Ajudes als establiments i autònoms.
Ajudes als establiments i autònoms.

Mascareta obligatòria des de dijous: quan s'ha de portar i quan no?

S'ha de dur encara que es mantingui la distància de seguretat i hi ha poques excepcions, com ara l'esport, menors de 6 anys o contraindicacions de salut

L'ús obligatori de les mascaretes entrarà en vigor aquest dijous, dia 9, a tota Catalunya. Així ho ha decretat aquest dimecres el Procicat (Pla territorial de protecció civil de Catalunya), en una norma que obliga a posar-se la mascareta sense tenir en compte el distanciament social, és a dir, encara que hi hagi distància física suficient. L'enduriment de la normativa per part de la Generalitat ve motivada per l'intent d'evitar arreu del territori rebrots de Covid-19 com el del Segrià.  Les mascaretes seran obligatòries per a als majors de 6 anys a la via pública, en espais a l'aire lliure o en interiors oberts al públic.

És obligatori a l'exterior encara que es respecti la distància d'1,5 metres entre persones

Des que s'ha anunciat la mesura, hi ha hagut força confusió sobre les circumstàncies en les que, a partir d'aquest dijous, cal dur la mascareta i en quins casos segueix havent-hi excepcions. Segons el document elaborat i aprovat pel Procicat, l'ús de la mascareta és obligatori a l'exterior encara que es respecti la distància d'1,5 metres entre persones, al contrari del que establia fins ara la normativa. També s'entenia que no era necessari si hi havia 2,5m2 al voltant de cada persona. Des de la represa de la normalitat, es podia circular a l'aire lliure sense mascareta quan es podia respectar la distància de seguretat.

La mesura manté les excepcions quan la "naturalesa de l'activitat ho faci incompatible", com en casals d'estiu o per fer esport. Per la consellera de Salut, Alba Vergés, cal apostar per un "canvi d'hàbits" i "interioritzar" portar la mascareta al sortir de casa: "tots hem de tenir al cap que som transmissions potencials". L'incompliment de la mesura se sancionarà amb una multa de 100 euros.

La mascareta ja és obligatòria al transport públic

La mascareta ja és obligatòria al transport públic

Malgrat que l'ús de la mascareta passa a ser generalitzat, encara es mantenen diverses excepcions que ja estaven establertes des de la represa. Per exemple els infants menors de 6 anys no han de dur mascareta, ni tampoc aquells que estiguin fent esport. Es manté l'exempció per aquelles persones per qui l'ús de mascareta estigui contraindicat per motius de salut

Evitar nous rebrots

La mesura implica que Catalunya sigui el territori de l'Estat espanyol on la normativa en aquest àmbit és més dura. El Procicat l'ha aprovat després del greu rebrot que s'ha viscut a Lleida i al Segrià, que ha comportat el confinament de la comarca, després del gran augment de casos de Covid-19 detectat durant les darreres setmanes. 

Es manté viu el debat mèdic sobre les vies de transmissió de la Covid-19

L'ús de les mascaretes també està en el centre del debat mèdic sobre les vies de transmissió del coronavirus. En les darreres hores l'Organització Mundial de la Salut ha admès que hi ha proves que el virus es pugui transmetre per l'aire, quedant en suspensió i sent aspirat per altres persones. Fins ara l'OMS contemplava com a via de contagi principal les gotes amb virus que surten de la boca o del nas d'una persona portadora i que són aspirades o empassades per una altra. Científics d'arreu del món han instat a l'organització a tenir en compte la transmissió aèrea com a via. 

 

 

Arxivat a:

Comentaris (7)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive