Quan arribem a una certa edat, és molt probable que els nostres problemes de salut augmentin. Per aquest motiu, és important mantenir-nos sans i actius durant tota la nostra vida. Una alimentació equilibrada i una rutina d’exercicis habitual són dos dels elements bàsics en aquesta missió. Tot i això, és inevitable que alguns patim malalties inesperades o dolences inevitables. Entre tot el catàleg possible trobem els infarts, la recuperació dels quals està lligada al tema que tractem avui: la rehabilitació cardíaca. Aquests programes de rehabilitació tenen la finalitat d’ajudar als pacients a incorporar-se a una vida normal després de patir una malaltia cardíaca. A continuació us expliquem exactament en què consisteixen, ja que augmentar els nostres coneixements de temes de salut sempre va bé.
Què és la rehabilitació cardíaca i quan és necessària? Fases i beneficis
Més enllà de la funció esmentada, els programes de rehabilitació cardíaca compleixen també l’objectiu de identificar i ajudar a corregir les causes que l'han produït aquesta cardiopatia. Concretament, es defineix com “el conjunt d'intervencions dirigides a millorar l'evolució de la malaltia cardiovascular, influint sobre la condició física, mental i social del pacient”. No s'ha de considerar com una teràpia aïllada, sinó que ha de ser integrada en el tractament global de la malaltia cardiovascular per a aconseguir complir l’objectiu d’una recuperació total i una correcta identificació de l’origen del problema.
Tot i que es podria pensar que el pilar base d’aquests programes és l’exercici, la base de la rehabilitació és el canvi d’hàbits (en cas de que no es porti una vida massa sana ni activa). Podem considerar tres aspectes com a principals: dieta cardiosaludable, exercici físic i l'abstenció total de tabac. Un altre objectiu és que el pacient tingui consciència de la importància de prendre la medicació correctament i complir el temps de tractament establert pel seu metge. Aquestes són les fases principals per les que està compost el programa de rehabilitació:
- Fase 1: es tracta del temps que el pacient està ingressat a l'hospital a causa de la seva cardiopatia.
- Fase 2: comença després de rebre l'alta i es tracta del moment en el que el pacient s'integra activament en un programa multidisciplinari que inclou tots els passos mencionats anteriorment com entrenament físic supervisat, actuacions psicològiques, consells sobre alimentació, control de factors de risc, un programa educatiu i optimització del tractament farmacològic.
- Fase 3: comença quan l’anterior acaba. Aquesta fase durarà tota la resta de la vida del pacient, ja que haurà de continuar practicant les recomanacions que ha rebut.
Els beneficis derivats d’aquesta rehabilitació cardíaca que aconsegueixen els pacients són evidents. Per començar, s’ha detectat que després de passar per aquest tipus de programes els pacients experimenten una millora en la seva qualitat de vida, una reducció de la seva taxa mortalitat (del 21 al 34%) i un increment en el control dels factors de risc. Tot això ens ajuda més enllà de les malalties cardiovasculars, per la qual cosa és recomanable que qualsevol persona comenci a canviar els seus hàbits des de ben jove i a portar una vida sana i activa per a reduir la possibilitat de patir afeccions diverses.
Comentaris (1)