Diferents tipus de mascaretes disponibles
Diferents tipus de mascaretes disponibles

Tipus de mascaretes i com les hem de fer servir

Quins models de mascaretes hi ha al mercat, quines ofereixen més protecció, com s’han de portar i mantenir i per què són imprescindibles contra la Covid

La mascareta és el sistema més simple i eficient d’aturar la propagació de la Covid-19. Això sí, tan sols és eficaç si en portem el model adequat, si en fem l’ús que correspon i si la mantenim com pertoca. Condicions que no tothom compleix, posant-se en perill a si mateix i als altres. Més enllà del que garlin els fanàtics de les teories conspiratòries, ha quedat plenament demostrat que les mascaretes –que a l’inici de la pandèmia no eren obligatòries- són una de les mesures de prevenció més importants per evitar contagis, i per això avui s’han de dur pràcticament sempre quan som en espais públics.

Les mascaretes protegeixen altres persones de la contaminació de la nostra saliva, i també –tot i que no tots els models- a qui la porta de la contaminació de la saliva d’altres persones. Sempre s’han de complementar, això sí, amb la distància de seguretat i amb la higiene de mans freqüent. I perden gran part de la seva efectivitat si no es duen adequadament. 

Aquest article, que compta amb l’assessorament informatiu de la farmàcia Colldeforn de Mataró, analitza els seus avantatges i inconvenients dels diferents tipus de mascareta, els seus modes d’ús i els casos en què cal portar-les, en base al que estableixen els departaments de Salut de la Generalitat i l’Estat. L’elecció del model i la durada de cada mascareta sempre dependrà, en tot cas, de l’àmbit i circumstàncies on s’utilitzi: la càrrega viral a la que ens exposem no serà la mateixa si som a un hospital o a un parc, per exemple.

Tipus de mascaretes

N’hi ha bàsicament de quatre tipus: les higièniques (les més simples i normalment d’un sol ús), les quirúrgiques (similars, però amb un major grau de protecció), les autofiltrants (que eviten la transmissió i també protegeixen qui la porta) i les de teixit (amb un grau molt variable d’eficiència).

Mascareta higiènica

higiènica         

Són les més bàsiques, i les més habituals. Estan indicades per a les persones sanes. Presenten com a principal característica que no protegeixen a qui la porta, sinó que es limiten a evitar que els portadors transmetin agents infecciosos. Per tant, els seus usuaris estan exposats als demés si aquests no porten mascareta o bé no la duen adequadament. Si són d’un sol ús (les més habituals), es recomana no dur-les més de quatre hores (màxim un dia), i llençar-les si s’humitegen; en cas que siguin reutilitzables, com amb les casolanes, no es pot sobrepassar el número màxim de rentats indicat (a la rentadora a un mínim de 60 o 90 graus). Es poden comprar a supermercats, farmàcies i altres establiments.

Mascareta quirúrgica

quirurgica         

Similar a la higiènica però amb un grau més elevat de protecció. Per això són les que, des d’un primer moment, les autoritats sanitàries han recomanat per a les persones portadores del virus, encara que siguin asimptomàtiques. Com la higiènica, no protegeix al portador, sinó als demés. Són les mascaretes habituals que trobem a l’entorn sanitari. Només les farmàcies estan autoritzades a vendre-les. Són d’un sol ús, no es recomana dur-les més de 4 hores (màxim durant un dia) i no es poden rentar. 

Mascareta EPI o autofiltrant

FPP2         

Fins ara conegudes com a KN95. A més d’evitar que els seus portadors transmetin la infecció, qui la duu també queda protegit del contagi. Al contrari que les higièniques o quirúrgiques, filtren les partícules en suspensió exteriors. Per contra, es fan més incòmodes de dur ja que el seu portador s’oxigena menys amb elles, per això no són recomanables per a infants ni per a feines que comportin desgast físic. Es recomana no fer-les servir més de tres dies si es porten durant tota la jornada laboral o educativa diària. N’hi ha de tres tipus, classificades de menor a major nivell de protecció: FFP1, FFP2 (les més habituals) i FFP3. 

Mascareta de teixit

tèxtil         

Es limiten a exercir de barrera per impedir la propagació de les gotetes respiratòries que expulsem quan tossim, esternudem o parlem. Solen estar fetes de polièster, cotó 100% o poliamida. El seu nivell de protecció varia molt segons el model, i tan sols es consideren fiables (a un nivell similar a la mascareta tipus higiènica) i reutilitzables si porten triple capa de protecció i tenen la garantia del segell UNE0065. Normalment aguanten entre 25 i 50 rentades. S’han de netejar regularment -si pot ser, a diari- a la rentadora a mínim 60 graus.

Com s'han d'utilitzar les mascaretes?

com posarse la         

Haver-se de posar i treure a diari la mascareta pot comportar una certa laxitud a l’hora de complir les normes d’ús bàsiques, però aquestes són imprescindibles de cara a garantir l’eficàcia d’aquestes peces com a element protector.

 • Abans de posar-les, cal rentar-se les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic.
 • A l’hora de col·locar-la, cal garantir que cobreixi bé la boca i el nas, sense que quedi espai entre la cara i la mascareta.
 • Mentre la duem, no s’ha de tocar (o rentar-se bé les mans si és imprescindible).
 • En treure-se-la, s’ha de fer des de les cintes que la subjecten sense tocar la part que pugui estar contaminada.
 • En cas de ser d’un sol ús, l’hem de llençar en una bossa tancada.
 • Si és autofiltrant, netejar la zona d’ajustament amb la cara. I si és de teixit, rentar-la a 60 graus.
gent passejant mascarets         

Quan és obligatori portar-la?

 • Els majors de 6 anys han de dur-la a la via pública i en espais exteriors encara que es mantingui la distància social.
 • També a qualsevol espai tancat d’ús públic o obert al públic, i quan s’usa el transport públic.
 • A l’escola tots els alumnes majors de 6 anys també l’han de dur, com a mínim fins que no baixin els índexs de rebrot a Catalunya.
 • És recomanable (però no obligatori) per a tots els infants d’entre 3 i 5 anys, en els mateixos casos en què és obligatori per a la resta de persones; i a casa, quan s’estigui en situació d’aïllament i quan s’hagi de cuidar i atendre una persona malalta.
 • No cal fer-ne ús durant la pràctica esportiva i mentre s’està menjant o bevent.

Comentaris (3)

Josep M@ Fa 3 mesos
Després de 6 mesos de pandémia es penós que encara es tinguin que fer article com aquest el que no està informat a dia de avui o es un deixat o es tonto. I en referència amb les de roba es increïble que hasta amb això es deixi manipular la gent per la dichosa moda passant per sobre el respecte que s'ha de tenir en vers els demés... Señors/es que ens estem jugant vides humanes a la mierda la moda!!!
Xavier Fa 3 mesos
Hi ha moltes mascaretes de teixit en el mercat que diuen que tenen certificació UNE0065, que estan homologades, etc... Però poques d’elles ho són. Al centre de Mataró hi ha botigues que venen mascaretes que no compleixen la normativa (encara que ho diuen) i ens juguem la salut per culpa d’uns quants que volen fer negoci brut amb aquest producte. Hi ha unes mascaretes que es comercialitzen a nivell nacional, i que estan fabricades a Mataró. Que compleixen tota normativa, són les masks A
xx Fa 3 mesos
Mascareta de teixit Per cumplir la norma UNE0065 només hi ha un patró, totes les altres no estan certificades. Encara que tingui només una capa (i no tres) si hi ha el test de filtrabilitat a + de 90 és OK. El final, quan et compres una mascareta ha d'estar homologada seguint la UNE0065 i és important la filtració després dels rentats que indica el fabricant. La resta de mascaretes reulititzables son FAKE i ningú ho sap.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive