Un quiròfan a l'Hospital de Mataró
Un quiròfan a l'Hospital de Mataró

L’Hospital de Mataró tracta la pròstata amb làser

L’Hospital de Mataró fa un centenar d’intervencions  anuals d’hiperplàsia benigna de pròstata amb la millor tecnologia làser del mercat

El Servei d’Urologia de l’Hospital de Mataró va incorporar fa un any aquesta tècnica amb làser  Holmium, considerada la més avançada en el tractament de la pròstata. Amb aquesta tècnica es poden intervenir fins a 100 persones en un any d’una dolència que afecta a més de la meitat dels majors de 50 anys.

La hiperplàsia benigna de pròstata (HBP) és un engrandiment de la glàndula prostàtica que provoca  diverses molèsties i pot generar una obstrucció de la sortida de l’orina de la bufeta. Té un gran  impacte en la qualitat de vida dels pacients i és el principal motiu de consulta a l’uròleg en homes  de més de 50 anys, ja que la pròstata es van engrandint inevitablement amb l’edat.  

Hi ha tres formes d’operar la HBP. Si la pròstata té un volum inferior a 60 cc, la tècnica que s’utilitza  és la resecció transuretral (RTU) –que consisteix en la inserció d’un instrument anomenat  resectoscopi per la uretra per extirpar el teixit que produeix l’obstrucció– i en pròstates de més de  150 cc s’aconsella la cirurgia oberta, ja que el temps quirúrgic via endoscòpica seria molt llarg. És en  pròstates d’entre 60 i 150 cc on s’està implantant l’ablació amb làser Holmium, menys invasiva i  amb menys complicacions.  

Considerada la millor del mercat

Aquesta cirurgia làser es va iniciar a l’Hospital de Mataró el març de 2021 i aquest any s’espera  arribar al centenar d’intervencions amb aquesta tècnica. Els resultats han estat molt positius, ja l’ús  del làser comporta un menor sagnat durant la intervenció, cap pacient ha requerit transfusió  postoperatòria (mentre que la taxa de transfusions en la cirurgia oberta és del 10%,  aproximadament) i la mitjana de dies que el pacient ha d’estar ingressat a l’hospital s’ha reduït fins  a les 48-72 hores, enfront els 4-5 dies que requereix la cirurgia oberta.  

A l’Hospital de Mataró, els uròlegs que realitzen aquesta tècnica són Mauro Sbriglio i Juan Llopis.  Segons Sbriglio, “els resultats són molt similars a la cirurgia oberta però minimitzant les  complicacions, ja que com no es fa cap incisió, no hi ha ferida i s’eviten infeccions i es redueix el  dolor postoperatori”. També afegeix que un altre benefici del làser Holmium per sobre d’altres  làsers és que “el teixit extirpat s’extreu i es pot analitzar i quantificar, i això ajuda al diagnòstic  d’altres patologies, com el càncer de pròstata”  

A llarg termini també hi ha beneficis demostrats, ja que un estudi realitzat per l’Associació Europea  d’Urologia indica que el 92% dels pacients intervinguts amb làser Holmium estan satisfets o molt  satisfets al cap de sis anys, i que només un 1,4% va necessitar una reintervenció, mentre que entre  els pacients sotmesos a una resecció transuretral, la taxa de reintervenció és del 8% als sis anys. 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive