Què tenen les persones que no poden parar de tossir?
Què tenen les persones que no poden parar de tossir?

Redacció

Què tenen les persones que no poden parar de tossir?

La tos crònica de més de vuit setmanes ha de consultar-se amb l'especialista ja que no sols és un símptoma, sinó probablement està associada a una malaltia respiratòria

COLLDEFORN PATROCINI
 

La tos crònica, una afecció sovint menystinguda, emergeix com un símptoma persistent que, més enllà d'indicar una possible malaltia respiratòria subjacent, impacta significativament la qualitat de vida dels afectats. Amb una prevalença del 5,5% a la població espanyola, aquest fenomen requereix una atenció més àmplia i un abordatge multidisciplinari.

La tos crònica és aquella que dura més de vuit setmanes i no se li ha prestat la importància que mereix: fins ara se li ha tractat com a símptoma, però gairebé sempre té una causa concreta que la produeix. A partir de 2024, sortirà el primer fàrmac amb una indicació específica per a la tos crònica, que serà probablement de prescripció hospitalària per pneumòlegs experts en aquest tema, tal com s'està plantejant actualment. Pel que les persones que pateixen de tos que persisteix més enllà de les vuit setmanes, hauran de consultar al seu metge de capçalera perquè realitzi l'estudi inicial de la tos crònica i si persisteix malgrat haver-li realitzat els estudis bàsics, valori la possibilitat de ser derivat al pneumòleg per a completar l'estudi. 

La Dra. Astrid Crespo, metgessa adjunta del Servei de Pneumologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i investigadora de Barcelona Respiratory Network (BRN), destaca la importància de considerar la tos crònica com una malaltia i no només com un símptoma. La divisió de la tos crònica en dues categories, refractària i idiopàtica, planteja desafiaments en el diagnòstic, amb la primera persistint malgrat el tractament de les malalties subjacents i la segona sense una causa identificada després d'un estudi diagnòstic exhaustiu.

L'horitzó s'il·lumina amb la promesa del llançament, l'any vinent, del primer fàrmac amb indicació específica per a la tos crònica refractària, amb una probable prescripció hospitalària sota la supervisió de pneumòlegs especialitzats.

Com actuar davant d'un cas de tos crònica:

  1. Consulta amb l'Especialista: Si experimentes tos crònica que perdura més de vuit setmanes, és essencial consultar amb l'especialista, com pneumòlegs, per a un estudi diagnòstic més profund.
  2. Comunicació entre Professionals: Fomenta la comunicació efectiva entre metges de capçalera i especialistes, establint protocols i circuits de derivació que permetin una gestió integral dels pacients amb tos crònica.
  3. Abordatge Multidisciplinari: Considera la tos crònica com una malaltia i no només com un símptoma. Proporciona un abordatge multidisciplinari amb la col·laboració d'especialitats com pneumòlegs, al·lergòlegs i digestòlegs.
  4. Autoconeixement i Seguiment: Coneix els teus símptomes, mantingues un registre de la freqüència i la intensitat de la tos, i comunica-ho al teu metge en les visites de seguiment.
  5. Educació del Pacient: Fomenta l'educació del pacient, proporcionant informació clara i accessible sobre la tos crònica, les seves causes i el tractament disponible.
  6. Estudi Diferenciat per Gravetat: Treballa en la creació d'una estratificació de la gravetat de la tos crònica, permetent una millor comprensió i gestió dels diferents graus de la malaltia.
  7. Recursos Comunitaris: Estableix recursos comunitaris que facilitin l'accés dels pacients a suport i informació, promocionant l'autocura i la millora de la qualitat de vida.
  8. Col·laboració en Recerca: Incentiva la col·laboració en recerca per explorar avenços en el coneixement de la tos crònica i desenvolupar noves teràpies o estratègies de maneig.

Amb aquesta aproximació integral, es busca canviar la narrativa al voltant de la tos crònica, proporcionant als afectats una millora significativa en la seva qualitat de vida i establint una base per a futures investigacions i innovacions en la gestió d'aquesta condició.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive