Ajudes als establiments i autònoms.
Ajudes als establiments i autònoms.

Mascareta obligatòria des de dijous: quan s'ha de portar i quan no?

S'ha de dur encara que es mantingui la distància de seguretat i hi ha poques excepcions, com ara l'esport, menors de 6 anys o contraindicacions de salut

L'ús obligatori de les mascaretes entrarà en vigor aquest dijous, dia 9, a tota Catalunya. Així ho ha decretat aquest dimecres el Procicat (Pla territorial de protecció civil de Catalunya), en una norma que obliga a posar-se la mascareta sense tenir en compte el distanciament social, és a dir, encara que hi hagi distància física suficient. L'enduriment de la normativa per part de la Generalitat ve motivada per l'intent d'evitar arreu del territori rebrots de Covid-19 com el del Segrià.  Les mascaretes seran obligatòries per a als majors de 6 anys a la via pública, en espais a l'aire lliure o en interiors oberts al públic.

És obligatori a l'exterior encara que es respecti la distància d'1,5 metres entre persones

Des que s'ha anunciat la mesura, hi ha hagut força confusió sobre les circumstàncies en les que, a partir d'aquest dijous, cal dur la mascareta i en quins casos segueix havent-hi excepcions. Segons el document elaborat i aprovat pel Procicat, l'ús de la mascareta és obligatori a l'exterior encara que es respecti la distància d'1,5 metres entre persones, al contrari del que establia fins ara la normativa. També s'entenia que no era necessari si hi havia 2,5m2 al voltant de cada persona. Des de la represa de la normalitat, es podia circular a l'aire lliure sense mascareta quan es podia respectar la distància de seguretat.

La mesura manté les excepcions quan la "naturalesa de l'activitat ho faci incompatible", com en casals d'estiu o per fer esport. Per la consellera de Salut, Alba Vergés, cal apostar per un "canvi d'hàbits" i "interioritzar" portar la mascareta al sortir de casa: "tots hem de tenir al cap que som transmissions potencials". L'incompliment de la mesura se sancionarà amb una multa de 100 euros.

La mascareta ja és obligatòria al transport públic

La mascareta ja és obligatòria al transport públic

Malgrat que l'ús de la mascareta passa a ser generalitzat, encara es mantenen diverses excepcions que ja estaven establertes des de la represa. Per exemple els infants menors de 6 anys no han de dur mascareta, ni tampoc aquells que estiguin fent esport. Es manté l'exempció per aquelles persones per qui l'ús de mascareta estigui contraindicat per motius de salut

Evitar nous rebrots

La mesura implica que Catalunya sigui el territori de l'Estat espanyol on la normativa en aquest àmbit és més dura. El Procicat l'ha aprovat després del greu rebrot que s'ha viscut a Lleida i al Segrià, que ha comportat el confinament de la comarca, després del gran augment de casos de Covid-19 detectat durant les darreres setmanes. 

Es manté viu el debat mèdic sobre les vies de transmissió de la Covid-19

L'ús de les mascaretes també està en el centre del debat mèdic sobre les vies de transmissió del coronavirus. En les darreres hores l'Organització Mundial de la Salut ha admès que hi ha proves que el virus es pugui transmetre per l'aire, quedant en suspensió i sent aspirat per altres persones. Fins ara l'OMS contemplava com a via de contagi principal les gotes amb virus que surten de la boca o del nas d'una persona portadora i que són aspirades o empassades per una altra. Científics d'arreu del món han instat a l'organització a tenir en compte la transmissió aèrea com a via. 

 

 

Arxivat a:

Comentaris (5)

Montse Fa 2 anys
https://www.totbarcelona.cat/societat/benito-almirante-la-decisio-de-la-mascareta-al-carrer-es-politica-84193/?fbclid=IwAR3iPJ5ktLx-UD4dApaGaiC_nt2_0gh4q0U2ayBZrNYcBAp5BJhLS0O_ACE Això és el que diu un especialista en malalties infeccioses.
Myriam Fa 2 anys
Mucha gente sin mascarillas y los mozos de escuadra pasando a su costado y ni los multan ni nada. Y los que hacen ejercicio corriendo deberían marcarle un horario muy temprano por la mañana porque a la hora que sale todo el mundo está gente pasa cerca de uno tirando todo tipo de virus.
roberto rodrigo Fa 2 anys
Cuando no tienes ni idea pero parece q tienes q hacer algo, se te ocurre una estupidez y como los q te rodean son tan inutiles como tu hasta te felicitan. Tenemos un Gobern de incompetentes de los que no se puede esperar nada
jordi Fa 2 anys
Medidas estúpidas a nivel del Gobern.....en fin vas a las 05h de la mañana a trabajar q te cruzas con 3 personas en 5 km y tienes q llevar mascarilla pero entras a las 19h en un bar y te la quitas sin más.... pues nada Ole, Ole y Olé!!!!!
Alberto Fa 2 anys
Sa de du a la plata prenden el sol?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive