Un 'menstrual point' a l'Ajuntament de Mataró
Notícies relacionades
Un 'menstrual point' a l'Ajuntament de Mataró

Només 10 permisos menstruals en dos anys a l'Ajuntament de Mataró

El règim de flexibilitat horària recuperable en cas de menstruació o menopausa amb afectació a la salut no és prou conegut o no acaba de ser útil, segons fonts sindicals

Un total de 394 treballadores públiques de la Generalitat s'han acollit al permís menstrual que es va anunciar l'octubre del 2022 i que consisteix a un règim de flexibilitat horària recuperable en cas de menstruació o menopausa amb afectació a la salut. Es tracta de prop d'un 0,3% del total de 132.064 dones que treballen a la Generalitat. Una xifra molt reduïda, que també es reprodueix a Mataró, segons dades recopilades per l'Agència Catalana de Notícies, on només hi ha hagut 10 permisos en dos anys. Fonts sindicals de la capital del Maresme creuen que el permís té poca incidència i que és mostra que "o no acaba de ser útil o no és prou conegut".

A l'Ajuntament de Mataró, el permís és vigent des de setembre de 2021, arran d'una moció del grup d'ERC uns mesos abans. Des de llavors, les treballadores municipals tenen fins a 8 hores mensuals de la seva jornada que poden flexibilitzar -s'han de recuperar- per les molèsties que els pugui provocar la menstruació o el climateri. 

Amb tot, l'ús que se'n fa no està molt estès, d'acord amb les dades facilitades per l'Ajuntament de Mataró. Els anys 2022 i 2023, els únics exercicis que es poden analitzar complets, van demanar el permís sis dones, el 2022, per un temps total de 20 hores i 48 minuts, i quatre dones el 2023 per un temps de 18 hores i 16 minuts. 

La valoració que en fan els treballadors és igualment "positiva" per la pròpia existència del permís i pel que representa des del punt de vista d'avenç social. Tot i això, les dades porten a pensar que "o no acaba de ser útil o no és prou conegut", segons comenta la secretària general de CCOO a l'Ajuntament de Mataró i membre del comitè d'empresa, Marta Loire. 

Ajuntament de Mataró, investigada per presumptes contractacions a dit

Ajuntament de Mataró

Loire admet que caldrà fer "més incidència" sobre l'existència d'aquest permís: "Ja ens trobem amb altres permisos o condicions laborals on hi ha cert desconeixement per part dels treballadors". Loire també opina que el fet que sigui un permís de flexibilitat, i que per tant són hores que s'han de recuperar, pot portar moltes dones a no demanar-lo. 

Aquest condicionant, detalla la portaveu sindical, pot fer que moltes dones en situació invalidant prefereixin "aguantar" el dolor per no haver de fer "filigranes de conciliació" a l'hora d'haver de recuperar les hores no treballades. Des del sindicat asseguren que consultaran a les treballadores per conèixer realment per què no es fa servir més. 

I és que segons dades analitzades per CCOO, d'acord amb estadístiques de prevalença del dolor menstrual en dones en edat fèrtil, així com de la síndrome climatèrica durant la transició a la menopausa, el potencial de dones de la plantilla de l'Ajuntament de Mataró que podrien acollir-se a aquest permís serien unes 70. 

D'altra banda, des de l'Ajuntament de Mataró s'han pres altres iniciatives capdavanters relacionades amb la menstruació i la salut femenina, amb la instal·lació dels anomenats 'menstrual points' als lavabos dels edificis municipals. Es tracta de dispensadors de tampons i compreses gratuïts on les treballadores es poden adreçar en cas de "necessitat sobrevinguda". 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive