Un avenç important.
Un avenç important.

Paula Saez

Investigadors detecten la raó de la mort sobtada del lactant

Diversos investigadors del Children's Hospital Westmead de Sydney presenten un informe que explora la raó perquè es produeixi la síndrome de mort sobtada del lactant (SMSL).

Investigar i descobrir l’origen de les malalties, afeccions i síndromes que afecten a la població és primordial per poder tractar-les a temps. Una d’elles, tristament letal i que afecta als nadons, és la síndrome de mort sobtada del lactant (SMSL). Representa al voltant del 37% de les morts sobtades inesperades de nadons a l'any (dades dels EUA), i la seva causa s'ha mantingut en gran part desconeguda tots aquests anys. Fins ara, ja que aquest mateix mes de maig un grup d’investigadors del Children's Hospital Westmead de Sydney van publicar un estudi que va confirmar no només com moren aquests nadons, sinó per què.

Què novetats tenim de la SMSL?

Durant aquests anys es tenia la creença que aquest fenomen podria ser causat per un defecte a la part del cervell que controla l'excitació de la son i la respiració. La teoria era que si el nadó deixava de respirar durant la son, el defecte evitaria que el nen es sorprengués o es despertés. Mitjançant l'anàlisi i comparació de mostres de sang seca preses de nounats (que van morir per SMSL i altres causes desconegudes) amb la de nadons sans, els investigadors de Sydney han pogut confirmar aquesta teoria.

Concretament, el seu estudi reflecteix que l'activitat de l'enzim butirilcolinesterasa (BChE) era significativament menor en els nadons que van morir de SMSL en comparació amb la d’altres sans. Aquest enzim té un paper important en la via d'excitació del cervell, i per això aquí es troba la solució a per què la SMSL normalment es produeix durant la son.

Per tot això, i lamentablement, a hores d’ara no es pot fer res per prevenir aquesta SMSL, però sens dubte la troballa representa la possibilitat d'identificar nadons en risc de patir l’afecció abans de la mort i obre noves vies per a futures investigacions sobre intervencions específiques. El que ha de quedar clar és que els pares no són culpables d’aquesta síndrome en els seus fills, una idea que durant anys molts han tingut a la consciència i per la qual el sentiment de culpa ha estat present.

Tot i que les recomanacions com posar els nadons d'esquena per dormir, no deixar que s'escalfin en excés i mantenir totes les joguines i mantes fora del bressol són pràctiques segures per protegir els nadons durant la son, la SMSL no es pot prevenir amb aquests passos.

Amb investigacions com la que ens ocupa, del Children's Hospital Westmead de Sydney, els investigadors poden centrar la seva atenció en treballar per trobar una solució. S’espera que els propers anys els membres de la comunitat mèdica que han estudiat la SMSL es posin a treballar en una prova de cribratge per identificar els nadons que corren risc de patir-la i, amb el temps i l’estudi, esperem que s’arribi a prevenir-la del tot.

Font: biospace

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive