o bé no la duen adequadament. Si són d’un sol ús (les més habituals), es recomana no dur-les més de quatre hores (màxim un dia), i llençar-les si s’humitegen; en cas que siguin reutilitzables, com amb les casolanes, no es pot sobrepassar el número màxim de rentats indicat (a la rentadora a un mínim de 60 o 90 graus). Es poden comprar a supermercats, farmàcies i altres establiments.

Mascareta quirúrgica

quirurgica         

Similar a la higiènica però amb un grau més elevat de protecció. Per això són les que, des d’un primer moment, les autoritats sanitàries han recomanat per a les persones portadores del virus, encara que siguin asimptomàtiques. Com la higiènica, no protegeix al portador, sinó als demés. Són les mascaretes habituals que trobem a l’entorn sanitari. Només les farmàcies estan autoritzades a vendre-les. Són d’un sol ús, no es recomana dur-les més de 4 hores (màxim durant un dia) i no es poden rentar. 

Mascareta EPI o autofiltrant

FPP2         

Fins ara conegudes com a KN95. A més d’evitar que els seus portadors transmetin la infecció, qui la duu també queda protegit del contagi. Al contrari que les higièniques o quirúrgiques, filtren les partícules en suspensió exteriors. Per contra, es fan més incòmodes de dur ja que el seu portador s’oxigena menys amb elles, per això no són recomanables per a infants ni per a feines que comportin desgast físic. Es recomana no fer-les servir més de tres dies si es porten durant tota la jornada laboral o educativa diària. N’hi ha de tres tipus, classificades de menor a major nivell de protecció: FFP1, FFP2 (les més habituals) i FFP3. 

Mascareta de teixit

tèxtil         

Es limiten a exercir de barrera per impedir la propagació de les gotetes respiratòries que expulsem quan tossim, esternudem o parlem. Solen estar fetes de polièster, cotó 100% o poliamida. El seu nivell de protecció varia molt segons el model, i tan sols es consideren fiables (a un nivell similar a la mascareta tipus higiènica) i reutilitzables si porten triple capa de protecció i tenen la garantia del segell UNE0065. Normalment aguanten entre 25 i 50 rentades. S’han de netejar regularment -si pot ser, a diari- a la rentadora a mínim 60 graus.

Com s'han d'utilitzar les mascaretes?

com posarse la         

Haver-se de posar i treure a diari la mascareta pot comportar una certa laxitud a l’hora de complir les normes d’ús bàsiques, però aquestes són imprescindibles de cara a garantir l’eficàcia d’aquestes peces com a element protector.

  • Abans de posar-les, cal rentar-se les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic.
  • A l’hora de col·locar-la, cal garantir que cobreixi bé la boca i el nas, sense que quedi espai entre la cara i la mascareta.
  • Mentre la duem, no s’ha de tocar (o rentar-se bé les mans si és imprescindible).
  • En treure-se-la, s’ha de fer des de les cintes que la subjecten sense tocar la part que pugui estar contaminada.
  • En cas de ser d’un sol ús, l’hem de llençar en una bossa tancada.
  • Si és autofiltrant, netejar la zona d’ajustament amb la cara. I si és de teixit, rentar-la a 60 graus.
gent passejant mascarets         

Quan és obligatori portar-la?

  • Els majors de 6 anys han de dur-la a la via pública i en espais exteriors encara que es mantingui la distància social.
  • També a qualsevol espai tancat d’ús públic o obert al públic, i quan s’usa el transport públic.
  • A l’escola tots els alumnes majors de 6 anys també l’han de dur, com a mínim fins que no baixin els índexs de rebrot a Catalunya.
  • És recomanable (però no obligatori) per a tots els infants d’entre 3 i 5 anys, en els mateixos casos en què és obligatori per a la resta de persones; i a casa, quan s’estigui en situació d’aïllament i quan s’hagi de cuidar i atendre una persona malalta.
  • No cal fer-ne ús durant la pràctica esportiva i mentre s’està menjant o bevent.

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive